sâmbătă, 6 mai 2023

Românii și drumurile lumii

 

                                                                                         de Gheorghe Pârja

Fenomenul românesc al emigrației este privit, de mulți dintre noi, ca un fapt firesc, conform lumii în care trăim. Este semnul clar al libertății dobândite prin răsturnarea vechiului regim. Care a ținut țara închisă. Cei trecuți de crucea amiezii a vârstei știm despre ce a fost vorba. Așa că românii au ales drumurile lumii, unde s-au realizat foarte bine. Unii, nu toți! Cei care și-au închegat o afacere, au dat de bine prin muncă, și-au chemat neamurile și prietenii și așa s-au format comunități românești în mai multe țări ale lumii. Eu nu știu până astăzi câți români sunt în străinătate, deoarece nu mi-a spus nimeni. Aproximații am auzit toți de la amatorii de statistici. Oricum numărul rimează cu cifra milioanelor. Or fi trei? Or fi cinci? Or fi șapte? Fac parte dintre cei care mă preocupă acest aspect. Gândirea mea, educația culturală în care m-am format mă fac să-mi aduc aminte de perioada pașoptistă, când fiii de boieri au studiat în străinătate, au revenit acasă și au zidit o țară numită România. E adevărat, era vremea statelor naționale.

După opinia mea, întărită de realitate, deocamdată statul național încă nu este epuizat. Așa că am crezut că vom avea o clasă conducătoare, cu viziune europeană, cu gândire curajoasă, selectată și din tinerii studioși pe varii meridiane. Că așa merge lumea. Fenomenul are capricii. În ultimele trei decenii, mulți tineri români au beneficiat de burse de studii și stagii de pregătire în țările vestice, ori în America, dar au devenit partizanii democrației de acolo. Cică se schimbă lumea, iar România cu tradițiile ei nu și-ar mai avea locul în noua arhitectură. Alții susțin tocmai contrariul. Cei care fac politică din democrația de import nu prea sunt adepții rânduielilor vechi românești. Asta se reflectă și în programul politic al unor formațiuni politice mai noi.

Fluxul românilor către zările lumii este activ. Unii zic că funcționează și o discretă, dar planificată tendință de racolare de forță de muncă bine pregătită, cu mare potențial creator. Vestul european are nevoie de forță de muncă. A rămas de neuitat episodul sparanghelului nemțesc din plină pandemie. Când românii au fost duși în landurile germane la cules. De ce pleacă românii? Motivele sunt mai multe. De la nevoia de câștig, la dezvoltarea precară a unor sectoare din țară, o legislație mai ocrotitoare, un confort al unei țări mai dezvoltate. Mai aflați și dumneavoastră alte motive, că aveți plecați prin preajmă. Că eu am. S-a derulat un festival național al plecărilor. Parcă este o campanie de golire a României.

Mulți dintre români au reușit în străinătate. Dar sunt suficienți cărora nu le-a fost pe voie tărâmul făgăduinței. Dar nimeni nu scrie despre eșecul lor. Nu mai avem sociologi care să analizeze impactul asupra societății ro­mâ­nești prin migrație. Că realitatea ne trage de mânecă. Vedem sate împuținate, părinți singuri, copii lăsați în grija neamurilor, sau vecinilor. Locuri nelucrate, câmpuri năpădite de mărăcini. Oamenii nu au ce face cu iarba din grădini. Și multe altele. Cert este că România s-a împuținat. Nici cei preocupați de diaspora electorală nu știu câți români sunt peste hotare. Din când în când, se mai evidențiază dorul de casă. Și se dă la televizor. Acest sentiment este valabil mai ales pentru prima generație a celor plecați. Unii își fac, acolo unde s-au stabilit, o mică oază românească, mai ales în jurul unei biserici.

Confratele Cornel Nistorescu este de părere că inconștient se face, mai ales prin presă, o propagandă românească neobosită în favoarea emigrării românilor. Cred că a sosit vremea să discutăm, mai pe larg, acest subiect. Da, știu că decizia de a pleca în lume aparține fiecăruia. Cum ziceam, unii fac performanță, își duc rudele ori prietenii, își făuresc alt destin. Nu este nimic rău în asta, mai ales că suntem cetățeni europeni. Unora li se pare anacronic, că pentru a arăta că sunt români trebuie să locuiască în țară. Da, trăim perioada unor mari mișcări de populații. Cum vedem, România suferă din pricina forței de muncă. În locul românilor plecați se aduc străini.

S-a schimbat lumea. O parte dintre oameni fug din calea războiului, alții își cer dreptul de a-și căuta fericirea. Cine mai rămâne în țară? Sau mai clar spus, pe mâna cui rămâne țara?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu