sâmbătă, 29 decembrie 2012

Laura Corina Georgescu a fost votată pentru preşedinţia Consiliului Naţional al Audiovizualului


Laura Corina Georgescu a fost aleasa presedinte al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), iar Rasvan Popescu a fost desemnat vicepresedinte interimar al CNA, in sedinta de ieri, 28 decembrie, a structurii, care nu a avut un regim public si in care voturile membrilor au fost secrete. In urma scrutinului Laura Georgescu a avut noua voturi "pentru" si unul "impotriva" iar propunerea va fi trimisa Parlamentului spre validare.
Daca va fi validata de plenul Parlamentului, Laura Georgescu va fi prima femeie numita presedinte al CNA. Laura Georgescu a fost numita membru titular in CNA, pentru un mandat de sase ani, de plenul reunit al Parlamentului, pe 30 octombrie. Laura Georgescu a fost propusa de Guvern in calitate de membru titular al CNA.
Membrii CNA s-au intrunit vineri, in jurul orei 12.15, intr-o sedinta care nu a avut regim public, pentru a alege presedintele institutiei, functie pentru care a candidat doar Laura Georgescu, si vicepresedintele, pentru care au candidat Rasvan Popescu si Lorand Turos.
Sedinta in cadrul careia CNA si-a desemnat noii presedinte si vicepresedinte interimar s-a desfasurat cu usile inchise si s-a incheiat in jurul orei 14.00.
La sedinta CNA au participat Rasvan Popescu, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Mihai Malaimare, Narcisa Iorga si Valentin - Alexandru Jucan. De asemenea, Christian Mititelu a participat la sedinta CNA in sistem de videoconferinta, el aflandu-se la Londra. Insa, Mititelu nu a putut vota.
Daca in cazul Laurei Georgescu membrii CNA au ajuns la un consens, membrii Consiliului nu au cazut de acord pentru alegerea vicepresedintelui CNA. Astfel, in urma votului, s-a decis ca Rasvan Popescu sa fie vicepresedinte interimar al CNA pana la urmatoarea sedinta a Consiliului, in care vor fi organizate din nou alegeri pentru desemnarea vicepresedintelui institutiei. Urmatoarea sedinta a CNA ar urma sa aiba loc pe 8 ianuarie 2013. Pana in prezent, de la infiintarea CNA, in 1992, institutia a fost condusa de Titus Raveica, Sorin Moldovan, Serban Madgearu, Ralu Filip si Rasvan Popescu.
La audierea in sedinta comuna a Comisiilor de Cultura din Parlament, pe 23 octombrie, Laura Georgescu a spus ca, din 1992 pana in 2003, a pus, alaturi de Felicia Melescanu, bazele TVR International, precizand, totodata, ca a colaborat cu Florin Calinescu la emisiunea "Chestiunea zilei". "Din 2003, am trecut de cealalta parte a baricadei, am intrat pe comunicare si relatii mass-media in administratia publica centrala si, timp de zece ani, la Guvernul Romaniei, am facut comunicare cu Oficiul European de Lupta Antifrauda de la Bruxelles, am realizat foarte multe transmisiuni in direct pe Comunicare, pe Fonduri Europene", a spus atunci Laura Georgescu, precizand totodata ca spera sa poata aduce un punct de echilibru in CNA.
La randul lor, Rasvan Popescu si Lorand Turos - care au candidat pentru functia de vicepresedinte al CNA - au fost numiti membri titulari in Consiliu de plenul reunit al Parlamentului, tot pe 30 octombrie, in acelasi timp cu Laura Georgescu. Pentru Rasvan Popescu si Lorand Turos, noul mandat inseamna, de fapt, o continuare a activitatii lor in CNA.
Rasvan Popescu a fost propus pentru un nou mandat de membru titular in CNA de PSD. In ultimii cinci ani, Rasvan Popescu a fost presedinte al CNA. Pana in 2000, cand si-a inceput activitatea de membru CNA, Rasvan Popescu a lucrat ca jurnalist de presa scrisa si radio BBC, redactor-sef la TVR si purtator de cuvant al Guvernului si apoi al Presedintiei Romaniei.

Initial, Lorand Turos a fost numit ca membru al CNA in februarie 2012, in locul lui Attila Szasz, care si-a dat demisia din Consiliu. Pe 30 octombrie, Lorand Turos a fost propus pentru un nou mandat de titular in Consiliu de catre UDMR. Inainte de a lucra in CNA, Lorand Turos a lucrat in presa scrisa si audiovizuala maghiara si la Societatea Nationala de Radiocomunicatii.
Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, "(1) Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) In absenta presedintelui conducerea Consiliului este asigurata de vicepresedinte. (3) Vicepresedintele este ales prin vot secret de catre Consiliu, in prezenta a cel putin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Daca functia de presedinte sau vicepresedinte devine vacanta, se procedeaza la alegerea, in conditiile alin. (1) si (3), a unui presedinte, respectiv vicepresedinte".
Articolul 15 din Legea audiovizualului prevede ca sedintele Consiliului sunt publice, cu exceptia cazului in care se propune presedintele si se alege vicepresedintele.
Pe de alta parte, potrivit Regulamentului de organizare si functionare (ROF) al CNA, pentru functia de presedinte sau de vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului poate candida orice membru al Consiliului, numit in conditiile legii.
Conform ROF, alegerea candidatului/candidatilor pentru functia de presedinte si/sau de vicepresedinte al CNA se face prin vot secret, in conditiile prevazute de lege.
In cazul in care candidatii nu intrunesc numarul de voturi necesar pentru a fi alesi in functia de presedinte si/sau in functia de vicepresedinte, votul se poate relua de cel mult 3 ori. Daca nici in acest caz nu se reuseste alegerea candidatului pentru functia de presedinte si/sau de vicepresedinte, se declanseaza o noua procedura de alegere.
Consiliul National al Audiovizualului are, in prezent, urmatoarea componenta: Rasvan Popescu, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Malaimare si Valentin-Alexandru Jucan.
Structura CNA s-a modificat pe 20 decembrie, cand Rasvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Dutu, Mircea Deaca si-au incheiat mandatele. Doar Rasvan Popescu si Lorand Turos au ramas in componenta noului Consiliu, carora li s-au alaturat Vasile Buda, Monica Gubernat, Florin Gabrea si Laura Georgescu.
Pe 30 octombrie, plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor i-a votat pe Viorel Vasile Buda (sustinut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Rasvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Presedintie) si Laura Corina Georgescu (Guvern) in calitate de membri titulari ai CNA. Acestia vor avea un mandat cu o durata de sase ani.
In afara de cei sase membri ai CNA nou numiti, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Malaimare si Valentin-Alexandru Jucan, ale caror mandate vor expira fie in 2014, fie in 2018.
Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu si Malaimare au fost validati ca membri titulari ai CNA in octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira in 2014. Narcisa Iorga a fost propusa ca membru al CNA din partea Presedintiei, Mihai Malaimare si Christian Mititelu au fost propusi de Guvern, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputatilor.
Pe de alta parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular in CNA in februarie 2012. Jucan a fost propus pentru aceasta functie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul sau va expira in 2018. Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar.
Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare. Totodata, CNA elibereaza licente audiovizuale.
Membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face esalonat, in functie de expirarea mandatului. In cazul in care un loc in Consiliu devine vacant inaintea expirarii mandatului, acesta va fi ocupat de supleant pana la expirarea mandatului initial de 6 ani. Membrii Consiliului au functie de demnitate publica asimilata functiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului. MEDIAFAX

                                                                 Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu