luni, 31 decembrie 2012

Mari personalităţi româneşti dispărute în 2012


 Actorii Iurie Darie, Şerban Ionescu, Ion Lucian şi Emil Hossu, pianista Mihaela Ursuleasa, regizorul Cornel Todea, artiştii Horia Damian, Marcel Guguianu şi Vasile Grigore cât şi poeta Constanţa Buzea se numară printre personalităţile culturale ale României decedate în 2012.
5 ianuarie - regizorul Bitu Falticineanu
Regizorul Bitu Falticineanu, foarte cunoscut pentru activitatea sa la Teatrul de Revista "Constantin Tanase", a decedat la varsta de 86 de ani, dupa o lunga suferinta. La inceputul anului 2011, Bitu Falticineanu a sarbatorit, odata cu premiera "Arca lui Nae si Vasile", cel de-al 200-lea spectacol din cariera sa de peste 50 de ani dedicata in exclusivitate Revistei romanesti si Teatrului de Revista. De-a lungul carierei sale, el a lucrat cu artisti care au contribuit la gloria Teatrului de Revista "Constantin Tanase" si a lansat cupluri celebre - Stela Popescu si Alexandru Arsinel, Nae Lazarescu si Vasile Muraru.
22 ianuarie - regizorul de teatru si televiziune si scenaristul Tudor Marascu
Tudor Marascu a decedat la varsta de 71 de ani, dupa o grea suferinta. De-a lungul activitatii sale artistice, Tudor Marascu a creat aproximativ 60 de spectacole de teatru, printre care se numara: "Adio, Europa!", "Doamnele domnului Caragiale", "Doi pe o banca", "Dulcea pasare a tineretii", "Harvey", "Hitler al XVII-lea", "Omul cu martoaga", "Ondine" si "Padurea".
25 ianuarie - actorul Emil Hossu
Emil Hossu a decedat la varsta de 70 de ani, pe scena Teatrului Nottara din Bucuresti, din cauza unei maladii cardiace. Emil Hossu a fost actor la Teatrul Nottara din Bucuresti si a jucat in numeroase filme, printre care "Toamna bobocilor", "Iarna bobocilor", Accident", "Cel mai iubit dintre pamanteni" si "Balanta".
15 februarie - actriţa de origine română Pola Illéry
Pola Illéry, care s-a nascut in localitatea Corabia din Romania, in 1908, si a fost considerata una din ultimele vedete feminine ale erei filmelor mute, a murit la varsta de 103 ani, in Scranton, Pennsylvania. Pola Illéry a fost un star exotic al filmelor mute in Franta si in Romania, in anii 1920, si a incercat sa faca tranzitia la filmele cu sonor in anii 1930. Ea a fost renumita pentru portretizarea libertatii sexuale a femeilor si a fost considerata cel mai stralucitor star de cinema din epoca filmelor mute din Romania. Ea si-ar fi luat numele de Pola Illéry ca un tribut adus actritei poloneze Pola Negri (1897 -1987), o diva a filmului mut si prima actrita europeana invitata sa joace la Hollywood, devenind ulterior un star. In 1928, Pola Illéry a jucat in filmul "Le désir", de Albert Durec, bucurandu-se de un mare succes, fapt care a facut-o sa se mute la Paris, unde Albert Cavalcanti a dstribuit-o in filmul sau "Captain Fracasse" (1929). Pola Illéry a devenit cetatean american in 1946.
20 februarie - pictorul si profesorul Vasile Grigore
Vasile Grigore, ctitor al unui muzeu de arta bucurestean care ii poarta numele, a murit la varsta de 77 de ani. Vasile Grigore a studiat artele sub indrumarea profesorilor Rudolf Schweitzer Cumpana, Samuel Mützner si Ion Marsic si a debutat in 1957, in cadrul anualei de stat. A participat la numeroase expozitii in tara si peste hotare. Lucrari ale sale sunt prezente in muzeele din Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu-Jiu si in colectii particulare din tara si strainatate. In 2003, a donat statului roman colectia sa de arta - pictura, sculptura, grafica, arta europeana, arta orientala, extrem-orientala, arta decorativa, in total peste 500 de obiecte -, precum si colectia sa de discuri si volumele din biblioteca personala. In 2004, s-a deschis Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar", in centrul Bucurestiului, zona Piata Rosetti.
1 martie - violonistul Gavril Ardelean
Violonistul Filarmonicii de Stat Oradea concertmaestrul Gavril Ardelean a murit la varsta de 55 de ani, in timpul unui spectacol de muzica de filme, dupa ce a facut infarct. Gavril Ardelean a fost angajat al Filarmonicii de Stat din 1986.
9 martie - actorul Dan Damian
Dan Damian, actor al Teatrului Bulandra din Bucuresti, care a jucat in spectacole semnate de regizori precum Tompa Gabor, Cornel Todea si Dan Micu, a murit la varsta de 84 de ani. In cei peste 38 de ani de colaborare cu Teatrul Bulandra, Dan Damian a interpretat peste douazeci de personaje, sub indrumarea unora dintre cei mai importanti regizori romani, printre care se numara Valeriu Moisescu, Petre Popescu, Dinu Negreanu, Tompa Gabor, Cornel Todea si Dan Micu, si s-a intalnit cu multe dintre cele mai mari nume ale teatrului romanesc - Fory Etterle, Mihai Mereuta, Stefan Banica, Aurel Cioranu, Gina Patrichi, Octavian Cotescu, Rodica Tapalaga, Stefan Ciubotarasu, Florian Pittis, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Tamara Buciuceanu, Virgil Ogasanu, Marcel Iures, Mariana Mihut, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru.
14 martie - Serban Radulescu-Zoner, scriitor, fost detinut politic si lider al Aliantei Civice
Serban Radulescu-Zoner a murit la varsta de 82 de ani. Doctor in istorie, el a fost, pana pe 31 ianuarie 1996, cercetator stiintific principal la Institutul de istorie "Nicolae Iorga". In 1975 a fost exclus din Institut, in contextul "revolutiei culturale" a lui Ceausescu. In 1990 a fost reincadrat la Institut si avansat cercetator principal. Era membru al Asociatiei Internationale de Istorie Contemporana, cu sediul la Geneva. In 1993 i s-a conferit premiul "Mihail Kogalniceanu" al Academiei Romane. Radulescu-Zoner a fost detinut politic intre anii 1959 si 1962. Dupa Revolutie, Radulescu-Zoner a fost, in perioada 1992-2000, deputat din partea CDR. Intre anii 2001-2007, el a fost presedinte al Aliantei Civice.
28 martie - actorul Stefan Radof
Stefan Radof a murit la varsta de 77 de ani, din cauza mai multor suferinte cronice. Si-a inceput cariera artistica la teatrul din Piatra-Neamt, de unde, in toamna anului 1965, la indemnul regizorului Cornel Todea, s-a prezentat la concursul organizat de Teatrul "C. I. Nottara" din Bucuresti, condus la acea vreme de Horia Lovinescu, concurs pe care l-a castigat. Printre spectacolele in care a jucat aici se numara "Antigona" de Jean Anouilh, "Petru Rares" de Horia Lovinescu, "Viziuni flamande" de Michel de Ghelderode, "Hamlet" si "Timon din Atena" de W. Shakespeare, "Livada de visini" de A. P. Cehov si "Nora" de Ibsen. Actorul a desfasurat si o prolifica activitate de scriitor, a fost profesor si politician.
31 martie - actorul Ion Lucian
Ion Lucian a murit la varsta de 87 de ani, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, unde fusese internat cu suspiciune de bronhopneumonie si anemie. Directorul si fondatorul Teatrului Excelsior, Ion Lucian a absolvit Academia regala de teatru si muzica din Bucuresti in 1945. La 18 ani a jucat pe scena Teatrului National din Bucuresti, apoi, din 1945 pana in 1947, a fost angajat al Teatrului de Opereta Alhambra. La Teatrul Municipal Bucuresti (actualul Teatru Bulandra) a jucat in perioadele 1947 - 1952 si 1956 - 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat in 1952, pentru ca mai tarziu sa devina actorul Teatrului de Comedie (1960 - 1964; 1972 - 1990). Fondator si director (1964 - 1972) al Teatrului pentru Copii "Ion Creanga" si al Teatrului Excelsior din Bucuresti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru si Film (1952 - 1956), iar intre 1998 si 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitala.
2 aprilie - Szilard Sziklavari, solist al Operei Maghiare din Cluj Napoca
Szilard Sziklavari, solist al Operei Maghiare din Cluj, a murit la spital, dupa ce a fost gasit injunghiat in baia din locuinta sa. Politistii au afirmat ca este vorba, cel mai probabil, despre o sinucidere. Sziklavari Szilard avea 31 de ani si era artist liric si canta in corul Operei Maghiare din Cluj.
5 aprilie - artistul Romul Nutiu
Artistul timisorean Romul Nutiu, cunoscut ca principal reprezentant al expresionismului abstract in Romania, a murit la varsta de 79 de ani. Artistul si-a inceput studiile la Cluj, la Institutul de Arta "Ion Andreescu", pentru ca apoi sa termine un masterat in cadrul Institutului de Arta din Bucuresti, sub indrumarea profesorului Alexandru Ciucurencu. Incepand cu anul 1958, artistul a predat la Institutul de Arta din Timisoara, fiind cunoscut ca principalul reprezentant al expresionismului abstract din Romania. Lucrarile sale fac parte din colectiile Muzeului National de Arta Contemporana din Capitala, Muzeului Banatului din Timisoara, Art in Embassies ale Departamentului de Stat al SUA, precum si din importante colectii private din Germania, Franta, Italia, SUA si Canada.
9 aprilie - academicianul Andrei Andries
Andrei Andries, membru de onoare al Academiei Romane din Republica Moldova, a decedat la varsta de 78 de ani. Nascut la Chisinau, Andries a absolvit Facultatea de Matematica si Fizica a Universitatii de stat din Chisinau. Pentru deosebitele sale merite stiintifice, Andrei Andries a fost ales membru si apoi presedinte al Academiei de Stiinte din Moldova, ramanand in istoria acestei prestigioase institutii prin numeroase succese, intre care recunoasterea limbii vorbite in Republica Moldova ca limba romana. In anul 1991, acad. Andrei Andries a fost ales membru de onoare din strainatate al Academiei Romane.
12 aprilie - academicianul Gabriel Tepelea
Filologul, istoricul literar, scriitorul si omul politic Gabriel Tepelea, membru de onoare al Academiei Romane, a decedat la varsta de 96 ani. Dupa o specializare in filologie in Franta, in 1947 si-a luat doctoratul cu magna cum laudae. Gabriel Tepelea a fost ales membru al Uniunii Scriitorilor si al mai multor asociatii si a fost distins cu mai multe ordine si medalii, printre care se numara Ordinul national "Serviciul credincios" in grad de Cavaler si Legiunea de Onoare in grad de Ofiter. A fost ales membru de onoare al Academiei Romane in anul 1993.
13 aprilie - academicianul Florin Constantiniu
Istoricul Florin Constantiniu, membru titular al Academiei Romane, a decedat la varsta de 79 de ani. Din 1999 a fost membru corespondent al Academiei Romane, iar in anul 2006 a fost ales membru titular al Academiei Romane. A scris a numeroase carti, studii si articole, aparute in tara si in strainatate, referitoare la istoria medie, moderna si contemporana a Romaniei.
18 aprilie - Emanuel Valeriu, fost director general al TVR si fost membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA)
Emanuel Valeriu a decedat la varsta de 87 de ani. Si-a inceput cariera ca jurnalist, in 1940, la ziarul Universul Sport. Ulterior, a lucrat la posturile publice de radio si televiziune, ca reporter, redactor si producator. Intre anii 1990 si 1992 a fost director general al Televiziunii Romane, iar intre 1993-1994, secretar general de redactie la TVR. El a fost numit membru in CNA de Parlament, la propunerea presedintelui Romaniei, pentru perioadele 2001 - 2002 si 2002 - 2008.
28 aprilie - academicianul Margareta Giurgea
Fizicianul Margareta Giurgea, membru titular al Academiei Romane, a decedat la varsta de 96 de ani. Margareta Giurgea a fost aleasa, in 1991, membru corespondent si, in 1992, membru titular al Academiei Romane. Intre anii 1992-1995, Margareta Giurgea a indeplinit functia de presedinte al Sectiei de Stiinte Fizice din Academia Romana.
13 mai - artistul plastic Horia Damian
Horia Damian, membru de onoare din strainatate al Academiei Romane, a murit la varsta de 90 de ani, in Franta - unde se stabilise de multi ani -, dupa ce a avut mai multa vreme probleme de sanatate. Considerat drept unul dintre cei mai importanti artisti plastici contemporani, Horia Damian s-a remarcat din tinerete si s-a impus in viata artistica romaneasca cu prilejul expozitiei de la Salonul Oficial de Pictura, prima expozitie personala, deschisa in anul 1942 la Ateneul Roman, cand obtine si premiul pentru gravura. Lucrarile sale "Sarcofagul roz", "Piramida rosie", "Coloseul rosu", "Declinul haosului", "Coloane" s.a. au fost expuse la Bienalele din Venetia, Muzeul "Guggenheim", la Muzeul de Arta „Pompidou” din Paris, la Muzeul "Ludwig" din Aachen s.a. In tara, unele dintre lucrarile sale pot fi admirate la Muzeul de Arta al Romaniei, Muzeul "Zambaccian", Muzeul National de Arta Contemporana.
7 iunie - saxofonistul Dan Nedelcu
Saxofonistul Dan Nedelcu, cunoscut si sub numele de scena Dax, diagnosticat cu o forma rara de cancer, a murit la varsta de 33 de ani.
12 iunie - sculptorul Marcel Guguianu
Sculptorul Marcel Guguianu a murit la varsta de 89 de ani, ultima lui dorinta fiind ca inima sa-i fie scoasa si dusa la Barlad, unde sa fie asezata intr-o sculptura, in curtea pavilionului expozitional care-i poarta numele. Guguianu a fost profesor de sculptura si desen, consilier restaurator pentru monumente istorice si de arta, membru permanent al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si membru al Bancii Mondiale (statueta sa "Ciocarlia" a devenit Emblema diviziei de cultura a Bancii Mondiale, Washington). Incepand cu anul 1948, a participat la toate expozitiile anuale, bienale si de grup din Romania si la traditionalele festivaluri, simpozioane si bienale internationale de arta plastica, la Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colectie muzeala, care-i poarta numele, la Contess Madelaine din New York. In 1992 s-a creat Fundatia "Marcel Guguianu".
16 iunie - academicianul Gheorghe Zarnea
Medicul si biologul Gheorghe Zarnea, membru titular al Academiei Romane, a decedat la varsta de 91 de ani. Zarnea a absolvit cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti, obtinand, in 1945, titlul de doctor in medicina si, in 1970, titlul de doctor docent. In comunitatea universitara, Gheorghe Zarnea este considerat ca intemeietorul invatamantului de microbiologie generala din facultatile de biologie si chimie pe care l-a dezvoltat odata cu crearea unor discipline noi ca virologia, imunobiologie, bacteriologie medicala, ecologia microorganismelor, microbiologie industriala.
13 iulie - profesorul de origine romana Shlomo Bentin
Profesorul de origine romana Shlomo Bentin, laureat al Israel Prize pentru psihologie pe anul 2012, a murit la varsta de 65 de ani, intr-un accident de circulatie. Shlomo Bentin, un expert de talie mondiala in neuropsihologia cognitiva, a fost profesor de psihologie la Hebrew University. El era cunoscut si pentru contributiile sale in ceea ce priveste implementarea cercetarilor stiintifice in domenii variate, de la imbunatatirea tehnicilor de lectura la ameliorarile tehnicilor folosite in medicina clinica. Shlomo Bentin s-a nascut in Romania, la Bucuresti, pe 26 august 1946, si a imigrat cu familia sa in Israel, la varsta de 12 ani.
17 iulie - mezzosoprana Venera Rogozea, prim-solista a Operei Nationale Bucuresti
Mezzosoprana Venera Rogozea, prim-solista a Operei Nationale Bucuresti, a murit la varsta de 99 de ani. Venera Rogozea a facut parte din viata lirica bucuresteana alaturi de nume mari precum Dinu Badescu, Mircea Lazar, Arta Florescu, Maria Snejina, Dora Massini, apoi Zenaida Pally, David Ohanesian, Valentin Loghin, Elena Cernei etc. Vocea sa metalica, puternica si egala in toate registrele i-a permis sa abordeze roluri variate, printre care Santuzza din "Cavalleria rusticana", de Pietro Mascagni, Azucena din "Trubadurul", de Giuseppe Verdi, si Amneris din "Aida", de Giuseppe Verdi.
2 august - pianista Mihaela Ursuleasa
Pianista Mihaela Ursuleasa a fost gasita moarta in apartamentul sau din Viena, oras in care se stabilise de mai multi ani. Cantareata a murit la varsta de 33 de ani, in urma unei comotii cerebrale. Nascuta la Brasov, Mihaela Ursuleasa a studiat la Conservatorul din Viena, pe care l-a absolvit cu magna cum laudae. Fiica unui lautar de etnie roma, Mihaela Ursuleasa a fost un talent precoce. La varsta de 13 ani, artista a primit o bursa de studii la Viena oferita de celebrul dirijor Claudio Abbado dupa ce aceasta castigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia. In 1999 a castigat marele premiu la una dintre cele mai prestigioase competitii internationale "Clara Haskil" in Elvetia.
6 august - regizorul Harry Eliad
Harry Eliad, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitala, a decedat la varsta de 84 de ani. Harry Eliad a fost una din figurile cele mai de seama ale teatrului idis mondial. Harry Eliad a fost, mai intai, director al Teatrului de Stat din Ploiesti, dupa plecarea de-acolo a bunului sau prieten Toma Caragiu. Din decembrie 1989, Harry Eliad a fost numit director al Teatrului Evreiesc de Stat (TES).
12 august - academicianul Dumitru Enescu
Inginerul geolog Dumitru Enescu, membru de onoare al Academiei Romane, a decedat la varsta de 82 de ani. Si-a luat doctoratul in anul 1961 si docenta in 1972. Si-a continuat specializarea in seismologie la Institutul de Geofizica din Praga si la Institutul de Geofizica din Karlsruhe. Dedicat cercetarii, a desfasurat o bogata activitatea stiintifica la Institutul National de Fizica a Pamantului, incepand ca cercetator, continuand ca sef de sectie si apoi ca director. In paralel, el a fost profesor asociat la Facultatea de Fizica din Bucuresti. Activitatea sa de cercetare s-a desfasurat in domeniul seismologiei, unde a adus contributii semnificative la intelegerea unor probleme deosebit de complexe, printre care: fizica sursei seismice, stabilirea mecanismului de producere a cutremurelor de pamant, stabilirea magnitudinii cutremurelor de pamant, studiul seismicitatii, hazardul seismic si riscul seismic, controversata problema a predictiei cutremurelor de pamant, seismotectonica si geodinamica.
27 august - soprana Mirela Zafiri
Soprana Mirela Zafiri, de la Opera din Brasov, a murit la varsta de 41 de ani, dupa o lunga suferinta, in privinta careia a fost foarte discreta. Mirela Zafiri a studiat pianul, viola si chitara inca din primii ani de scoala. A realizat peste 230 de minute de inregistrari radio, doua CD-uri, peste 45 de recitaluri de lied, turnee in Italia, Franta, Germania, Elvetia, Spania, Austria. A fost laureata a festivalurilor "Mihail Jora" 1998 si "Ionel Perlea" 1999.
30 august - regizorul Cornel Todea
Regizorul Cornel Todea, directorul Teatrului "Ion Creanga" din Bucuresti - functie pe care a ocupat-o din 1991 -, a decedat la varsta de 76 de ani. Cornel Todea Printre spectacolele montate de Cornel Todea la Teatrul "Ion Creanga" se numara: "Carabusii", dupa o povestire de Stanislaw Ignacy Witkiewicz, "Un lup, o capra si trei iezi", dupa Ion Creanga, "Alba ca Zapada si cei sapte pitici", "Harap Alb", dupa Ion Creanga, "Pinocchio", dupa Carlo Collodi.
31 august - poeta Constanta Buzea
Poeta Constanta Buzea, fosta sotie a lui Adrian Paunescu, a murit la varsta de 71 de ani. Una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate poete ale generatiei sale, Constanta Buzea a lucrat ca redactor la revista Amfiteatru, pana in 1989.A debutat in revista Tanarul scriitor in anul 1957. Primul volum i-a aparut in anul 1963. Constanta Buzea a fost o prolifica autoare de versuri ("Norii", "Sala nervilor", "Pasteluri", "Limanul orei", "Ultima Thule", "Pelerinaj", "Roua plural", "Netraitele" etc.).
18 septembrie - scriitorul, traducatorul si publicistul Romulus Vulpescu
Scriitorul, traducatorul si publicistul Romulus Vulpescu a incetat din viata la varsta de 79 de ani. Opera sa cuprinde numeroase volume de poezii, proza - "Proza - Exercitii de stil" (1967), "Procesul Caragiale-Caion" (1973), "Hincu - ba!" (2002) -, dar si traduceri din opere clasice - François Villon ("Opurile magistrului"), François Rabelais ("Gargantua"), Dante Alighieri ("Vita Nuova").
20 septembrie - academicianul Gheorghe Buzdugan
Inginerul Gheorghe Buzdugan, membru titular al Academiei Romane, s-a stins din viata la varsta de 96 de ani. Acad. Gheorghe Buzdugan si-a facut studiile liceale la liceul "Andrei Saguna" din Brasov si pe cele universitare la Scoala Politehnica, Sectia electromecanica din Bucuresti. In principal, a predat cursuri de rezistenta materialelor si, pe durate mai scurte, mecanica teoretica si vibratii mecanice. Dedicat activitatii stiintifice si profesorale, a proiectat, realizat si inzestrat Laboratorul de Rezistenta Materialelor in noul local al Institutului Politehnic.
9 noiembrie - actorul Iurie Darie
Actorul Iurie Darie a murit la varsta de 83 de ani, dupa o lunga suferinta. Iurie Darie a avut o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice. Dupa ce a debutat in cinematografie, in 1953, in "Nepotii gornistului" - in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat in filme precum "S-a furat o bomba" (1961), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Fratii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "In fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zambet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul mortii" (1999).
11 noiembrie - academicianul Adrian Rusu
Adrian Rusu, membru corespondent al Academiei Romane la Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei, s-a nascut pe 3 februarie 1946. Prof. univ. dr. ing. Adrian Rusu si-a facut studiile universitare la Institutul Politehnic din Bucuresti, iar anul 1975 si-a sustinut teza de doctorat cu tema "Contributii la teoria si tehnologia structurilor Schottky cu siliciu". Timp de mai bine de trei decenii, Adrian Rusu a imbinat activitatea profesorala cu aceea de cercetare in domeniul dispozitivelor si circuitelor electronice si al modelarii componentelor microelectronice active.
21 noiembrie - actorul Serban Ionescu
Serban Ionescu, unul dintre cei mai cunoscuti actori romani de teatru si film, a decedat la varsta de 62 de ani, din cauza unei boli incurabile - scleroza amiotrofica. Serban Ionescu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa lui Amza Pelea si, la terminarea facultatii, a fost repartizat la Teatrul din Petrosani, unde a interpretat numeroase roluri. Teatrul din Petrosani a fost o rampa de lansare pentru Serban Ionescu, care a jucat apoi la Teatrul Mic si Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, dupa care, din 2001, a jucat in productiile Teatrului National Bucuresti (TNB), al carui actor a fost pana la sfarsitul vietii sale. Pe de alta parte, Serban Ionescu a avut si o intensa activitate cinematografica. In 1980, regizorul Mircea Muresan i-a incredintat ceea ce a fost considerat rolul vietii sale: Ion, in filmul "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii", ecranizarea romanului cu acelasi nume de Liviu Rebreanu.
23 noiembrie - cantaretul Achim Nica
Interpretul de muzica populara din Banat Achim Nica a murit dupa ce fusese diagnosticat cu cancer. Achim Nica s-a nascut pe 20 ianuarie 1930, iar cariera muzicala a inceput-o la 30 de ani, fiind descoperit in timpul unui concert de Maria Tanase. In perioada 1962 - 1979, Nica a inregistat opt discuri cu doine si cantece banatene.
21 decembrie - Adrian Neculau, psiholog si profesor
Adrian Neculau, psiholog si profesor emerit la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, a murit la varsta de 74 de ani. Adrian Neculau a predat cursuri de psihologie sociala, memorie sociala si dinamica grupului. A fondat Laboratorul "Psihologia campului social", care dezvolta relatii de colaborare cu unitati de cercetare similare din importante universitati europene, a facut parte din mai multe echipe de cercetare europene preocupate de studiul reprezentarii sociale a saraciei, puterii sau minoritarilor si a fost membru in comitetul executiv al retelei European PhD on Social Representations and Communication and So.Re.Com. THEmatic NETwork la Universitatea "La Sapienza" din Roma. A coordonat doua colectii la editura Polirom, Collegium. Psihologie si Psihologie aplicata, precum si revista Psihologie sociala. A fost membru in comitetul stiintific al mai multor reviste romanesti si europene de psihologie. A coordonat doua manuale universitare de psihologie sociala si a publicat mai multe studii in reviste europene de specialitate.Mediafax
                                                                                    Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu