luni, 1 decembrie 2014

Ziua de 1 Decembrie 2014 a fost sărbătorită şi de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis!

Preşedintele ales Klaus Iohannis a ajuns la Alba Iulia, fiind întâmpinat de un grup de localnici îmbrăcaţi în costume populare, care l-au servit cu pâine, sare şi pălincă tradiţională, iar cei prezenţi la manifestările de Ziua Naţională l-au aplaudat. Iohannis a declarat că în calitate de preşedinte al României îşi propune redescoperirea, împreună, a ideii de unitate naţională.
Ulterior, dl. Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand din faţa Catedralei Reîntregirii, apoi a trecut prin mulţime, oprindu-se de mai multe ori pentru a saluta oamenii care îi stigau "La mulţi ani, domnule preşedinte!".
Preşedintele Iohannis a spus că 1 Decembrie este o zi specială pentru naţiunea română, fiind nu doar Ziua Naţională, ”nu doar celebrarea unui moment istoric”, ci ”ziua simbolică” în care se cuvine să se reflecteze, an de an, asupra idealului de unitate naţională.
”În 1918, Marea Unire a avut o expresie teritorială şi instituţională. A însemnat desăvârşirea statului naţional, ca act de voinţă al naţiunii române. La 96 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate naţională, dar cu alte semnificaţii. Suntem astăzi o naţiune de cetăţeni, care a arătat în faţa întregii lumi că preţuieşte valorile democraţiei, că are curaj şi că îşi doreşte o schimbare”, a afirmat Iohannis.
El a mai spus că în calitate de preşedinte al României îşi propune redescoperirea, împreună, a ideii de unitate naţională, menţionând că acest lucru înseamnă asumarea unor obiective naţionale, acţiunea comună în atingerea lor şi refacerea încrederii.
”Ca Preşedinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă asumarea unor obiective naţionale, înseamnă acţiunea comună în atingerea lor şi înseamnă refacerea încrederii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanţe”, a declarat Iohannis.
El a precizat că, în perspectiva aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naţionale, legate de locul ei în Europa şi în lume, de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor între regiuni, de conectare la Europa prin infrastructură, precum şi obiective naţionale legate de educaţie, de reformarea instituţiilor publice care servesc cetăţenii.
”Aniversarea a 100 de ani ne va găsi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci şi cu etape deja parcurse în atingerea lor. Pentru asta însă e nevoie înainte de toate de încă un lucru: de redescoperirea încrederii. Suspiciunea permanentă, îndoiala, teama, nesiguranţa ne-au îndepărtat unii de alţii, mai ales în ultimii ani. Ne-au făcut să vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au făcut să stăm de-o parte, acolo unde puteam fi implicaţi, ne-au făcut să fim rezervaţi, acolo unde puteam construi, ne-au făcut să lucrăm singuri fiecare, acolo unde puteam lucra de fapt în echipă”, a continuat preşedintele ales.
El a mai spus că provocările care stau astăzi în faţa românilor sunt de altă natură decât cele din trecut, ”dar nu mai puţin dificile”.
Iohannis a adăugat că ”Partidele politice vor trebui să înţeleagă că, indiferent de competiţiile pe care le dau o dată la patru ani, au datoria de a-şi reprezenta naţiunea de cetăţeni”.
”Oamenii politici vor trebui să înţeleagă că, indiferent cum au făcut lucrurile în trecut, de acum înainte au datoria de a privi în primul rând spre obiectivele naţionale, că obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune. Obiectivele de etapă nu înseamnă nimic fără obiective pe termen lung şi că viitorul nu ni-l construim în funcţie de circumstanţe, ci printr-un act de voinţă asumată”, a precizat Iohannis.
”Viitorul îl construim printr-un act de voinţă asumată. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale cuprind atât momente solemne, cât şi concerte în aer liber, spectacole de lasere şi focuri de artificii. Acestea sunt finanţate de Consiliul Local Alba Iulia cu 200.000 de lei şi Consiliul Judeţean Alba cu peste 300.000 de lei, dar banii aceştia merită cheltuiţi dacă eşti român. La mulţi ani, ROMÂNIA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu