luni, 29 decembrie 2014

Cotidianul refuză să publice un drept la replică al președintelui UZPR

În cadrul unui drept la replică pe care președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, i l-a trimis lui Cornel Nistorescu, directorul portalului “Cotidianul”, s-au făcut o serie de precizări care dezmint un articol al cărui autor nu a respectat principiul audiatur et altera pars. Dreptul la replică nu a fost postat de jurnaliştii de la “Cotidianul”, deşi deontologia, Constituţia și legile României spun acest lucru. În această situație, UZPR este îndreptățită să facă demersurile necesare pentru a intenta o acţiune în instanță pentru repararea prejudiciului material şi moral produs de către articolul în cauză.
Citiţi mai jos dreptul la replică, pe care “Cotidianul” nu l-a postat.
Nr. 109 / 17. XII. 2014

Stimate domnule Cornel Nistorescu,

În articolul “Uniunea Ziariștilor Profesioniști, pusă pe butuci de socotitorul de cornere D.D. Glavăn” apărut în “Cotidianul” de sâmbătă, 13 decembrie 2014, sub semnatura lui Vlad Dumitraș, se încearcă un atac fără obiect și fără eveniment, într-o inutilă și căznită strădanie de a face „spectaculoasă” o realitate lipsită de conținut. În esență, cele câteva pagini ale textului prezintă situația financiară a Uniunii Ziariștilor Profesioniști ca pe un lung șir de nenorociri de care se face responsabil președintele ei, cel care nu a știut să gestioneze banii Uniunii.
Disperat de faptul că a fost suspendat de Comitetul Director din funcția de cenzor, până la viitoarea Adunare Generală și încercând să-și facă numele “cunoscut“, pseudo-jurnalistul Dumitru Secrieru a mutat câmpul de luptă în presă, recurgând la difuzarea unor informații mincinoase, cu caracter denigrator, care prin conținutul lor încalcă flagrant nu doar etica și deontologia profesiei, ci și articolul 12, lit. e. din Statutul UZPR.
Pendulând între ironie și observații tăioase, redactorul dumneavoastră și-a permis să continue nestingherit misiunea de otrăvire a spațiului public cu fragmente dintr-un “raport” mincinos, reprodus pe nemestecate, cu scopul evident de a-mi prejudicia imaginea. Și nu doar pe a mea, dar și pe cea a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, una dintre cele mai importante uniuni de creație și de utilitate publică din România.
Deși e foarte interesat de acest caz, Vlad Dumitraș nu a făcut nici o încercare de a mă contacta, ori a verifica datele în posesia cărora a intrat, pentru a se informa corect.
Profesionalismul înlocuit cu amatorismul duce la diluția uriașă a argumentelor și te pun în fața unor întrebări dificile. Din respect pentru adevăr și informarea corectă a publicului, solicit domnule director publicarea acestui drept la replică, sub formă adecvată.

                                                 Doru Dinu Glăvan
                                       președintele UZPR

  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu