marți, 27 ianuarie 2015

REMEDII FIZICE, PSIHICE ŞI SUFLETEŞTI

Ceaiul de busuioc regenerează părul!
Ai încercat de toate: deodorante, şampoane contra mătreţii, plasturi antisforăit şi degeaba, nu scapi de aceste probleme mărunte, dar neplăcute?
Schimbă foaia: noi îţi propunem nişte reţete naturale, “culese” din cartea “Leacurile bunicii”, de Yoland Chevrier.
Da, autoarea este franţuzoaică, dar reţetele ei le ştiu şi bunicile noastre.
Şi sigur ţi le-ar recomanda!
Dacă îţi cade părul
Pune 100 g de busuioc proaspăt într-un litru de apă rece.
Ţine vasul pe foc până când dă apa în clocot, apoi redu flacăra la minimum şi lasă să fiarbă înăbuşit 20 de minute.
Filtrează şi mai adaugă în ceaiul astfel obţinut 45 g de busuioc uscat.
Masează pielea capului, de două-trei ori pe săptămână, cu acest preparat, apoi aplică imediat şamponul şi spală părul.
Dacă ai negi (veruce)
• Lasă la înmuiat coajă de portocală în oţet alb, timp de şase ore.
Apoi aplic-o pe neg - o să vezi ce repede dispare!
• Răceşte apa în care ai fiert câteva ouă.
Îmbibă cu ea un tampon şi aplică-l pe verucă.
Repetă operaţia zilnic, până la dispariţia acesteia.
Dacă sforăi
• În cursul zilei, pune câte o picătură de suc de morcov în fiecare nară. Seara, pune şi câte o picătură de suc de lămâie. Foloseşte acest remediu zilnic, până când se rezolvă problema.
• Toacă un căţel de usturoi, pune-l într-un recipient şi toarnă peste el 15 ml de oţet de cidru şi 500 ml de apă clocotită. Fă inhalaţii timp de 5 minute.
Dacă ai mătreaţă
• Masează pielea capului cu un pumn de sare de mare.
Spală-te apoi pe cap ca de obicei.
Repetă de două-trei ori pe săptămână, până când dispare mătreaţa.
• Pune la fiert spanac, scurge bine apa, lasă frunzele să se răcorească, apoi aplică pe cap cataplasma astfel obţinută.
Las-o să acţioneze zece minute, apoi freacă părul ca şi cum l-ai şampona.
La final, clăteşte bine.
Foloseşte acest tratament câteva zile la rând, până când scapi de mătreaţă.
Ca să scapi de mirosul de  transpiraţie
Amestecă, în părţi egale, apă şi oţet alb sau oţet de cidru de mere (îl găseşti la magazinele naturiste).
Lasă vasul în aer liber 20-30 de minute, ca să se evapore mirosul de oţet.
Toarnă apoi lichidul într-un flacon pe care îl închizi ermetic.
Îmbibă uşor cu această soluţie o bucăţică de vată şi tamponează zona care transpiră (axilele, pielea dintre degetele picioarelor etc.).
Află ce plante te ajută să dormi!
Tulburările de somn sunt vechi de când lumea. De aceea, pentru a le face să dispară, poţi apela cu încredere la remedii binecunoscute ca somnifere naturale.
• Valeriană pentru somn adânc. Pe lângă avantajul de a te ajuta să adormi mai repede, datorită valerianei nu te vei mai trezi des noaptea. Explicaţia constă în faptul că această plantă calmează sistemul nervos şi pe cel cardiac, reglând palpitaţiile inimii. Ai nevoie de o linguriţă de rădăcină de valeriană mărunţită din care pregăteşti un ceai. Bei două căni pe zi, una cu 30 de minute înainte de culcare.
• Tei şi mac, amestec garantat. Florile de tei asociate cu petalele macului de câmp au efect uşor sedativ. În câteva minute îţi pregăteşti singură somniferul, cu o linguriţă de amestec la o cană de apă clocotită. Un alt ceai conţine, pe lângă cele două plante, o linguriţă de rădăcină de valeriană, una de sovârv şi două de hamei.
• Ulei de levănţică. Numai gândul la o baie fierbinte te face să închizi pleoapele.
Efectul îl dublezi dacă adaugi zece picături de ulei esenţial de levănţică.
Pe lângă parfumul îmbietor şi relaxant, este şi un tonic bun pentru sistemul nervos.
După o zi plină, cu siguranţă îţi va reda calmul de care ai nevoie să adormi, în special dacă îl foloseşti şi pentru a-ţi masa corpul.
Ce alimente te ajută
• Lapte contra insomniei.
Băut seara, laptele este un remediu delicios pentru insomnie.
Explicaţia efectului său sedativ este simplă: conţine triptofan, aminoacid esenţial pe care corpul îl transformă în serotonină.
Aceasta este un hormon cunoscut mai ales pentru faptul că îţi dă o stare de bine.
• Smochinele îţi redau calmul.
Datorită conţinutului lor de magneziu, un mineral antistres, smochinele au avantajul de a absorbi calciul şi potasiul.
La rândul lor, aceste două minerale normalizează ritmul cardiac şi combat insomnia.
De aceea, sunt leacul perfect fie că eşti hiperactivă, fie doar puţin agitată.
• Bananele, somnifere naturale.
Magneziul şi potasiul, pe care cercetătorii le-au descoperit în banane, relaxează muşchii, ajutându-te să adormi mai uşor. Mai mult, reglează şi tensiunea arterială, reducând în acest fel riscul hipertensiunii sau al producerii unui atac de cord. Un plus de B6 venit din banane te va feri de insomnie, iritabilitate şi senzaţia de slăbiciune a întregului organism.
De ce nu e bine să mâncăm după ora 18?

Medicina chineză deţine secretul!
Stresul de zi cu zi, tipic societăţilor moderne, dieta importata de peste ocean, bogată în alcool, prăjeli şi alimente de tip fast food au numai efecte negative asupra sănătăţii, şi în special asupra funcţionării ficatului.
Pentru a ne "spăla" de toate "relele" de peste zi, specialiştii recomandă să nu mai punem nimic în gură după ora 18.
Medicina tradiţională chineză a fostîntotdeauna o sursă inepuizabilă de terapii şi obiceiuri care îşi găsesc funcţionalitatea chiar şi în zilele noastre. Chinezii nu mănâncă nimic seara, după o anumită oră, iar explicaţia rezidă tot în vechile tratate de medicină.
Tradiţia lor spune că energia sau qi circulă în corpul nostru prin 12 canale  principale, care mai sunt cunoscute drept meridiane. Fiecărui meridian îi corespunde un interval de 2 ore, timp în care energia în canalul respectiv atinge cota maximă.
Potrivit vechilor învăţături chinezeşti, digestia este controlată de elementul Pământ. Organele care aparţin acestui element sunt stomacul şi splina. Pragul maxim de energie în meridianul stomacului este atins între orele 7 şi 9 dimineaţa, iar în canalul splinei,energia atinge cota maximă între orele 9 şi 11. Prin urmare, cel mai bine este să mâncăm între orele 7 şi 9 dimineaţa, întrucât energia alocată digestiei este maximă în acest interval.
12 ore mai târziu, energia din aceste meridiane atinge cel mai scăzut nivel, drept pentru care învăţaţiichinezi ne sfătuiesc să nu mai mâncăm după ora 19. Dacă totuşi ne este foame, ideal ar fi să alegem alimente uşor de digerat, precum fructe, legume sau sucuri proaspete.
Digestia este în mod normal mai lentă seara, din pricina resurselor scăzute de energie. Dacă ne lăcomim la mese bogate în această parte a zilei, alimentele staţionează mai mult în stomac şi tind să fermenteze, ceea ce duce la formarea de gaze, creează senzaţie de balonare şi disconfort. Pentru a face faţă efortului, organismul sustrage energia de la alte organe, pentru a susţine digestia.
Peste noapte, între orele 23 şi 3 dimineaţa, canalele vezicii biliare şi cel al ficatul ating pragul maxim de energie. Aceste organe au rolul de a curăţa sângele şi de a ne asigura, în felul acesta un somn odihnitor. Însă, când mâncăm la ore târzii, energia lor nu mai este centralizată asupra purificării organismului, consecinţele fiind indigestia, insomnia şi senzaţia de oboseală dimineaţa. Mai mult decât atât, pentru că toxinele nu au fost eliminate complet din organism, se stochează la nivelul articulaţiilor, expunându-ne riscului de artrită.
 Ce putem face pentru a revigora un ficat obosit?
În primul rând, să renunţăm la mesele copioase după oră 19.
Apoi, chinezii recomandă ceaiurile de păpădie, urzici, mentă, tătăneasă care curăţă şi regenerează ficatul.
Însă nu uitaţi: odată ce încetaţi a mai mânca noaptea, ficatul îşi poate folosi energia pentru funcţia lui nemaifiindu-I "furată" de digestie, iar organismul are puterea de a se reface.
Veţi observa că o mulţime de simptome neplăcute vor dispărea, inclusiv cele care nu  par să aibă vreo legătură cu digestia, precum durerile, inclusiv cele ale încheieturilor.
În plus, veţi vedea cât de simplu este, în felul acesta, să  eliminaţi kilogramele în plus.
 Dureri de spate? Iată soluţiile!
Durerile de spate dau disconfort şi pot să ascundă afecţiuni grave ale organismului.
Le poţi trata cu ajutorul masajului, acupuncturii sau a  chiroterapiei.
Masajul eliberează tensiunea din coloană
Cunoscut încă din antichitate pentru efectele sale benefice asupra organismului, masajul relaxează muşchii şi tendoanele, eliberând presiunea din coloană.
El detensionează presiunea dintre vertebre şi discul intervertebral, ducând la dispariţia durerilor de spate.
Masajul se face pe o masă specială sau pe un scaun de masaj.
Sunt utilizate uleiuri sau loţiuni pe care le alege specialistul.
Caracteristica esenţială a acestei practici este că se efectuează cu mişcări de tip continuu.
 Acupunctură, pentru calmarea durerii
Acupunctura este o practică medicală chinezească în cadrul căreia diferite zone ale organismului sunt străpunse de ace în scopuri terapeutice sau pentru a calma durerea. Această terapie complementară din medicină te poate ajuta atunci când durerile de spate nu-ţi dau pace. Acupunctura nu presupune un tratament propriu-zis al bolii de care suferi, ci duce la o reechilibrare energetică a organismului. În momentul în care blocajele din calea fluxului de energie sunt eliminate, organismul se vindecă singur, indiferent de organul sau sistemul afectat.
Există nenumărate zone de tratament pe care specialiştii în acupunctură le cunosc şi pentru care pot opta atunci când te tratează. Uneori se înfig acele doar în braţe, alteori în picioare sau în urechi. În cazul durerilor de spate, problema se atenuează dacă acele sunt înfipte în pielea din respectiva zonă. În mod normal, nu ar trebui să simţi durere în timpul terapiei, dar persoanele mai sensibile pot simţi puţin disconfort.


                                                                                  dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu