vineri, 10 aprilie 2015

Editura NAPOCA NOVA, din Cluj-Napoca, promovează poeții maramureșeni

Zilele acestea am primit, spre bucuria sufletului, două volume antologice, tipărite și editate, cu talent și dăruire la respectiva Editură, prin grija prof. Voichița PĂLĂCEAN-VEREȘ, în care apar și maramureșeni de-ai noștri. Bravo editurii și felicitări maramureșenilor noștri!
         Cuvintele-mi sunt întotdeauna seci când vorbesc despre astfel de apariții editoriale. Sintagma ,,de excepție” am impresia că se repetă la infinit, folosind-o. Așa se face că prin grija d-nei Voichița PĂLĂCEAN-VEREȘ, (cea care, așa după cum am mai spus, s-a ocupat întru totul de apariția volumului de antologie) avem și noi, Maramureșul, reprezentanți prețioși.
         Este vorba despre volumul ,,SĂ NINGĂ PESTE INIMI BUCURII!”, Antologie literar-artistică Napoca-Nova, nr. 5 (2014), ISBN 978-606-8529-52-3, pag. 460, volum ce cuprinde capitolele: FRÂNTURI DE SUFLET – poezie, POPASURI – proză, teatru, TRAIECTORII DE COLIZIUNE – critică și istorie literară, DELIBĂRI – eseu, și STIHURI ZGLOBII – epigrame și altele ..., unde, lector de carte este Andra-Mihaela CÎMPEAN, iar coperta aparține lui Peter VEREȘ, volum în care își pune amprenta poetul popular MARIȚA GRIGOR – cu poemul popular, intitulat: ,,DE ZIUA JANDARMERIEI”, un poem conceput foarte frumos la aniversarea celor 163 de ani de la înființarea armei, pag. 87 – 91, eveniment aniversar sărbătoresc, la care a participat și dumneaiei.
         Anul 2015, aduce o altă mare și frumoasă bucurie, prin apariția numărului următor al antologiei. Aceeași echipă, dar alți autori, mai mult sau mai puțini cunoscuți. Este vorba despre volumul: ,,SIMFONIE-N VERDE CRUD”, Antologie literar-artistică Napoca-Nova, nr. 6 (1/2015), îngrijitor antologie: Voichița PĂLĂCEAN-VEREȘ, ISBN 978-606-8529-60-8, pag. 580.
         Așa după cum am spus, și în acest număr, putem să ne mândrim cu poeți maramureșeni ce-au fost publicați în prestigioasa antologie, care-și păstrează același format, fără a face rabat de la cutumă. În capitolul FRÂNTURI DE SUFLET (poezie), găsim pe maramureșenii Vasile BELE și Marița GRIGOR, notați în ordine alfabetică, fiecare în felul său, lăsându-și sufletul să se elibereze de ,,povara poemelor”. O povară, evident, metaforică.
Poetul popular Marița GRIGOR, semnează iarăși, un poem, în stilul dumneaiei caracteristic, numit – LA MULȚI ANI! – SILVIEI TĂMĂȘAN, INTERPRET DE MUZICĂ POPULARĂ, pag. 77 – 78, o frumoasă dedicație în versuri, celei care a slujit cântecul popular câțiva zeci de ani – renumita  interpretă Silvia TĂMĂȘAN. Sunt versuri valoroase, scrise cu inima și cu sufletul curat, tot așa precum interpreta a urcat pe scenă pentru a cânta și a transmite frumosul și autenticul din cântecul popular. Suntem mândri că putem citi și astfel de versuri! Felicitări poetului popular, felicitări interpretei noastre! Doamne ajută și pe mai departe.
În schimb, poetul Vasile BELE, (pag. 16 – 21), semnează poeme în vers alb, specifice literaturii și secolului ce-l trăim. Poemele, precum: Deseară am să număr stelele, Stropii de ploaie îmi bat în geam sau Stau lângă indicatorul ,,Spre Rai”, alături de Am rupt o floare, Azi am să vorbesc cu timpul – sunt frânturi din sufletul autorului (pe drept definit și capitolul unde sunt incluse acestea!). În alt poem, autorul recunoaște că Mi-e foame de iubire (I), dar și că Până și demnitatea mi-am vândut-o - toate acestea făcând parte dintr-un viitor volum aflat în curs de apariție. Ne bucură și această apariție în antologie, și deja așteptăm cu nerăbdare apariția întregului volum de versuri.
Tot Vasile Bele, semnează și o recenzie de carte, în capitolul Traiectorii de coliziune – critică literară -, (pag. 418 – 419), un articol interesant cu referire expresă la apariția editorială și, de fapt, debutul în plan editorial, al  poetului Ionel SIMA. Este vorba despre volumul de versuri ,,CĂRĂRI PRINTRE STELE”, apărut la Editura Armonii Culturale, Adjud, recenzie numită chiar așa – Ionel Sima – la debut.  
   De remarcat este și faptul că alături de acești maramureșeni, în antologie mai semnează alți poeți consacrați, mai mult sau mai puțin cunoscuți, dar, iată, prin intermediul acestei antologii, din acest moment, deja cunoscuți și recunoscuți. Punctez doar câteva nume din cuprins – Ioan Benche, Ioan Cărășel, Iosif Ciunterei, Vasile Irimuș, Menuț Maximinian, Doina Nistor, Iuliana-Andreea Pop, Titina Nica Țene, Al. Florin Țene sau Raveca Vlașin – doar câteva nume de referință alături de mulți alții, despre care istoria va avea multe de spus. Sper să nu se supere ceilalți!
Și nu în ultimul rând, observ, (și mă bucur!) alt maramureșean de-al nostru, cunoscut om de televiziune, pedagog de cinste, cu o valoroasă amprentă în plan literar – poet, publicist, profesor OCTAVIAN BUTUZA.         Domnia sa, semnează în capitolul Deliberări – eseu, la pag. 453 – 464, un  articol- document, numit: Televiziunea - ,,mașina visării, icoana fiarei”. Școala și educația religioasă, dumnealui fiind și absolvent al unei facultății de teologie. A doua facultate, domnule profesor. Dacă s-a strecurat cumva vreo greșeală, nu a fost voită, și mi-o asum, cu promisiunea de-a o corecta cât mai curând, fie și printr-o erată. Articolul este foarte bine documentat, fără putere de tăgadă, așa cum numai Octavian Butuza poate să fie. Atunci când zici Tavi Butuza – iertați-mă domnule profesor, pentru această permisivitate – zici – cinste, corectitudine, istorie, religie, onoare, demnitate.  Ar trebui să ne bucurăm pentru faptul că suntem contemporani cu astfel de oameni.
În final, felicitându-i pe toți cei care au muncit la realizarea acestei antologii, pe toți cei care au avut încredere în prof. Voichița PĂLĂCEAN-VEREȘ - îngrijitorul antologiei, și în echipa din spatele dumisale, pe toți ... pe toți .... pe toți, indiferent cum sau în ce formă și-a adus contribuția la editarea și tipărirea antologiilor, închei, cu promisiunea că voi reveni ori de câte ori, mă voi întâlni cu astfel de bucurii plăcute sufletului. Sunt convins că cei de la editură ne vor bucura cât de curând cu alte noutăți, așa cum numai dumnealor știu să facă! Doamne ajută!
Și, de ce nu, să sperăm, că în viitor vor fi alți și alți scriitori valoroși de-ai Maramureșului, prieteni și colegi de-ai noștri. Avem astfel de potențial, trebuie doar încurajat și promovat. O dovadă este Editura Napoca-Nova, prietena maramureșenilor, prin grija doamnei Voichița, cea care, într-un mesaj, perfect adevărat, adaugă: ,,Noi am plecat cu aceste antologii de la ideea că trebuie să aibă toată lumea o şansă. Din păcate, lumea literară este alcătuită din grupuri, grupuleţe, bisericuţe şi cercuri de interese. Unele nume le regăsim peste tot, în schimb pentru alţii nu este loc niciunde, lucru nedrept în condiţiile în care tirajele cărţilor de la noi sunt în general sub 500 de exemplare, iar autorii îşi dăruiesc cărţile (pentru care cheltuiesc din propriile venituri) cercului de familie, colegi de muncă şi prieteni. Prin intermediul antologiilor noastre, scritorii ajung să fie cunoscuţi în toată ţara şi peste tot în diaspora unde există cenacluri literare pe lângă principalele reviste literare în limba română. Iar asta înseamnă foarte mult pentru fiecare creator din ţara asta săracă...”.

Vreți o altă dovadă?! 

                                                                   VASILE BELE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu