luni, 20 aprilie 2015

Cursul 9, „Zestrea strămoşească a Maramureşului” din 16 aprilie 2015 a avut loc la Recea

 “Zestrea strămoşească a Maramureşului”, cursul iniţiat şi coordonat de lect. univ. dr. Delia-Anamaria Răchişan  a ajuns la numărul 9. 
Joi, 16 aprilie 2015, s-a organizat o excursie tematică în comuna Recea. Cursanţii, întâmpinaţi de maramureşeni autentici, plini de omenie: dl. primar  Octavian Pavel, părintele Ioan Filip, d-na dir. Rodica Băbuţ, cursantul prof. Ioan Viorel Bud şi familia acestuia, au aflat că maramureşenii din Recea preţuiesc tradiţiile, valorile strămoşeşti ale neamului românesc. Căldura sufletească, vorbele pline de har ale maramureşenilor din Recea, ambianţa  rustică, preocupările acestora  pentru datinile străvechi  îmbie pe oricine să revină, cu mare drag, în comuna Recea, în universul arhaic al maramureşenilor harnici şi păstrători ai tradiţiilor căpătate din moşi-strămoşi. În Recea, an de an se organizează „Balul Strugurilor”, şi  Festivalul interjudeţean „Mândru-i danţu' pe la noi”, care, anul acesta va avea loc duminică, 24 mai 2015, la Căminul Cultural din Recea.  D-na lect. univ. dr. Delia-Anamaria Răchişan a înmânat peste 60 de diplome şi dvd-uri, cu documentare etnologice, într-un cadru festiv, plin de ospitalitate, de solemnitate. Cursantul Ioan Viorel Bud le-a oferit colegilor, ca amintire, câte o cruce realizată, cu multă dăruire şi răbdare, de dumnealui. S-a vizitat biserica din Recea, Atelierul cursantului Bud, un om respectat  în  comunitatea tradiţională din Recea -  a sculptat  crucile de lemn din incinta bisericii, a ornat, a stilizat  fântâni, filigorii, a realizat diverse obiecte din lemn, a primit brevet de invenţie pentru o maşină de semănat porumbul.

Cursul interactiv „Zestrea strămoşească a Maramureşului”  continuă în luna mai. Se vor dezbate alte teme interesante, se vor organiza excursii tematice. Cei care preţuiesc valorile strămoşeşti se pot înscrie, în luna aprilie, la recepţie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu