luni, 14 decembrie 2015

Premierul Dacian Cioloş a prezentat legea bugetului în Parlamentul României

Deputaţii şi senatorii dezbat, luni, 14 decembrie, 2014, începând cu ora 12.00 şi până la 19.00, Legea Bugetului de stat şi cea a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2016. "Grupurile noastre parlamentare vor vota proiectul de buget pe anul 2016, aşa cum a fost amendat şi uşor modificat prin raportul comisiilor de specialitate. În opinia noastră, acesta ar fi al doilea vot de încredere pentru acest Cabinet", a spus Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.
Premierul Dacian Cioloş a declarat în plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul a decis să respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, deşi impactul majorării salariilor şi al relaxării fiscale este de 20 miliarde de lei. "Acest guvern a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 şi a inclus prevederi importante de relaxarea fiscală şi creşterea salarială a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcţiei bugetare pentru anul 2016 şi, aşa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoştinţă de cauză. Prevederile menţionate mai sus nu sunt decloc de neglijat şi asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ţinân cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a declarat premierul Dacian Cioloş, adăugând că acestea "nu se pot compensa" cu creşterea economică, care este esitmată la 4% din PIB pentru 2016 şi care acoperă circa 9 miliarde lei. Potrivit prim-ministrului, soluţia a fost "dificil de agreat într-un interval extrem de scurt", dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporară de la obiectivul asumat şi prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.   
Proiectul de buget pe anul viitor a fost discutat în Parlament într-un ritm accelerat şi, după două zile în care membrii Comisiilor reunite de buget, finanţe şi bănci din Parlament au discutat pe marginea alocărilor pentru fiecare ordonator de credite în parte, bugetele celor mai multe ministere au fost adoptate fără amendamente, votul final fiind programat miercuri. Sursa MEDIAFAX


                                                                                         C.L.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu