joi, 30 iunie 2016

Luni, 4 iulie la BJPD Baia Mare - Mihai EISIKOVITS


Luni, 4 iulie
ora 13Sala de conferinţe
Va avea loc lansarea cărţii „Vieţi frânte: 1940-1948de Mihai Eisikovitsapărută la EdituraGutinul, Baia Mare, 2016.
În prezenţa autorului, vor lua cuvântul despre carte şi autor:
Andrea Ghiţă – redactor TVR
Mirela Dănuţ – Asociaţia „Pro Iudaica” Baia Mare
Rodica Eisikovits – fiica autorului
Moderator:
dr. Teodor Ardelean

SCURT CURRICULUM VITAE
Mihai Eisikovits s-a născut la Gherla la 11.01.1920, într-o familie de oameni cinstiți și gospodari, din care și-au supt seva rădăcinile sale fizice și psihice, puse la grele încercări în anii primei tinereți. Trei ani în detașamente maghiare de muncă forțată și patru ani prizonier de război la ruși l-au marcat și întărit, în același timp.
Sunt de admirat omenia, optimismul și dragostea pentru semeni pe care timpul le-a cimentat în caracterul său. N-ar fi fost de mirare ca fața urâtă pe care omenirea i-a arătat-o atât de timpuriu și pentru atât de mult timp, să-i fi zdruncinat aceste simțăminte.
La 96 de ani, M. Eizikovits consideră ca pe o datorie să împărtășească experiențele trecute pentru a evita repetarea lor. O face cu mult respect și duioșie pentru o lume "Ce a fost... nu mai este", titlul celui dintâi volum al său (Ed. Gutinul, Baia Mare 2007)”. (Rodica Eisikovits)
Scriitorul Mihai Eisikovits este o... raritate mondială. Este singurul dintre martirii unei deviații absurde, care poate mărturisi această întorsătură istorică paradoxală. Evrei chinuiți de horthyști doar pentru că aparțineau acestui neam ajung nu să fie salvați de "Armata Roșie eliberatoare" ci, dimpotrivă, să fie exterminați în lagăre rusești de muncă. Deci Mihai Eisikovits a parcurs "foaia de drum" a martirajului deceniului cinci al secolului XX și joacă acum rolul istoric de mărturisitor al acelor cumplite vremuri în care rațiunea a fost cuprinsă de orbire”. (Dr. Teodor Ardelean)


Ştefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu