luni, 5 septembrie 2016

CAND INCEP CONCURSURILE PENTRU FUNCTIILE DE DIRECTOR IN TOATE SCOLILE

De saptamana viitoare incepe evaluarea inspectorilor scolari generali, ca urmare a numeroase plangeri depuse, iar in luna octombrie se vor organiza concursuri pentru functiile de directori in toate scolile, a anuntat Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru.

"Am primit in ultima vreme numeroase sesizari, mesaje publice, referitoare la ceea ce se intampla in scoli sau in inspectoratele scolare. In luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unitatile de invatamant, de la gradinita la liceu.

"Una dintre componente va fi o proba scrisa nationala, iar cealalta componenta, cea judeteana, va fi extrem de atent monitorizata de noi. In felul acesta vom respecta in integralitate si spiritul si litera legii. Vom trimite observatori, care sa se asigure de desfasurarea in conditii de intransigenta si corectitudine a acestor concursuri. Am aprobat deja metodologia de concurs", a precizat Dumitru, intr-o conferinta de presa.

El a spus ca mesajul trebuie sa fie acela ca, "dupa 10 ani de intruziune politica in scoala", este momentul pentru "reprofesionalizarea managementului scolar". Dumitru a mentionat ca a primit numeroase sesizari, plangeri, mai ales in ultima saptamana, privind abuzuri din partea inspectoratelor scolare la numirea noilor directori si de aceea a decis ca, saptamana viitoare, sa inceapa evaluarea inspectorilor scolari generali.

"Sesizarile au fost primite in ultima saptamana, cele mai multe dintre ele, nu la preluarea mandatului, si ele au fost ocazionate de faptul ca delegatiile pentru directorii care erau in functie au incetat, iar inspectorii scolari generali au numit directori noi. Ceea ce semnaleaza aceste sesizari ar fi abuzuri din partea inspectoratelor scolare. Nu putem lua o decizie inainte de a verifica, trebuie sa verificam daca ceea ce ni s-a adus la cunostinta corespunde realitatii. Daca vor corespunde realitatii, vom lua toate masurile pe care legea ni le permite. De aceea am spus ca va fi o evaluare in perioada imediat urmatoare si vom vedea ce anume se impune din partea Ministerului Educatiei", a subliniat ministrul.

El a precizat ca evaluarile inspectorilor scolari generali se vor face pe diferite componente: asigurarea calitatii, respectarea legalitatii, audit. "Echipe mixte din Ministerul Educatiei vor face aceste evaluari - si intervalul nu va fi foarte lung, deciziile nu se vor lasa mult asteptate - si, in urma rapoartelor de evaluare, voi lua toate masurile legale care se impun. Vreau sa atrag atentia ca am cerut ca evaluarea sa fie obiectiva si intransigenta, in asa fel incat masurile pe care le vom lua sa fie foarte bine documentate si sa nu fie rezultatul unor decizii arbitrare", a subliniat ministrul Educatiei.

                                                                                 Autor: Ion Andreea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu