miercuri, 12 octombrie 2016

Ziua în care președintele a semnat, iar presa a tăcut

E scandal mare, la tv. Trump și Clinton se bat ca-n filme, Dragnea i-a executat magistral pe Lavinia Șandru și pe Alexandru Căutiș făcându-i să creadă că vor ajunge deputați, Sebastian Ghiță face praf imaginea șefei DNA fluturând o cucuvea mov, ăla micu’ fără buze are 10% în sondaje dar nu poate aduna USR-ului suficiente semnături cât să candideze. Are la ce să se uite poporul, nu?
Are. O știm și noi, ăștia, din presă, o știu și politicienii. O știe și președintele Iohannis, care tocmai a retrimis la parlament legea care interzicea reclamele la medicamente. Și ghici ce? Legea a fost respinsa definitiv.
Păcat. Era o lege bună, ce prevede interzicerea reclamelor explicite pentru medicamente la radio și televiziune, precum si interzicerea totala a publicitatii pentru medicamentele care se eliberează cu rețetă.
Pentru presă, ar fi fost o lege proastă. Publicitatea la medicamente reprezintă cam 10% din banii din publicitate care ajung la televiziuni. Dar ar fi fost și mai proastă pentru companiile farmaceutice, care au găsit în România raiul pe pământ.
E plină pauza de publicitate, în fiecare seară, de reclame care vorbesc despre arsuri, dureri, scurgeri vaginale, prostată, măsele stricate, oase rupte. Calupul ăla pare un scurtmetraj bizar, făcut pentru un popor de oameni stricați ca mașinile dintr-un cimitir auto. Din când în când, vezi o figură cunoscută: actori, cântăreți, fotomodele te îmbie să guști din pastilele alea ca o hangiță, pe timpuri, din friptură…
Nu degeaba. Românii sunt proști, de-a dreptul bătuți în cap, la capitolul sănătate. Se uită la reclamele astea atât de numeroase și de explicite și încep să se trateze singuri. Câteodată o nimeresc, dar câteodată își fac mai mult rău, există medicamente care te pot afecta mai grav decât boala de care suferi, iar spitalele din România încep încet-încet să bifeze tot mai multe operații menite să oprească hemoragii digestive, provocate de medicamente luate aiurea.
Sigur, ar fi grozav ca Ministerul Sănătății să deruleze, în paralel cu campaniile astea de publicitate, o campanie de conștientizare a riscurilor la care te supui când te tratezi aiurea. Ar fi fost minunat ca CNA să fie mai strict cu agențiile de publicitate care livrează exagerările alea de spoturi. Cum Ministerul se pricepe la comunicare cum mă pricep eu la manele, iar CNA stă preș în fața agențiilor cum stau eu în fața fiicei mele când vrea ceva, legea asta ar fi fost grozavă. Măcar câțiva ani.
N-am avut noroc, însă. Președintele a considerat-o ne-bună. Iar liniștea care s-a așternut, în presă, pe tema deciziei lui, este cel mai bun semn că gestul său n-a fost un demers întâmplător. Companiile din Pharma sunt cele mai puternice entități din România, după bănci. Pe locul 3 e Ambasada SUA, apoi DNA. Statul român e abia pe locul 5 în topul puterilor din România, fapt cumva normal, a fost și bolnav, săracul….
Autor: Bogdan Stoica
Sursa: PS News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu