miercuri, 26 octombrie 2016

Comunicat I.J.J. Maramureş

   R O M Â N I A


MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

NESECRET
JANDARMERIA ROMÂNĂ

Exemplar Nr.

Nr. 2.489.356

Baia Mare,13.10.2016
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN
"PINTEA VITEAZUL" MARAMUREŞ




INFORMARE
privind ACTIVITATEA DE recrutare ŞI SELECŢIE a candidaţilor pentru instituţiile de învăţământ ale M.A.I ORGANIZATĂ DE i.j.j. MARAMUREŞ ÎN ANUL 2016


           

Activitatea de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru participarea la concursul de admitere la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale, s-a organizat şi desfăşurat în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 665 din 2008, Dispoziţiei Directorului Direcţiei Management Resurse Umane nr. II/1620 din 2015 - privind procedurile şi formularele utilizate în activitatea de management resurse umane în unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor, Dispoziţiei Directorului General al Direcţiei Management Resurse Umane nr. II/565 din 24.03.2016 privind  recrutarea şi selecţia candidaţilor pentru programe universitare de licenţă şi postliceale din instituţiile de învăţământ care asigură formarea profesională a personalului necesar Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea de admitere 2016, şi ale altor ordine de linie ale Direcţiei Resurse Umane din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.
Activitatea desfăşurată în anul 2016 a urmărit, următoarele obiective:
a.       creşterea încrederii societăţii civile în instituţia Jandarmeriei;
b.      identificarea tuturor surselor externe, generatoare de resurse umane compatibile cu specificul muncii desfăşurate de structurile Jandarmeriei Române;
c.       realizarea unei baze solide de selecţie, prin identificarea şi atragerea unui număr cât mai mare de tineri, care îndeplinesc condiţiile stabilite de actele normative în vigoare;
d.      desfăşurarea în ritm susţinut a activităţilor de orientare a tinerilor spre instituţiile militare de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne şi de consiliere cu privire la viitorul lor profesional.
În acest sens, prin Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul au fost publicate pe site-ul unităţii condiţiile şi criteriile de participare conform legislaţiei în vigoare.
Cu ocazia Târgului Ofertelor Educaţionale, organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, au fost desfăşurate activităţi în cadrul cărora personal specializat din cadrul unităţii a prezentat aspecte legate de modalităţile şi condiţiile necesare în vederea accederii la profesia de jandarm, avantajele carierei militare, specificul profesiei de jandarm, precum şi rolul şi locul Jandarmeriei în societate.
Totodată, cu sprijinul instituţiilor de învăţământ din localităţile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, au fost organizate şi desfăşurate activităţi de promovare a profesiei de jandarm în rândul elevilor claselor a XI-a şi a XII-a. Cu ocazia acestor activităţi în cadrul unui scurt metraj au fost prezentate activităţi desfăşurate în Academia de Poliţie „A.I. Cuza” Bucureşti, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „G.A. Ghica” Drăgăşani şi Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, instituţii care asigură formarea profesională a personalului necesar Ministerului Afacerilor Interne, şi au fost desfăşurate activităţi de prevenire a faptelor antisociale în rândul elevilor, de educare şi orientare a acestora pentru a înţelege rolul lor într-o societate Europeană, la care au participat cadre specializate din cadrul Compartimentului Prevenire şi Combatere a Faptelor Antisociale. 
De asemenea în perioada 28.06-11.09.2016, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş s-a derulat campania educativ-preventivă „Tabere în siguranţă alături de jandarmii maramureşeni”.
Obiectivul general al campaniei a fost aducerea în atenţia elevilor a activităţilor şi atribuţiilor care-i revin Jandarmeriei Române în general şi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş în special, precum şi conştientizarea asupra riscurilor şi vulnerabilităţilor, a repercusiunilor la care se expun în urma unui comportament neadecvat, atât în incinta unităţilor de învăţământ, cât şi în cadrul societăţii civile.
      Totodată, scopul campaniei a fost informarea elevilor aflaţi în taberele de vară, organizate de către instituţiile cu care s-au încheiat Acorduri de Parteneriat de pe raza judeţului Maramureş, indiferent de vârstă, naţionalitate, zonă geografică, mediu social, etnie, educaţie, religie sau profesie, în legătură cu capacitatea Jandarmeriei Maramureş de a se constitui într-un garant permanent şi nediscriminatoriu al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. De asemenea, s-a urmărit conştientizarea societăţii civile prin acţiuni preventiv-educative cu privire la rolul pe care instituţia îl îndeplineşte în lupta împotriva criminalităţii, a violenţei şi discriminării de orice fel. Totodată prezenţa jandarmilor în mijlocul elevilor a avut ca scop imediat crearea  unui “model de conduită”, concomitent cu transmiterea îndemnului de a urma o carieră de jandarm. Pe parcursul campaniei au fost desfăşurate 17 întâlniri tematice, metodele de transmitere a informaţiilor fiind expunerea verbală şi prezentarea materialelor specifice din dotarea jandarmilor montani.
Temele expuse au făcut referiri la Rolul şi locul Jandarmeriei în societate, Prezentarea ofertei educaţionale precum şi a avantajelor unei cariere militare, Teme de prevenire a unor fapte de natură contravenţională şi infracţională în rândul elevilor, Recomandările Jandarmeriei Montane pentru sezonul estival, Teme de prevenire a delincvenţei juvenile, Prevenirea absenteismului şcolar, Teme de prevenire a violenţei în şcoli, Prevenirea consumului de alcool.
              Jandarmii maramureşeni, pe lângă activităţile de prevenire, combatere şi sancţionare a faptelor antisociale pe care le desfăşoară, caută să crească încrederea societăţii civile în instituţia Jandarmeriei, să se apropie şi să manifeste deschidere faţă de cetăţeni şi să vină în sprijinul unor cazuri sociale deosebite. În acest sens, cu ocazia Zilei de 03 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române, la Sala Sporturilor „Lascăr Pană”a fost organizată o acţiune caritabilă de ajutorare a unei fetiţe în vârstă de 8 ani diagnosticată cu scolioză dorsolombară, în cadrul căreia s-a desfăşurat un campionat de fotbal între 4 echipe de copii, şi un meci de fotbal între selecţionata personalităţilor din lumea sportului maramureşean şi echipa de fotbal a inspectoratului, fondurile strânse în urma vânzării biletelor şi donaţiile au fost virate în contul fetiţei.
              În corelare cu prima acţiune caritabilă a fost organizată o campanie umanitară „Gată mamă cufăru’!”pentru ajutorarea unei fetiţe de 3 ani diagnosticată cu paralizie cerebrală infantilă, stadiul III, în cadrul căreia am organizat împreună cu Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania un spectacol folcloric intitulat „Cântece de cătănie” în care au fost implicate persoane de valoare ai folclorului românesc. Şi în acest caz toate încasările au fost virate în contul fetiţei.  
În  ce priveşte activitatea de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru instituţii de învăţământ care realizează formarea iniţială a personalului pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2016, Jandarmeriei Române  i-au fost alocate locuri la următoarele instituţii, astfel:
·        la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti:
14 locuri alocate Jandarmeriei Române la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, pentru învăţământul cu frecvenţă – domeniul de licenţă „Drept”, programul de studii universitare de licenţă „Drept”;
            – 68 locuri alocate Jandarmeriei Române pentru învăţământul cu frecvenţă –domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, programul de studii universitare de licenţă/specializarea „Ordine şi Siguranţă Publică” (din care 2 locuri pentru romi, 2 locuri pentru maghiari şi 2 locuri pentru alte minorităţi).
·        la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani175 locuri (din care 3 locuri pentru romi şi 2 locuri pentru alte minorităţi), astfel:
-        169 locuri alocate Jandarmeriei Române;
-        6 locuri alocate S.P.P.
·        la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni 175 locuri alocate Jandarmeriei Române (din care 3 locuri pentru romi şi 2 locuri pentru alte minorităţi).
Totodată, Ministerului Afacerilor Interne, i-au fost alocate un număr de 192 locuri la instituţiile de învăţământ ale M.Ap.N., care formează personal pentru nevoile M.A.I., , pentru care Jandarmeria Română a recrutat candidaţi, după cum urmează:
·        la Academia Tehnică Militară Bucureşti 44 locuri , conform specialităţilor, astfel:
o       1 loc              –  Armament, aparatură artileristică şi sisteme de conducere a focului;
o       3 locuri          –  Sisteme pentru baraje de mine, distrugeri şi mascare;
o       7 locuri          –  Blindate, automobile şi tractoare;
o       3 locuri          –  Construcţii şi fortificaţii;
o       9 locuri          –  Echipamente şi sisteme electronice militare;
o       8 locuri          –  Transmisiuni/Comunicaţii;
o       3 locuri         –  Ingineria şi securitatea sistemelor informatice militare;
o       10 locuri        –  Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională;
·        la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu33 locuri, conform specialităţilor, astfel:
o       5 locuri – Managementul sistemelor de comunicaţii militare – Comunicaţii şi informatică;
o       20 locuri  –  Management economico–financiar – Finanţe-contabilitate;
o       8 locuri    –  Administraţie publică – Intendenţă;
·        la Institutul Medico-Militar19 locuri, specialitatea militară „Medicină generală”.
·        la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”– Facultatea de Management Aeronautic,  – 10 locuri pentru I.G.A.V., specialitatea militară „Management în aviaţie – Aviaţie Piloţi”.
·        la Şcoala Militară de maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” 86 locuri , conform specialităţilor, astfel:
o       5 locuri             – Armament şi instalaţii de lansare;
o       22 locuri          – Auto;
o       17 locuri           – Tehnică de comunicaţii;
o       25 locuri           – Operare şi mentenanţă echipamente de comunicaţii;
o       2 locuri            – Echipament de apărare chimică, bacteriologică, radiologică şi
                                nucleară – CRBN;
o       11 loc               – Construcţii.
Ca urmare a activităţilor desfăşurate au fost recrutaţi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş candidaţi pentru următoarele instituţii:
-   Pentru Academia de Poliţie „A.I. Cuza” Bucureşti  - curs la zi  - au fost recrutaţi 15 candidaţi. În urma testării psihologice şi a controlului medical, 12 candidaţi (9 bărbaţi şi 3 femei) au fost declaraţi „Apt” şi au întocmit dosarele de candidat, acestea fiind înaintate la Academia de Poliţie „A.I. Cuza” Bucureşti. Din  cei  12 candidaţi, 4 candidaţi (3 bărbaţi şi 1 femeie) au fost declaraţi „Admis” în urma concursului de admitere;
-    Pentru Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov, Facultatea de Management Aeronautic, specialitatea Management în aviaţie - Aviaţie piloţi - au fost recrutaţi 2 candidaţi. În urma testării psihologice şi a controlului medical, 1 candidat a fost declarat „Apt” şi a întocmit dosarul de candidat. Dosarul de candidat a fost înaintat la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov. Candidatul a fost declarat „Admis” în urma  concursului de admitere.
-   Pentru Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu a fost recrutat un singur candidat. În urma testării psihologice şi a controlului medical, acesta şi-a întocmit dosarul de candidat care a fost înaintat la instituţia de învăţământ. Candidatul a fost declarat „Respins” în urma concursului de admitere.
-    Pentru Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni – au fost recrutaţi 36 candidaţi. În urma testării psihologice şi a controlului medical, 18 candidaţi (16 bărbaţi, 2 femei) au fost declaraţi „Apt” şi au întocmit dosarele de candidat, acestea fiind înaintate la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni. Din cei 18 candidaţi, 8 candidaţi  (6 bărbaţi şi 2 femei) au fost declaraţi „Admis” în urma concursului de admitere.
-    Pentru Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi – Drăgăşani– au fost recrutaţi 3 candidaţi. În urma testării psihologice şi a controlului medical, 1 candidat şi-a întocmit dosarul de candidat care a fost înaintat la instituţia de învăţământ. Candidatul a fost declarat „Respins” în urma concursului de admitere.

În comparaţie cu anul 2015 când au fost recrutaţi 74 candidaţi, în anul 2016 au fost recrutaţi un număr de 57 candidaţi. Deşi numărul candidaţilor recrutaţi în anul 2016 a fost mai mic decât în anul 2015, activităţile desfăşurate, atât pe linia promovării instituţiilor de învăţământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, cât şi a consilierii acordate candidaţilor, au contribuit la creşterea numărului candidaţilor declaraţi „Admis”.

 Datorită activităţilor desfăşurate pe linia informării populaţiei în legătură cu atribuţiile şi rolul Jandarmeriei Române în societate, precum şi a avantajelor pe care le prezintă cariera militară, se constată în continuare un interes crescut al absolvenţilor de liceu pentru instituţiile de învăţământ care formează personal pentru nevoile Jandarmeriei Române.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş urmăreşte în permanenţă, prin activităţile pe care le desfăşoară, să informeze populaţia în legătură faptele de natură contravenţională şi infracţională în vederea prevenirii delicvenţei juvenile, prevenirii absenteismului şcolar şi a violenţei în şcoli şi încurajează tinerii să aleagă cariera militară şi să candideze la instituţiile de învăţământ, care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, prezentându-le avantajele carierei militare.
                                                                     


                             Cu stimă,


                                      INSPECTOR ŞEF AL I.J.J. MARAMUREŞ
                                Lt.col.,

       
                                                  Petru Marcel FLORIŞTEANU



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu