marți, 25 octombrie 2016

Ziua Armatei României, sărbătorită la Monumentul Ostașului Român


 Ziua Armatei României a fost sărbătorită marți, 25 octombrie, în Baia Mare, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Monumentul Ostașului Român de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, Primăria Municipiului Baia Mare și Garnizoana Baia Mare. Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a fost prezent la eveniment, alături de alte oficialități, reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și ai Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, de comandanții și șefii unităților și instituțiilor aparținând Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Garnizoana Baia Mare, de reprezentanții asociațiilor veteranilor de război și cadrelor militare, ai partidelor politice și ai instituțiilor publice deconcentrate.

Ceremonia a început cu prezentarea onorului prefectului județului Maramureș de către Detașamentul de Onoare, urmată de intonarea Imnului Național al României. A urmat oficierea serviciului religios și sfințirea coroanelor de flori, săvârșite de preotul Augustin Vasile, Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în fruntea unui sobor de preoți. În continuare, au rostit alocuțiuni: general (retragere) Haralambie Cacina, președintele Asociației Veteranilor din Război, Filiala Maramureș, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, vicepreședintele Consiliului Județean, Doru Ioan Dăncuș și primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob.
Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a rostit: Ziua de 25 Octombrie este ziua în care sărbătorim Armata Română şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Această dată amintește de ziua când Armata Română şi-a îndeplinit menirea firească, încheind pe teritoriul întregit al României campania militară, începută la 23 August 1944, având ca repere: Păuliș, Oarba de Mureş şi Carei. Devenite simboluri ale eliberării neamului românesc, Bătălia de la Carei şi data de 25 Octombrie au rămas întipărite în sufletele românilor. Atunci, la 25 octombrie 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au eliberat, la Carei, ultimele pământuri românești aflate sub ocupaţia hortistă, desăvârșind eliberarea Ardealului, începută în Carpaţii Orientali, chiar în noaptea de 23/24 august 1944. Astăzi, România face parte din Alianţa Nord – Atlantică şi armata noastră este un puternic factor de stabilitate în zonă. Armata Română, în aceşti 72 de ani, a făcut numeroase sacrificii şi a dat dovadă de devotament pentru naţiune. Armata ţine şi astăzi sus drapelul românesc, acasă şi oriunde are misiuni de îndeplinit, acum când altele sunt teatrele de operaţiuni, când ameninţările și pericolele sunt cu mult diferite. De Ziua Armatei României, vă felicit pentru tot ceea ce ați făcut pentru țară și vă urez succes în tot ceea ce veți întreprinde în viitor pentru apărarea independenței, suveranității şi integrității României.
În continuare, prefectul județului Maramureș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, primarul interimar al Municipiului Baia Mare, președintele Asociației Veteranilor de Război “Bogdan Vodă” Maramureș și comandantul Garnizoanei Baia Mare au depus o coroană de flori la Obeliscul Cimitirului Comemorativ. Apoi, cei prezenți au depus coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului Român. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare.


Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu