sâmbătă, 22 octombrie 2016

Viorica Cherecheș, medicul care i-a donat fiului 1,5 mil euro

Câte dintre voi, mămici bugetare, ați reușit să strângeți măcar 10% cash din această sumă pentru a o dona copiilor voștri?!

Viorica Cherecheș este mama lui Cătălin Cherecheș, primarul în arest la domiciliu al orașului Baia Mare. Viorica Cherecheș este medic de boli infecțioase și manager al spitalului local de specialitate care l-a împrumutat pe fiul său, în 2008, cu 1,5 milioane de euro, ''dar manual, în numerar, ca între rude de gradul I'', după cum a scris fiul într-o declarație de avere din 2010.


Cea mai proaspătă achiziție a PNL pentru listele de candidați la alegerile parlamentare din acest an, Viorica Cherecheș, este o persoană care a avut politica aproape, în familie. Încă din 1990. Soțul său, Dorel, a fost șeful Direcției Județene Maramureș a Romsilva încă de pe vremea comunismului. Și până la moartea sa, în 2001. În același timp, Dorel Cherecheș a fost un lider marcant al PDSR Maramureș (precursorul PSD) încă din 1990, aripa Ion Iliescu. A lucrat la Romsilva și, în același timp, a fost și consilier local, și consilier județean, a lucrat și la prefectură ca membru PSD. A fost și membru al Consiliului Național al PSD, a condus departamentul de silvicultură al PSD și a fost șeful Asociației Vânătorilor și Pescarilor (apropiată de PSD) până în momentul morții sale. Despre Dorel Cherecheș presa a scris că ar fi fost magnatul lemnului în zonă, așa cum reiese, de pildă, dintr-un articol publicat cu ani în urmă de Academia Cațavencu, în care Cherecheș tatăl era prezentat ca fiind gestionarul tăierilor ilegale de lemn și al exporturilor de cherestea provenite din pădurile din zona Borșa.
La dispariția soțului, fiul, Cătălin, care până atunci (în 2001) era doar angajat la Romsilva, sub autoritatea tatălui, a preluat preocupările politice ale tatălui. Așa a ajuns Cătălin Cherecheș la PSD, a fost consilier local din partea PSD, a fost vicepreședinte PSD Maramureș iar, din 2008, a devenit deputat PSD. Pentru scurt timp însă, pentru că într-un singur mandat de parlamentar a făcut turul a patru partide, iar în aparițiile sale publice a vorbit despre sorgintea sa. Despre modelul pe care îl reprezintă mama sa, care l-a ajutat și l-a inspirat, care i-a fost alături și l-a îndemnat să studieze, să intre în politică.
Cherecheș a făcut obiectul sesizării unui ONG, România curată, către ANI, din care reieșea că nu se poate justifica proveniența unui împrumut pe care deputatul l-ar fi primit de la mama sa în 2008, de 1,5 milioane de euro. Viorica Cherecheș și-a făcut atunci apariția pe scena publică națională, afirmând că i-a dat fiului bani să aibă de cheltuit în campania electorală a PSD. Și a făcut o precizare importantă - nu i-a împrumutat, ci i-a donat milionul și jumătate de euro unicului său fiu.
Doamna Cherecheș este proprietar al unor terenuri și al unor proiecte imobiliare care au fost în atenția presei locale, ca și a procurorilor. Este și partener al unor firme cu sigla VDC, probabil după inițialele prenumelui său, al soțului și al fiului. În anul 2007, pe când Cătălin Cherecheș era consilier local PSD la Baia Mare, presa locală a scris despre aprobarea de către Consiliul local a unui proiect imobiliar rezidențial, ai cărui beneficiari erau Viorica Cherecheș și SC VDC Holding SRL, unde Cătălin Cherecheș avea 90% din acțiuni.
Ansamblul rezidențial urma să fie ridicat pe locul unei foste fabrici de alcool. Locatarii din construcțiile învecinate au atacat în instanță și au avut câștig de cauză, astfel că a fost retrasă autorizația de construire. Între timp, Viorica Cherecheș a reușit să vândă proiectul și o parte din terenul aferent către firma spaniolă Maexpa BM SRL, presa locală avansând prețul tranzacției ca fiind cuprins între 1,7 și  4,5 milioane euro. Proiectul continuat de Maexpa BM SRL s-a blocat, în urma desfiintarii PUZ-ului și a autorizației de construire.
Procurorii anticorupție au deschis o anchetă în acest caz, suspectând că proiectul imobiliar ar fi fost votat în Consiliul Local Baia Mare, în urma unor presiuni, dar nu s-a emis vreo acuzație împotriva deputatului Cătălin Cherecheș, după arăta România curată.
Noul candidat PNL de Maramureș este o persoană cunoscută în Baia Mare. Nu doar pentru că este mama primarului ales de două ori, iar la ultimul scrutin direct din închisoare, unde fusese reținut pentru luare de mită în flagrant. Este un medic cunoscut și, dacă ar fi să citim rândurile de mai jos, chiar adulat. Un fragment publicat în octombrie anul trecut, de ziua doamnei Cherecheș, în ziarul Graiul Maramureşului, de la Baia Mare:
 ''Nu există calificative suficiente, nici destule cuvinte de mulţumire. Ceea ce m-a impresionat la dumneavoastră de prima dată a fost meticulozitatea, curiozitatea, seriozitatea şi responsabilitatea cu care trataţi pe fiecare bolnav. Fără urmă de superficialitate, dimpotrivă, cu calm, cu tact şi încurajare. Cu delicateţe chiar, nuanţat, încercând a explica orice făceaţi şi de ce anume o făceaţi. Tonică, plină de viaţă, comunicativă, caldă şi foarte pasionată de profesie. Transcriu aici gînduri de gratitudine pentru profesionalismul dumneavoastră desăvîrşit, îmbinat armonios cu o calitate incontestabilă în acest domeniu''.


                                                                DIGI 24 HD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu