sâmbătă, 6 mai 2017

„Lupta anticorupţie nu este pentru a vă bate unii cu alţii”. Sfaturile a trei oficiali SUA, printre care fostul şef al CIA, pentru Guvernul României

Instituţiile şi societatea românească trebuie întărite, iar lupta anticorupţie nu trebuie folosită „pentru a vă bate unii cu alţii”, ci pentru a face societatea să funcţioneze mai bine pentru cetăţeni, a arătat Kurt Volker, fostul ambasador american la NATO în mandatul preşedintelui George W. Bush, la o dezbatere alături de fostul director al CIA, generalul David Petraeus, şi de fostul comandant militar al NATO, generalul Philip Breedlove. Cei trei au fost întrebaţi de generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, care sunt recomandările lor pentru Guvernul României, pentru consolidarea securităţii naţionale şi regionale. Breedlove a vorbit despre întărirea capabilităţilor militare la Marea Neagră, Volker despre importanţa consolidării societăţii democratice şi a atitudinii de rezolvatori de probleme a guvernanţilor, iar fostul şef al CIA şi comandant al trupelor americane din Afganistan a apreciat atributele geopolitice unice ale României.
Trei foşti înalţi oficiali americani – generalul David Petraeus, fostul şef al CIA şi comandant al trupelor SUA şi NATO în Afganistan şi Irak, Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO şi fost adjunct al Secretarului de Stat american în mandatul lui George W. Bush, precum şi generalul Philip Breedlove, fostul SACEUR (comandant militar al NATO), au discutat despre câteva recomandări şi sfaturi pentru România, la summit-ul Good Governance, organizat de grupul Strategikon la Bucureşti.
Cei trei au fost întrebaţi de generalul Nicolae Ciucă, comandantul Statului Major General, „care sunt recomandările voastre pentru Guvernul României, pentru a consolida securitatea în România şi în regiune”.
„Întăriţi-vă instituţiile şi societatea. O Românie puternică, sănătoasă, democratică, prosperă este una în care lupta anticorupţie nu este un instrument pentru a vă bate unii cu alţii, ci este de fapt despre a face societatea să funcţioneze mai bine pentru cetăţeni. Având acestea, România devine un aliat mai bun şi un contributor mai bun. În al doilea rând, cred că trebuie să vă gândiţi înainte care este problema pe care trebuie să o rezolvaţi şi cum contribuiţi la asta. Deci sunt două lucruri: îndreptaţi-vă instituţiile şi fiţi problem-solvers (rezolvatori de probleme)”, i-a răspuns ambasadorul Kurt Volker.
Fostul şef al CIA, generalul David Petraeus, a lăudat evoluţia trupelor româneşti în teatrele de operaţii din afara ţării, pe care le-a avut sub comanda sa în Afganistan şi în Irak, arătând că atât România, cât şi NATO trebuie să profite de unicitatea geografiei şi avantajelor sale de localizare, având totodată grijă să nu devină prea provocatoare faţă de Rusia.
„Cred că România a lovit cu mult peste clasa ei de bătaie prin implicarea sa (în operaţiunile NATO din Afganistan şi Irak), numărul trupelor din Afganistan s-a apropiat de 2.000, în zone foarte dure, ca şi în alte locaţii şi am fost privilegiat să le fiu comandant în perioada cât am fost la conducerea misiunii ISAF a NATO. România are o locaţie şi o geografie unice, iar ca rezultat are şi nişte avantaje unice, dar şi nişte provocări unice. Toate naţiunile NATO, precum şi ţara gazdă vor să profite cât mai mult de atributele puse la dispoziţie de locaţia geografică – spaţiul aerian, accesul la Marea Neagră. Trebuie să facem toate acestea într-un mod care este încurajator pentru România, pentru celelalte state NATO, dar totodată într-un mod care nu este prea provocator pentru Rusia. Şi cred că este foarte realizabil şi Alianţa încearcă să facă aceste lucruri”, a declarat generalul David Petraeus.
La rândul său, generalul american Philip Breedlove, fostul comandant militar al NATO, a vorbit despre importanţa Mării Negre şi continuării de către România a măsurilor militare comune cu NATO, luate în această zonă.
 „În primul rând cred că există mai mult de o singură ţară în jurul Mării Negre, deci cooperarea cu Turcia şi cu ceilalţi pentru a ajunge la o înţelegere comună a ceea ce înseamnă Marea Neagră este foarte importantă. Şi cred asta pentru toate părţile, prietenii noştri ruşi în nord-est sau Ucraina sau ţara voastră sau Turcia trebuie să respecte libertatea navigării şi libertatea de a folosi această regiune. Sunt provocări, vorbim despre militarizarea din Crimeea şi ce înseamnă asta, dar asta nu înseamnă că nu continuăm să cooperăm pentru a asigura libertatea aici. În al doilea rând, cred că faceţi ceva foarte important, la baza Mihail Kogălniceanu, la Marea Neagră cu forţele rotaţionale, cu antrenamentele militarilor voştri şi ai noştri împreună – creşteţi capabilitatăţile şi pregătirea tuturor forţelor de aici”, a spus Breedlove. Sursa Gandul


                                                                                                            C.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu