Istoria ar putea consemna "momentul Busuioc" drept moment cheie al acestei crize politice, care devine tot mai mult si o confruntare pe viata si pe moarte intre Liviu Dragnea si Victor Ponta.
Refuzul fostului secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, de a trimite la Monitorul Oficial decizia de demitere a domniei sale si de numire in loc a lui Victor Ponta parea chestiunea care il va bloca pe Sorin Grindeanu. Au existat informatii ca dl Busuioc ar fi primit amenintari foarte dure si explicite din partea lui Liviu Dragnea ca nu cumva sa contrasemneze si sa trimita la Monitorul Oficial vreun act emis de premier.
Dar acest blocaj cred ca ar trebui sa ne ridice o ingrijorare cu mult mai mare decat chestiunea punctuala a acestei crize.
In mod evident, dl Busuioc comitea un abuz cu toate elementele constitutive indeplinite. Orice secretar general, in orice guvern, care facea asa ceva comitea un abuz in serviciu. Si pana anul trecut, in termen de o ora, putea fi ridicat de mascati.
Dar, ce sa vezi?, de cand cu Decizia 405/2016 a deosebit de iluminatei CCR, abuzul in serviciu nu mai poate fi comis prin incalcare de legislatie secundara, iar atributiile de serviciu pe care le incalca SGG prin refuzul sau sunt cuprinse in hotarea de guvern, adica exact legislatie secundara, dupa cum arata art. 23 al 4 din Legea 90/2001.
Deci un sef al SGG care nu mai vrea sa trimita niciun document la MOf sau face selectia celor pe care le trimite, dupa cum ii tuna, nu suporta niciun fel de consecinta penala, nici cat un om care fura trei oua.
De aceasta data s-a gasit o portita, pentru ca dl Busuioc nici macar nu a venit la serviciu si a fost posibila delegarea competentelor domniei sale, dar daca un altul nu face aceasta greseala devine practic stat in stat, intangibil.
Cam asta ne-a facut cadou iluminata CCR, cand a emis decizia sa scape de puscarie multi infractori, dupa cum deja se vede cu ochiul liber.
Din momentul in care dl Ponta a pasit in Palatul Victoria, jocul practic s-a intors. Pe de-o parte, pentru ca Liviu Dragnea a pierdut si ceea ce se profila ca prima sa victorie, dupa ce a decis sa declanseze criza, pe de alta a parte, pentru ca de acum cel care face jocurile este Victor Ponta si, nu in ultimul rand, pentru mesajul pe care aceasta descalecare o transmite activului PSD.
Pana acum Grindeanu era o necunoscuta, in schimb Victor Ponta chiar poate genera o masa critica in PSD, cu atat mai mult cu simbolistica Palatului Victoria in spate, pe care a avut grija sa o relanseze prin conferinta de presa de la pupitrul pe care il folosea ca premier.
De la acest pupitru, Victor Ponta avut niste mesaje foarte seci si apasate pentru partid: suntem echipa, vom fi tot mai multi si va dura, iar Sorin Grindeanu se intelege cu presedintele Iohannis.
Cel putin din punctul de vedere al timpului, cu siguranta are dreptate.
Motiunea ar putea fi suspusa la vot in timp record, dupa ce va fi citita, intelegem duminica, dar, si sa treaca, va urma interimatul pana cand va fi format un nou guvern, ceea ce depinde de cat de repede ar ajunge la un acord Liviu Dragnea cu partidul propriu, ceea ce dupa criza aceasta ar putea deveni mai complicat decat inainte, si apoi Liviu Dragnea cu presedintele Iohannis care nu vad de ce i-ar face vreo concesie liderului PSD, mai ales in privinta premierului.
Dl Ponta este cu mult mai periculos pentru Liviu Dragnea decat Sorin Grindeanu, pentru ca stie jocul cu mult mai bine decat Sorin Grindeanu, si pe cel politic, si pe cel din PSD, si pe cel din Guvern, pentru ca are inca o mare popularitate in PSD si pentru ca il uraste pe Liviu Dragnea suficient de mult incat sa-si puna la treaba la maximum experienta si abilitatea.
Deja primele masuri s-au vazut - ocuparea Dezvoltarii, unde sunt banii, si a Internelor, unde e inclusiv DIPI.
Pana la urma, indiferent daca vor rezista la guvernare, initial ca guvern minoritar, ceea ce eu nu exclud deloc, sau vor pleca in urma motiunii de cenzura, echipa Grindeanu - Ponta isi face acum platforma pentru a trage dupa ea o parte din PSD pe care s-o mute, cel mai probabil, la Pro Romania, adica noul UNPR.
Reactia lui Liviu Dragnea la miscarile zilei a fost proasta. Sa excluzi si al doilea premier al partidului in interval de 24 de ore inseamna o dovada clara de slabiciune si frica. Cu atat mai mult cu cat recurgi la excluderi nestatutare.
Sa te napustesti cu motiunea de cenzura duminica reflecta deja panica. Il panicheaza faptul ca Victor Ponta destructureaza PSD. Si, atentie!, noi vedem ce se intampla la centru, dar nu ma indoiesc ca in Kiseleff vin mesaje din teritoriu si nu stiu daca ele sunt incurajatoare.
Apoi, sa trimiti doua comunicatoare cu figuri/voci de prohod sa acuze lovitura de state mai mult decat o inabilitate estetica, e o ineptie.
Singura ilegalitate de la inceperea crizei a fost aceea comisa de dl Busuioc, dar una doar disciplinara, gratie CCR. In rest, eu nu vad ce a facut ilegal, violent, cu atat mai putin cu ajutorul fortei armate dl Grindeanu.
Se pare ca aceea care va inclina balanta intr-o directie sau alta va fi UDMR. Daca maghiarii voteaza motiunea, e greu ca ea sa nu treaca. Daca nu o voteaza, sansele ca ea sa treaca devin extrem de problematice.
Iar daca nu trece, nu am nicio indoiala ca Guvernul Grindeanu va deveni rapid unul cu majoritate.
Ce ii poate convinge pe maghiari? Pretul cel mai mare si, in principiu, el vine de la cel care are placinta de impartit la mai putine guri, deci nu PSD- ALDE.
Maghiarii sunt foarte pragmatici si, tocmai de aceea, cred ca se vor gandi si la tabara care va avea nevoie mai mare de ei in perspectiva, deci ofera sanse mai mari de a se tine de cuvant.
Desigur ca un cuvant il poate avea si presedintele, dar si preferinta PPE. Si nu as trece peste faptul ca Victor Ponta are o istorie de guvernare cu UDMR foarte armonioasa.
Un lucru mi se pare clar, dovedit de chiar ultimele zile, daca nu va fi scos de la butoane, Liviu Dragnea este dispus sa faca absolut orice pentru a scapa de condamnarea care ar putea veni chiar la sfarsitul acestei luni. Nu are nicio limita, ceea ce il face un pericol letal pentru Romania. Cel mai mare pericol in acest moment.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu