joi, 1 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Iubirea, Sărutul, și...Otrava

1. „DUMNEZEU M-A SĂRUTAT PE GÂT".

Luciano Pavarotti (1935-2007),
celebru tenor de operă al secolului XX. a fost singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări.  S-a născut la Modena în nordul Italiei şi a murit tot la Modena în urma unui cancer la pancreas. În copilărie a făcut mult sport, fiind şi la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis, călărie. A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia în anul 1961, cu aria lui Rodolfo din "La Boema" de Puccini. A avut patru fete, trei din prima căsătorie cu Adua şi o fată împreună cu a doua soţie Nicoleta Mantovani. Pe 11 august 1999, Luciano Pavaroti a susţinut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, având în program canţonete şi arii din opere. A susţinut ultimul său concert în februarie 2006, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, când a interpretat Nessum dorma.
Din cauza condiţiei sale fizice precare, cauzate de cancerul care îl macina, ar fi fost prea periculos pentru el să rişte o prestaţie live în faţa unei audienţe globale, aşa că aceasta a fost prima şi ultima dată în carieră când marele tenor a făcut playback. S-a remarcat mai mult  prin faimoasele concerte televizate "CEI TREI TENORI", fiind unul din cei trei care, alături de PLACIDO DOMINGO şi JOSE CARRERAS au făcut mult mai cunoscută muzica de operă. A fost recunoscut pentru filantropia sa, a adunat bani pentru refugiaţi, şi pentru Crucea Roşie, fiind adeseori premiat pentru activităţile sale filantropice. În anul 1988 a fost numit Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Republica Italia. La înmormântarea sa au participat: primul ministru al Italiei Romano Prodi, ministru Culturii Francesco Rutteli, regizorul Franco Zeffireli, secretarul ONU Kofi Annan. Au mai participat şi cântăreţii: Raina Kabaivanska, care a interpretat Ave Maria din Otello de Verdi, cântăreţul Andrea Bocelli, Giani Morandi, balerina Carla Fraccci, precum şi cei doi buni prieteni ai săi: Placido Domingo şi Jose Carreras.

***

2. „Ce este OTRAVA ?  Orice reprezintă mai mult decât necesitatea noastră este otravă.   Poate fi putere, avere, foame, ego, aviditate, lene, iubire, ură sau orice altceva. Ce este FRICA? Neacceptarea nesiguranței. Dacă acceptăm nesiguranța, frica se transformă în aventură. Ce este INVIDIA ? Neacceptarea binelui din alții. Dacă acceptăm acest bine, invidia se transformă în inspiratie. Ce este FURIA ? Neacceptarea lucrurilor pe care nu le putem controla. Dacă le acceptăm, furia se transformă în toleranță. Ce este URA ? Neacceptarea unei persoane așa cum este. Dacă acceptăm persoana necondiționat, ura se transformă în iubire.
Rumi (1207-1273),
poet musulman turc din secolul al XIII-lea, jurist, învățător islam, teolog și mistic Sufi. Influența lui Rumi depășește frontierele naționale și diviziunile etnice: tadjici, turci, greci, pahtunii, alți musulmani din Asia Centrală sau de sud. Poemele sale au fost traduse în mai multe limbi ale lumii și transpuse în diferite formate. Rumi a fost descris ca  fiind „cel mai popular poet” și cel mai bine vândut din Statele Unite.
***

3. Răul este lipsa binelui; Răul este absenţa lui Dumnezeu.”
Bernonos (1888-1948),
romancier, eseist și dramaturg francez. Scrierile sale sunt de orientare catolică și antifascistă, se caracterizează prin forță dramatică și profunzime psihologică. Din aceste scrieri amintim: „Sub soarele lui Satan”, „Bucuria”, „Franța contra roboților”, „Scrisori către englezi”, „Marile cimitire sub lună”.

P.S. „Este vreunul dintre noi în suferinţă ? Să se roage. Este cineva cu inimă bună ? Să cânte psalmi. Este bolnav cineva dintre voi ? Să cheme preoţii bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în Numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui”  (Iacob 5, 13-15).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R Maramureș,
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu