miercuri, 26 septembrie 2018

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri…

Clasica întrebare „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri cu cine aţi vota?” are sens atâta vreme cât alegătorii sunt dornici de a merge la urne. Sondajele devin interesante când diferenţele dintre principalele partide sunt mici. Sondajele sunt urmărite cu atenţie de partidele nou înfiinţate, precum şi de partidele mici şi mijlocii. Mai puţin interesaţi par înşişi alegătorii. Rata absenteismului continuă să fie mare.
Cetăţenii nu se simt datori să meargă la vot, dar după alegeri simt nevoia să-i înjure  pe cei ce câştigă şi să-i facă fraieri pe cei care au pierdut.
Alegerile se apropie. În 2019 vor avea loc alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. În 2020 se vor organiza alegeri locale şi parlamentare. Deci atât partidele cât şi candidaţii au toate motivele să se pregătească de acum dacă vor să aibă succes.
Multă lume, inclusiv liderii politici, spune că nu crede în sondaje. Cu toate acestea ei le urmăresc cu atenţie, ba chiar comandă propriile sondaje, din banii lor.
Un ultim sondaj apărut zilele acestea dă frisoane unui singur partid. PSD este singura formaţiune care pierde puncte. Cotat mereu la peste 40% după alegeri, de data aceasta partidul lui Dragnea abia trece de 30%. PNL este în urcare, cu 25-27%. Deşi la guvernare, ALDE este în creştere. Acest lucru se datorează modului reţinut în care se pronunţă despre măsurile luate de guvern, dar şi prestaţiei preşedintelui său, Călin Popescu Tăriceanu.
În ciuda implicării în organizarea protestelor, USR rămâne egal cu sine, nici nu creşte, nici nu scade până la limita pragului electoral. Relativ egale sunt cele două partide fondate de doi foşti adversari, Traian Băsescu şi Victor Ponta. PMP şi Pro România sunt în preajma procentului de 5%.
Situându-se la peste 10%, intenţiile de vot pentru partidul lui Cioloş sunt semnificative şi oarecum în contrast cu prestaţia partidului care se naşte.
Indiferent de cifre, în toate partidele se negociază locurile eligibile pentru Parlamentul European. Lista PNL va fi deschisă de doi politicieni cu greutate, dar o vreme retraşi din viaţa politică. Vasile Blaga şi Crin Antonescu s-au decis să lase în urmă politica bucureşteană pentru cea de la Bruxelles. În USR sunt peste 80 de pretendenţi.
Mai puţin clară este lista PSD. Cum partidul se confruntă cu o criză internă, locurile eligibile vor fi repartizate în funcţie de modul în care vor evolua lucrurile. Soţia lui Victor Ponta desigur nu se va regăsi pe listă.
Dacă într-adevăr cifrele sunt reale, trebuie să ne aşteptăm la o echilibrare a spectrului politic. Noua majoritate se va forma în jurul principalelor partide, crescând şi rolul partidelor mici. PSD şi ALDE nu mai pot forma singure majoritatea. Cu ajutorul UDMR, eventual şi al partidului lui Victor Ponta, este posibil să se menţină la guvernare.
În schimb dreapta intră într-o zodie bună. Un PNL cu aproape 30%, împreună cu USR, cu partidul lui Cioloş, cu PMP, ar putea forma lejer o majoritate. Problema este USR, un partid care nu a demonstrat nicio clipă că se poate comporta cu maturitate.
Dar acestea sunt simple planuri. Alegerile parlamentare, indiferent de rezultate, pot fi deturnate de cel ce va fi preşedinte. La formarea majorităţii parlamentare un rol determinant îl are preşedintele. Partidele ştiu acest lucru. Prin urmare vor face tot ce este posibil pentru a câştiga întâi prezidenţialele. Acest lucru înseamnă unificarea dreptei şi un candidat comun PSD-ALDE. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale ar fi o harababură.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu