joi, 27 decembrie 2018

Deficit tot mai mare de profesori. Ce se va întâmpla cu învăţământul de stat până în 2030?!

Învăţământul românesc are un deficit îngrijorător de profesori, încât lipsa cadrelor didactice poate bloca învăţământul de stat. Mai exact, România va avea nevoie de 150.000 de profesori până în 2030, conform unui studiu realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Învăţământului Vocaţional.

În prezent, în şcoli predau 4500 de cadre didactice necalificate şi aproape 2.000 de dascăli au atins vârsta pensionarii, dar nu s-au retras pentru că nu are cine să-i înlocuiască.

Informatica este disciplina care duce cel mai mult lipsă de profesori calificaţi. Iar tinerii care sunt studenţi la facultăţile de profil preferă să se angajeze în companii care le oferă salarii competitive.

În acest context, România se bazează încă, pe un număr foarte mare de profesori care au atins ori se apropie de vârsta pensionarii.

Potrivit Eurostat, numărul profesorilor de la gimnaziu, cu vârste de peste 65 de ani s-a dublat din 2013 până în 2016, iar în învăţământul primar,dacă în 2013 erau puţin peste 2000 de profesori cu vârsta peste 60 de ani, numărul acestora a ajuns în 2016 la 3700.

Educaţia va fi în anul 2030 pe locul 6 în topul celor mai căutate domenii de angajare, arată o prognoză realizată de Centrul European pentru Dezvoltarea  Învăţământului Vocaţional.

În plus, elevii români sunt învăţaţi de 4.500 de persoane necalificate, angajate în şcoli.

Conform Asociaţiei Human Catalist, cele mai mari procente ale cadrelor didactice fără pregătire au fost înregistrate în judeţele: Giurgiu, Călăraşi, Tulcea, Ilfov, Braşov şi Vaslui.


Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalInvatamant



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu