luni, 31 decembrie 2018

Cum îţi protejezi organismul de sărbători. 7 sfaturi pentru o digestie uşoară

E iarnă, e vacanţă, se apropie revelionul. De aceea e esenţial ce mănânci sau felul în care combini alimentele. Iată care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi dacă nu vrei să te alegi cu o indigestie alimentară, acum, la trecerea în 2019.

1. Alege alimente din surse sigure

Consumarea alimentelor procesate termic insuficient, depozitate în condiţii precare sau cu termenul de valabilitate depăşit, reprezintă un pericol pentru sănătate. Acordă o importanţă crescută caracteristicilor organoleptice (aspect exterior, miros, consistenţă, culoare şi gust) a mâncării pe care o cumperi din marile magazine.

2. Combină inteligent categoriile de nutrienţi

Încearcă să nu combini carbohidraţi cu proteine la o singură masă şi alege să însoţeşti carnea cu o salată mare din legume. Este recomandat să mănânci fructele în cadrul gustărilor dintre mese. De asemenea, trebuie evitat consumul de fructe dulci (pere, struguri, banane) împreună cu citrice, iar asta pentru că pot fermenta în stomac şi cauza balonare.

3. Include enzime digestive în meniu

Enzimele digestive au un rol esenţial în susţinerea sănătăţii tractului digestiv şi te pot ajuta să treci cu bine peste perioadele în care consumi alimente grele, cu sosuri elaborate sau combinaţii alimentare nepotrivite. Ele sunt responsabile de procesul de descompunere şi absorbţie a nutrienţilor din alimente. Balonarea, senzaţia de „prea plin” sau durerile abdominale sunt simptomele care indică o digestie incompletă şi un deficit de enzime. Integrează în meniul de Revelion o salată de sfeclă roşie sau o felie de ananas ca desert (conţine bromelaină, cu rol în descompunerea proteinelor), vegetale care conţin enzime în mod natural. Poţi apela şi la suplimentele alimentare bazate pe plante.

4. Respectă orele de masă

Chiar şi la ocazii festive cum este trecerea în Noul An, organismul uman are nevoie de repaus alimentar pentru a completa ciclul complet al digestiei. Acidul clorhidric din stomac activează enzimele, pregăteşte mediul pentru digestie şi evacuează bolul alimentar. Procesul poate fi afectat dacă „ronţăim” în continuu, fără să luăm o pauză între mese.

5. Consumă alimente cu aport de bacterii benefice

Pentru reglarea tranzitului intestinal, apelează la bacterii benefice, microorganisme vii cu rol benefic pentru sănătatea tractului digestiv, care se regăsesc deja în organismul uman. În perioadele de dezechilibru intestinal, include în alimentaţie iaurt, murături (varză murată, castraveţi, ardei iuţi) sau ciocolată neagră.

6. Atenţie la zahărul din băuturile carbogazoase

Atenţie la conţinutul de zahăr: un singur pahar poate conţine chiar şi 35 de grame de zahăr. O altă băutură populară indiferent de anotimp, cu consecinţe asupra siluetei, este berea blondă la draft. Aceasta are un indice glicemic mare, stimulează producţia de insulină şi contribuie la depunerea de ţesut adipos, aşadar limitează consumul la un pahar. Cât timp mâncarea este digerată în stomac, nu este recomandat să consumăm şi alcool. Acesta intră peste alimentele în curs de digestie şi le stagnează în acest loc, prelungind procesul. Astfel, apare balonarea din cauza procesului de fermentaţie.
Nici băuturile reci nu sunt prietenoase cu organismul. Acestea pot să slăbească capacitatea de apărare a corpului în zona cervicală, ceea ce poate însemna o vulnerabilitate la nivel ORL.

7. Include mişcarea în programul tău

La 45 de minute după o masă copioasă, este recomandat să ieşi în aer liber şi să faci puţină mişcare. Astfel, vei susţine procesul de digestie şi vei ajuta la ameliorarea manifestărilor sindromului colonului iritabil, constipaţia, durerile abdominale sau balonarea. În plus, prin transpiraţia ce apare în timpul efortului fizic se elimină şi o bună parte din toxine. La mulţi ani! Sursa: SECOM.

                                                                   Dr. Iulian Coza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu