luni, 31 decembrie 2018

Eroii mei în 2018. Mă înclin!


      de Ioana Ene Dogioiu
   

Ne despartim de un an foarte greu, nu unul exploziv si spectaculos ca 2017, ci unul de uzura, anul unei lupte de gherila cu o dictatura tot mai agresiva, care a capturat institutiile esentiale folosite ca arme impotriva Romaniei. Si orice razboi are eroii lui. Cine sunt ei, in ierarhia mea, am sa va spun in aceasta ultima zi din 2018.

Pentru mine eroism nu inseamna neaparat gesturi extreme si zgomotoase, ci asumarea unei lupte constante cu riscuri si costuri mari, dusa tenace si eficient cu rezultate uneori chiar impotriva oricaror previuni considerate realiste.

Exista o avocata in tara aceasta, pe care nu cred ca ati vazut-o (cel mult ati auzit-o de 2-3 ori) la televizor, si care a reusit ceea ce pana acum parea imposibil, ceea ce i-a atras si dispretul suficient al unor asa-zisi mari experti in drept. Fara precedent, Elenina Nicut a ingenuncheat nu o data, ci de patru ori Curtea Constitutionala in fata instantelor de judecata.

Ilegalitatile CCR au fost dovedite! Gasita vinovata. De patru ori

In procesele intentate Curtii Constitutionale (unul in care am avut onoarea sa ma reprezinte, trei in care a fost ea inasi reclamanta), Elenina Nicut a dovedit pentru prima data in istorie ca CCR incalca legile si, chiar mai grav, Constitutia.

CCR nu e mai presus de lege: Hotarare definitiva fara precedent. Curtea Neconstitutionala a României

Cea mai grea lovitura incasata de CCR a fost in privinta Hotararii 1/2017, aceea prin care 8 judecatori ai curtii au decis sa ii dea lui Valer Dorneanu dreptul sa publice pe site-ul institutiei si in Monitorul Oficial doar acele opinii separate si concurente care ii convin. Doua asemenea opinii ale judecatoarei Stanciu au fost astfel blocate de la publicare.

Elenina Nicut a obtinut in instanta anularea Hotararii 1 cu o motivare care a lovit in plin atotputernicia unei Curti care pana acum se credea dincolo de orice control: "Se observa ca regulile instituite prin Hotararea Plenului Curtii Constitutionale nr. 1/22.06.2017 constituie un veritabil control asupra opiniei juridice exprimate de un judecator, fiind recunoscuta in favoarea presedintelui Curtii o veritabila putere discretionara. Astfel, se observa ca presedintele are dreptul, in lumina acestui act, sa solicite unui judecator sa refaca opinia respectiva, daca acesta considera, pe baza unei aprecieri pur subiective, ca aceasta opinie nu respecta regulile de redactare instituite tot prin acest act. Sanctiunea nerespectarii acestei obligatii consta in nepublicarea opiniei si neatasarea acesteia la decizie, contrar dispozitiilor art. 59 alin. 3 din Legea nr. 47/1992, aceasta practic neexistand. Prin acest act se instituie astfel o veritabila cenzura asupra opiniei unui judecator, modul de redactare a acestei hotarari instituind un control ierarhic de natura a aduce atingere independentei judecatorului."

CCR isi recunoaste infrangerea. In premiera, Curtea isi modifica o hotarare ca sa scape de condamnare

Si ce n-a facut CCR ca sa evite umilinta! A mers pana la a invoca repetat o exceptie de neconstitutionalitate care sa mute practic procesul la CCR, adica a incercat pana si o autojudecare. Tocmai ea, care in motivarea deciziei privind completurile de 5 spune ca ICCJ nu poate sa se judece pe sine insasi. Iata ca asta a vrut CCR in procesul cu Elenina Nicut.

Iar infrangerea lui Goliat de catre David a fost consfintita prin faptul ca CCR a modificat Hotararea 1/2017 renuntand la dreptul de cenzura al presedintelui si a publicat cele doua opinii blocate, dupa care a incasat si o palma si de la Comisia de la Venetia, care atrage atentia ca exemplul CCR este unul negativ care nu trebuie urmat.

Dar palmaresul Eleninei Nicut in lupta cu abuzurile este mult mai mare. A castigat procese cu MApN pentru accesul la informatiile de interes public si procesul intentat in numele lui Ovidiu Vanghele impotriva PSD pentru comunicarea surselor de finantare ale mitingului camasilor albe din vara lui 2018. Totul pro bono.

O mana de femeie cu o forta care muta muntii, pe banii ei, pe timpul ei, pe nervii ei, pe riscurile ei s-a ambitionat sa se opuna abuzului. O profesionista integra, pe care n-o s-o auziti victimizand slinos penali care sa-i fi platit onorariile din hotii, pentru care propria constiinta e un Cerber mai sever decat orice lege, nu a intors privirea de la ticalosii ca sa se ocupe de binele si confortul propriu.

Daca fiecare am face asta acolo unde suntem, nu neaparat in strada, dictatura nu ar fi posibila in veci, n-ar putea ei fura, abuza si vandaliza, cat ar putea oameni ca Elenina Nicut sa-i blocheze.

Si mai am un erou al lui 2018, un personaj colectiv de aceasta data - Asociatia Forumul judecatorilor din Romania, condusa de co-presedintii Anca Codreanu si Dragos Calin.

Forumul judecatorilor a reusit sa antreneze proteste masive ale magistratilor fata de cele mai toxice modificari ale legilor justitiei si ale legilor penale. Peste 4000 de magistrati s-au raliat, cu semnatura, luarilor de pozitie ale AFJR in favoarea justitiei din Romania.

Au participat la toate discutiile cu reprezentantii institutiilor internationale, reusind sa anihileze discursurile asociatiilor politizate, UNJR si AMR. Nu a existat chestiune importanta asupra careia AFJR sa nu prezinte un punct de vedere profesionist si fundamentat. In 2018, au fost zeci de asemenea luari de pozitie si probabil ca fara aceasta lupta continua, raul comis de acutala putere ar fi fost si mai mare.

Forumul Judecatorilor i-a cerut inca din martie presedintelui Iohannis sa sesizeze Comisia de la Venetia. Klaus Iohannis i-a refuzat, dupa care a ajuns la vorba lor, dar atunci cand raul nu a mai putut fi evitat decat in mica masura.

Forumul Judecatorilor ii cere lui Iohannis sa trimita inapoi in Parlament legile Justitiei si sa sesizeze CCR si Comisia de la Venetia

In spatele acestui efort stau ore de munca neplatita ale judecatorilor, dupa ce termina sedintele de judecata, documentarea si inscrisurile pe care trebuie sa le elaboreze legat de acestea. Traducerile autorizate pe care le trimit institutiilor internationale le fac pe banii lor. Zeci, poate sute de pagini, platite din propriul buzunar.

Riscurile intr-o justitie care revine la metodele Stanoiu sunt pe masura. AFJR este anchetata de Inspectia Judiciara pentru delict de opinie, mai precis pentru ca a cerut argumentat revocarea sefului IJ, Lucian Netejoru. Ramane de vazut daca sunt pe lista neagra a sectiei de executie a magistratilor creata la Parchetul General.

Si totusi AFJR nu a depus armele. Sunt judecatori in general tineri, trecuti prin sita fina a Institutului National al Magistraturii, deci cu multi ani de scoala grea in spate, care-si respecta profesia, respecta adevarul si au deja in fibra conditia si menirea de judecatori intr-un stat de drept european. Prin ei, justitia afirma explicit ca nu se preda, in pofida faptului ca sectia de judecatori a CSM, la fel ca UNJR si AMR, au devenit anexe ale PSD si ALDE.


Ma inclin in fata membrilor AFJR, ma inclin in fata magistratilor curajosi, profesionisti si onesti si sper ca anul viitor sa ramana pe aceleasi pozitii si sa fie sustinuti de societate in fata represiunilor foarte probabile ale puterii politice si ale instrumentelor acesteia.

                                                                 avocat Elenina Nicut 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu