duminică, 30 decembrie 2018

Un manager – Ştefan Mariş – şi „Centrul...” culturii majore a Maramureşului

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş aparţine profesionalismului născut dintr-o selecţie coerentă a valorilor.

Astăzi, într-o aberantă societate în care se practică doar confuzia valorilor e posibil ca o astfel de instituţie sănătoasă cultural să irite ori să nu fie înţeleasă de factorii de decizie politică.
Cu toate hopurile şi hârtoapele de acest fel, echipa constituită de Ştefan Mariş îşi vede de drum şi e piatră de hotar întru păstrarea şi conservarea valorilor ce ţin de tradiţie. Portofoliul de filme, imagini, benzi înregistrate cu meşteri populari, rapsozi, tradiţii şi obiceiuri s-a adunat în timp şi e impresionant.
Orice cercetare a domeniului se poate face doar apelând la acest „Centru” şi la materialele pe care le are în portofoliu. Tot aici funcţionează Editura Ethnologica despre care am mai scris! Mai scriem!
E suficient să enumerăm cărţile recent apărute aici pentru a ne face o idee despre ce înseamnă performanţă editorială în Maramureş.
Într-o selecţie subiectivă am ales următoarele titluri: „Primăverii 54”, versuri de Nuţu Bota; „Ofiţerii ardeleni şi bucovineni din fosta armată austro-ungară”, de Laurenţiu Batin şi Cornel Tucă; „Destinul unui erou maramureşean”, de Laurenţiu Batin (o carte excelentă!); „Maramureşul Istoric prin oamenii săi”, de dr. Gavrilă Iuga.
Mai adăugăm apariţia revistei internaţionale (aflată la nr. 70) „Memoria ethnologica” şi avem imaginea performanţei culturale despre care am scris la începutul textului.
Echipa care munceşte aici împreună cu managerul acesteia, dr. Ştefan Mariş, e (fără nici un dubiu) dătătoare de linişte în raport cu fenomenul cultural şi tradiţiile acestor locuri.
Ar fi mult de scris despre expoziţiile foto de profil în care Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş e implicat, despre participarea la evenimente majore legate de tradiţii din Maramureş pe care Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş le organizează.
De fapt ar fi de scris, şi asta facem astăzi, despre o echipă de profesionişti ce a construit o instituţie de cultură necesară în Maramureş şi ce desăvârşeşte (pas cu pas) această construcţie întru păstrarea, conservarea, promovarea şi generarea tradiţiei ca fenomen al culturii majore!

Autor: Marian Ilea
Sursa: Glasul Maramureşului






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu