marți, 23 aprilie 2024

DARIA HRISTINA, Calea trandafirilor vii, Colecția Debut, Editura Ecreator, Baia Mare, Maramureș, 2024


Motto: „Inspirația vine din lucrurile care ne fac să suferim mai mult”.

Daria Hristina alege din tematica vastă a creației cel mai important sentiment și anume cel al dragostei. Prin poeziile din acest volum de debut se oprește cu nostalgie asupra tradițiilor românești (Altfel de Crăciun), asupra iubitei mame, dar mai ales poveștile dragostei urmează cu suișuri și coborâșuri visul unei tinere scriitoare care-și dorește idealul în dragoste.

Unii spun că viața e o iluzie și că dacă o vezi în culori vii, ea e vie, dacă o vezi în culori întunecate, ea este la fel - neagră. Titlul acestei cărți ne sugerează că trandafirii/ florile iubirii sunt vii, colorate:

„Culori...

Reprezentate de mii de frunze/ Mai fermecătoare decât un buchet de flori...

Aduse pentru scuze/ Visezi la curcubeie/ Pe cerul tău închis/ Visezi și speri/ La iubiri împlinite/ Tu nu știi că au plecat/ Au obosit cât te-au așteptat.” (Culori)

Autoarea Daria Hristina trăiește sentimentul nesiguranței pe calea care poate să ducă sau nu la fericire. De aceea iluzia fericirii e mereu aproape:

„Înflăcărat e sufletul dinlăuntrul meu/ Buimac visând că ești un zeu/ Să-mi fii tu, rază de soare/ Sau lumina săracă ce miroase a trădare./ Să-mi fii tu, vreun pom roditor,/ Sau al meu jalnic dor./ Ori o dâră trecătoare de fum/ Al unui avion gonind nebun/ Spre soare sau spre nemurire oarbă,/ Ori spre liniște cu a ei podoabă.”(Iluzie)

Se scriu versuri închinate chipului duios al mamei, care e „fundația casei clădite,... de-aș rămâne singur un biet pământean/ fără mama/ dulcele uman/ Aș pieri, n-aș cunoaște cerul... Nimic nu-ți lipsește din darul suprem/ Ai o putere de care alții se tem./ Ești împărăteasă în propriul tău palat./ Iar împărăția, îți sunt copiii ce mereu te-au urmat.” (Mama)

O poveste de dragoste scrisă prin versuri sprințare care reușesc să transmită sentimentele de care a fost stăpânită creatoarea: nostalgie, admirație față de partener, regretul despărțirii, înțelegere, toleranță, dar.. aceste calități nu se găsesc mereu la un tânăr îndrăgostit, autoarea rămâne cu speranța că va găsi un suflet care să rezoneze la unison cu al ei.

„N-avea stofă de prinț de poveste/ Avea doar vorbe... Îmbrăcate în zestre/ De aur, minciuni frumoase/ Rău îmi pare inimă că l-am lăsat/ Am obosit amândouă și-am plecat/ Viața lângă el nu era a mea/... Inima acum este goală/ Dar te va umple vocea domoală/ Al altui suflet ce te va iubi,/ Așa cum meriți, după cum știi./ Inimă, azi fără el,/ Ești liberă și tu, nițel./Nu plânge, nu dispera/ Viața e acum a ta.” (Inima)

Iubirea e nemuritoare, ea trece dincolo de mormânt, în lunga călătorie a sufletelor. Poezia din care voi reda câteva strofe aduce imaginea iubitei și a iubirii nemuritoare păstrând ritmul, rima și ideea din poezia Luceafărul de Eminescu, arhicunoscută de mai tinerii poeți care încearcă să creeze atmosfera din fața implacabilei morți:

„-Mi-e teamă că-ntr-o zi ai să pleci/ Și ai să mă lași iar baltă/ Cu ochi gri, cu palme reci/ Iar eu sunt vinovată/ Aș vrea să mă iubești mereu/ Cum mă iubeai odată/ Să fii numai în sufletul meu,/ Să nu-ți fiu căutată./ La finalul vieții mele vii,/ Să fiu eu muritoare,/  Urmași îmi sunt doar cinci copii/ Și fața-mi iubitoare./ Și-n cavoul închis de trandafiri/ Tu să-mi arunci o floare/ Și poate o poză cu noi, miri/ Când am fost înfloritoare.” (Încheierea muririi)

Închei cu ultima poezie din visul dragostei:

„Bună ziua, dragoste!/ Ți-am mai scris și ieri spre seară/ Cum făceam odinioară/ Să mai stăm la o poveste...Te-am cântat cu lacrimi calde/ De un dor ce mă-nvelea/ Să te știu mereu aproape/ În toată lumea mea.”(Salutări, dragoste!)

 

Prof. OLIMPIA MUREȘAN, UZPR, Ulmeni, MM, 2024

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu