luni, 15 aprilie 2024

Fenomenul globalizării – pericolul dispariției neamurilor“, o carte de Al. Florin Țene despre estomparea și anularea unor tradiții ale neamurilor

Nu de mult timp cunoscutul scriitor Al.Florin Țene, președintele national al Ligii Scriitorilor, a început să publice eseuri în colecția “Cărticica de buzunar “.Până în prezent a publicat următoarele cărți: “Poezia, o ceremonie a textului… “, “Trădarea la români “, “ Rolul culturii în ciocnirea civilizațiilor și a războaielor din prezent“, “Minciuna la români“,“Fenomenul globalizării-pericolul dispariției neamurilor“și “Am fost prizioner de conștiință în România din perioada dictaturii ideologiei comuniste, sovietice-rusești și după… “. Iar scriitoarea Liliana Moldovan, din Târgu Mureș a publicat în aceași colecție “Al.Florin Țene- o viață în slujba culturii “, cărți apărute la Editura Napoca Star.

În cadrul acestui fenomen, care s-a accentuat după cel de-al doilea război mondial, și mai ales datorită lipsei fortei de muncă și al sărăciei din zona Asiei și Africa, manifestările economice includ, scrie autorul, reorganizarea spațială a producției, dezvoltarea piețelor financiare.și amplasarea forțelor de producție și a uneltelor acestora în întreaga lume. Însă în procesul de globalizare se estompează sau anulează unele tradiții ale neamurilor, reduce folosirea limbilor vorbite din diferite arii statale, impunându-se limbile de largă circulație, engleza și franceza. Aceste limbi dezvoltă literatura franceză și engleză, în multiple spații etno-culturale. Inclusiv educația din acele zone geografice folosește aceste limbii care s-au impus și în comunicațiile internaționale, rămânând în umbră limba și literatura autohtonă.

Al.Florin Țene insistă și asupra faptului că numai în societățile informate presa de orice gen are un rol foarte important în procesul de elaborare și dezvoltare de politici publice.Mass media ce desemnează ansamblul mijloacelor și modalităților tehnice moderne de informare și influențare a opiniei publice, cuprinzând radioul, televiziunea, presa, internetul etc.; mijloace de comunicare în masă,este un agent important în procesul de integrare al străinilor, toate acestea sunt agenți de integrare pentru imigranți.

Scriitorul subliniază unele trăsături ale fenomenului globalizării, cum ar fi;“ Consecințele globalizării sunt dintre cele mai diverse. Astfel: – apar oportunități extraordinare pentru unele state, permi-țându-le să valorifice într-un mod superior avantajele oferite de progresul tehnologic și de deschiderea piețelor; – sunt reduse distan-țele și se permite comunicarea în timp real; – se formează o conștiință globală care re-clamă, la modul ideal, și o abordare la scară planetară a problemelor; – apar preocupări legate de creșterea inegalităților pe plan in-tern și extern; vechiul conflict între Nordul bogat și Sudul sărac fiind înlocuit de o nouă diviziune a muncii; – se inaugurează o epocă de severă inegalitate, în primul rând, printr-o deteriorare a distribuției veniturilor, ceea ce face ca procesul analizat să fie tot mai mult asociat cu viața de zi cu zi; – statul-națiune are de înfruntat concurenți serioși (organiza-țiile guvernamentale internaționale și corpo-rațiile multinaționale) în privința primordialității pe scena internațională. “

Emigranților le rămân doar amintirile și se rup de tradițiile și istoria lor.Acesti transfugi care vin în Europa sunt niște infirmi, fiindcă vin numai cu amintirile lor, istoria locurilor de unde vin rămân în țara de origine.În acest context emigranții încerc să-și aducă în țara adoptivă religia și unele tradiții.Astfel au apărut pe teritoriul Europei zeci de moschei.Mai rău chiar, au apărut atentatele.Al.Florin Țene pune întrebarea, pe bună dreptate, apare războiul empiric la islamului împotriva creștinismului?

Cartea domnului Al.Florin Țene, bine documentată și scrisă cu talent și acribie, este o pagină a unei realități prin care trece omenirea, este un semnal de alarmă pentru politicieni, dar și pentru lumea creștină. Sunt pagini de încercare a armonizării dintre culturile și religiile ce se interferează cu creștinismul european, exemplificând cu zicerea apostolului Pavel din Fapte 11,18:” După ce au auzit și au zis:“Dumnezeu a dat și neamurilor pocăință, ca să aibă viața”.

Autor: Prof. Dorel Stamate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu