luni, 16 septembrie 2024

Gigi Mulțescu, amintiri și prețuiri sătmărene

Junior la Steaua, afirmat la Jiul Petroșani și după aceea confirmând ca jucător de nivel european la Dinamo, fotbalistul Gigi Mulțescu va rămâne în memoria suporterilor care au avut privilegiul de a-l vedea evoluând pe dreptunghiul verde, ca un membru al familiei „vrăjitorilor” gazonului: Titus Ozon, Nicki Dumitriu, Dobrin, Iordănescu, Balaci, Hagi. Lista este, ca întotdeauna, incompletă, întocmită fiind și la repezeală, la un prim impuls.

Cât despre activitatea de antrenor, supranumele (nu porecla!) care i s-a dat, este pe deplin justificată. A scăpat echipe de la înec, nu numai în țară (a antrenat la rivale ale echipei sale de suflet, ca Rapid, Sportul, etc.; a fost „peste tot acasă!”) ci și pe malurile Bosforului. A inventat și reinventat fotbaliști, a fost un om mereu cu zâmbetul pe buze.
Din amintirile Olimpiei Satu Mare cu Gigi Mulțescu, am scos de la naftalină câteva (ce bine că mai avem amintiri, totuși!). Un meci în care, alături de Rozsnai și Stoichiță, Mulțescu făcea o tripletă sub comanda magicianului Titus Ozon; de cealaltă parte, una dintre echipele de top ale Olimpiei, haideți să ne bucurăm recitindu-le numele... Tot un meci, cu Olimpia, disputat în „Vale”, Gigi Mulțescu fiind retras sau, avansat, depinde cum o luăm, în rol de coordonator. A fost meciul de debut în „A” al fundașului Ioan Ghencean. Un nou meci, tot în Divizia „A”, la Satu Mare, Mulțescu pregătindu-și încet „repatrierea”, în capitala natală.
Apoi, o fază în care, dinamovistul Mulțescu îl înfruntă pe căpitanul Olimpiei Józsi Bathory, în „Groapa” care tot așteaptă să găzduiască o arenă nou-nouță. Și încheiem foto-montajul cu o imagine dintr-un program al unui meci din Divizia „B”, în care Oli și-a disputat un atacant veritabil cu Jiul antrenorului Mulțescu: Viorel Vancea.
Noi, sătmărenii, l-am avut doar adversar pe Gigi Mulțescu, dar i-am admirat întotdeauna calitățile de fotbalist, antrenor și om. Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică!

FAN CLUB OLIMPIA SATU MARE






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu