De ce? Pentru ca aceste bombe calorice nu necesita o preparare indelungata si economisesc timp. Pretul alimentelor procesate este, in general, mai mic, iar acest lucru atrage inevitabil cumparatori.
Cu toate acestea, este aproape imposibil sa le excludem complet din alimentatie, insa, nu la fel de dificila poate fi alegerea celor mai putin daunatoare, arata Epyk. Iata, asadar, 6 alimente procesate pe care nu ar trebui sa le consumam niciodata.
Nuggets de pui
Similar crenvurstilor, carnea de pui sub forma de nuggets, care se gaseste in categoria semi-preparatelor, in magazine sau in cele mai multe fast food-uri, se afla la apogeul alimentelor industrializate.
Desi s-ar putea crede ca acest aliment contine in mare parte proteine, in realitate vorbim de un amestec de grasimi, peste 50%, si carbohidratinocivi.
Produsul se prepara prin prajire intr-un ulei care contine grasimi trans, ce pot cauza deformari ale membranei celulare si dezvoltarea bolilor metabolice, precum diabetul. Aditvii folositi pentru conservare sunt un alt motiv pentru care acesta ar trebui exclus din alimentatie.
Băuturile carbogazoase
Sucurile din comert nu contin nicun element nutritiv, ele sunt calorii goale. In schimb, contin multe substante care ne pot face rau, siropul de fructoza de porumb (HFCS), folosit ca indulcitor, fiind chiar mai daunator decat zaharul.
Sucurile carbogazoase reprezinta principala cauza a obezitatii in SUA. De asemenea, ele determina pH-ul corpului nostru sa devina din alcalin acid, adica se se creeze un mediu favorabil dezvoltarii celulelor canceroase.
Crenvurstii şi alte tipuri de carne prelucrată
Marea majoritate a produselor din carne procesata, in special mezelurile, contin o cantitate imensa de sare, nitrat de sodiu si alti conservanti, arome artificiale, materiale de umplutura ieftine si nesanatoase si carne separata mecanic.
Aceste alimente au fost atat de prelucrate in conditii de caldura extrema si presiune, incat orice valoare nutritiva a disparut in procesul de productie, proteina fiind denaturata.
Biscuiţi, prăjituri, brioşe, sărăţele
Toate aceste produse fac obiectul unei singure categorii, intrucat problemele de sanatate asociate consumului lor sunt identice. Dincolo de nivelul ridicat de zahar si sare, cele mai multe dintre dulciurile din comert contin grasimi trans. Acestea sunt mai ieftine decat grasimile sanatoase, deci mai profitabile, prelungesc termenul de valabilitate al produsului si ii imbunatatesc textura.
Grasimile trans sunt foarte periculoase, avand efecte nocive asupra sistemului cardiovascular si nu numai. Studiati lista de ingrediente a fiecarui produs si evitati-le pe cele care contin cuvinte ca "hidrogenat&qu ot; sau "partial hidrogenat" .
Cerealele populare de la micul dejun
Te intrebi de ce atat de multe sortimente de cereale pentru micul dejun sunt "fortificate&q uot; cu vitamine si minerale? Pentru ca, altfel, nimeni nu le-ar mai cumpara. Totusi, in spatele ideii de sanatos, se afla o alta realitate.
Vitaminele de calitate slaba sunt adaugate artificial, in timpul procesarii alimentelor, multe dintre ele, precum vitamina D, nefiind usor de asimilat de catre organismul uman.
Cele mai multe tipuri de cereale din comert sunt incarcate cu zahar sau, si mai rau, sirop de fructoza de porumb. In cazul in care contin si porumb, acesta este sigur modificat genetic, fiind cel mai ieftin de pe piata, dar care produce un profit urias.
Un studiu recent realizat in Europa a demonstrat ca acesta provoaca tumori la rozatoare.
Condimentele şi sosurile pentru salate
Cele mai multe condimente si sosuri pentru salate contin sirop de fructoza de porumb, grasimi trans si aditivi alimentari. In aceste conditii, chiar si o salata sanatoasa de legume, "imbunatatita& quot; cu un dressing din comert, devine un produs nociv pentru organism.
O modalitate de a manca sanatos este sa iti prepari singur sosul si condimentele.
Una dintre cele mai importante masuri pentru imbunatatirea starii de sanatate este eliminarea sau macar reducerea semnificativa a alimentelor procesate pe care le consumam. De asemenea, citirea etichetei cu ingredientele fiecarui produs trebuie sa devina o obisnuinta.
dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu