Dacă au cumpărat caşul din hala de lactate, trebuie să
spunem că restaurantele nu au voie să se aprovizioneze cu produse de origine
animală din pieţe. Contaminarea cu stafilococi s-ar fi putut produce în
bucătăriile unde au fost manipulate şi preparate alimentele, însă cabana de la
Apa Sărată şi restaurantul Carpaţi nu au fost închise pentru dezinfecţie, cum
ne-am fi aşteptat. În schimb, inspectorii s-au războit pînă la lacrimi şi leşin
cu ţărăncile din piaţă, ca să le denatureze brînza dulce din coşerci, pentru că
nu avea etichetă!
Mai util pentru noi toţi ar fi fost ca echipele de control
să fi făcut anchete epidemiologice pentru a descoperi sursa Staphylococcului
aureus care a îmbolnăvit grav 25 de funcţionari publici şi apoi 45 de prieteni
ai fostului deputat Nicolae Bud - şi trei copii. Printre mesenii de la
"Carpaţi" au fost şefa Sanepidului judeţean şi şefa Serviciului
pentru siguranţa alimentelor din Direcţia Veterinară Maramureş. Ca specialiste
aflate (întîmplător) în locul toxiinfecţiei alimentare grave, cu victime de
rang social înalt din Baia Mare şi Bucureşti, ne aşteptăm ca cele două
responsabile pentru sănătatea publică (doamnele dr. Carmen Sima şi ing. chimist
Elvira Marinca) să dea dovadă de orgoliu profesional şi să descopere sursa de
contaminare.
Însă impresia noastră este că instituţiile de stat nu se
luptă pentru a preveni aceste epidemii nefericite, ci joacă un rol preponderent
informativ-educativ, ceea ce nu-i mulţumitor pentru opinia publică. Ştim că
laboratoarele sînt insuficient dotate şi nu au personal suficient şi
specializat. Toxiinfecţiile alimentare rămîn cu cauze necunoscute!
Educaţia sanitară este necesară, dar normele de igienă sînt
neglijate, inspectorii de stat nu mai controlează zootehnia şi industria
alimentară, bucătarii nu merg periodic la medic, alimentele nu sînt refrigerate
corect pentru a preveni multiplicarea bacteriilor şi producerea toxinelor,
animalele nu sînt tratate de furuncule. Efectele - toxiinfecţii alimentare
produse de consumul de brînză din lapte muls de la vaci cu mamită stafilococică
ori prin contaminare cu stafilococi proveniţi de la oameni (unul din doi sîntem
purtători de S. aureus).
Distrugerea brînzeturilor ţărăneşti în pieţele orăşeneşti nu
este justificată. Şocul toxic cu vomă şi diaree durează trei zile, cu tratament
antibiotic, dar reculul psihologic pentru ţărani şi consumatori ţine cu mult
mai mult.
Alec PORTASE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu