marți, 2 iulie 2013

TABĂRA NAŢIONALĂ DE LITERATURĂ ŞI ARTE PLASTICE „ ARCHEUS” OCOLIŞ 2013

A sosit și acest eveniment, a VIII-a ediție a Taberei Naționale de Literatură și arte Plastice coordonat și desfășurat într-un cadru intim, pe domneniul și în Casa Atelier Ioan Marchiș din Ocoliș. Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice, organizată de Fundaţia Culturală ”Archeus”, în colaborare cu Direcţia pentru Cultură şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a ajuns la ediţia a VIII-a. În acest an, artiştii, poeții și scriitorii, se întâlnesc, în acest nimb cultural care, de opt ani s-a înscris cu această Tabără îi ”Spațiul” Cultural Maramureșean, în care și-a făcut un nume de fală: OCOLIȘUL. La deschiderea festivă a taberei din 30 iunie, ora 14.00, la Casa Marchiş, te-ai putut întâlni cu Poetul Ion Mureşan(din Cluj Napoca), scriitorul Ioan Groşan(maramureșean din Mogoşeşti, dar locuiește în București), parodistul Lucian Perţa din Vișeul de Sus, sunt parte din scriitorii pe care-i găzduiește, actuala ediție a ”TABEREI”. Domniilor lor li se vor adauga artişti plastici din Baia Mare, Cluj, Sălaj. Aici în Ocoliș se va crea: literatură, artă și poezie, în perioada 30 iunie - 7 iulie. 56 de oameni, preotul satului Ocoliș, patru ”găzdoaie”(bucătărese), musafiri de pretutindeni, ne vom vedea o săptămână, vor mânca împreună și vor crea separat. Cu toții au strigat prezent, la semnalul de adunare dat de domnul dr. Marchiș Ioan, artist plastic și directorul Direcției Județene pentru cultură. Tot dintre invitații de suflet ai Domniei sale, ne-a onorat cu prezența dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene, dr. Mihai Ganea, aici ca și Președinte al Ligii Scriitorilor, filiala Maramureș, directorul Consiliului Judeţean domnul av. Dragoș Ioan, doamna profesoară Verginia Paraschiv, secretara Filialei Ligii Scriitorilor și tot de la Liga Scriitorilor, au mai fost invitați și au fost prezenți: prof.Carmena Băințan, studenta Mădălina Zete cu prietenul, domnul prof. Dragomir Ignat, prof. Inspector, Toma G. Rocneanu, scriitor în Ligă, domnul Preteliceanu Alexandru, patronul tipografiei PROEMA, prof. Turcu Iorga, poetul Ioan Pop Demireş,  ziarista Anca Goje, scriitor și ziarist, realizator de programe TV, domnul Marian Ilea, poetul Ioan Bogdan, scriitorul Valeriu Sabău, dr, Alexa Gavril Bâle scriitor, prof. Vasile Leschian. În deschidere, domnul dr. Marchiș a invitat și locuitorii satului din Ocoliș să onoreze acest fenomen cultural care se desfășoară în satul lor.
      Deschiderea ”Taberei” a făcut-o preotul satului, prin ridicarea unui paos în memoria colegilor care au trecut Stixul. S-a făcut slujba de pomenire și ne-am rugat pentru ”veșnica pomenire” a celor decedați, de-a ne rugat pentru pomenirea sufleteler celor decedați. Era preotul care, a făcut astfel de slujbe de pomenire și la edițiile anterioare  ale ”Taberei Archeus”. Așa se face, că pe listele ce le avea preotul din anii precedenți, cu cei dispăruți,  și-a mai complectat artiștii  și scriitorii care au plecat dintre noi, răspunzănd Celui care i-a Chemat. Pentru prima oară, menționa cineva, că-s ”mai mulți morți pe hârtia preotului, decât cei vii prezenți aici”. Mulți, dintre cei plecați preadevreme, ne-au rămas datori, în scurtul timp cât au trăit nu și-au putut revărsa și face cunoscut, întregul lor talent.
      S-a trecut la socializare și întâlniri, la prieteniile ”fizice” nu numai cele literare. După aceste momente plăcute s-a trecut la masă, care a început cu câte-o țuică de casă și scurte aduceri aminte despre cei morți, dar și despre acei care nu au putut veni să onoreze această invitație. S-au făcut fotografii s-au luat numere de telefon și împreună cu ”cordonatorii” taberei, care s-au retaras să pună la punct programul taberei, pictorii și sculptorii veneau doar a doua zi, ei trebuiau și cazați si asigurat spațiul de creație, și spațiile pe care pot să se și instaleze dacă-și doresc acest lucru. Spuneam că au fost prezențe 56 de persoane, dintre aceste persoane numai doctori au fost șase, inspectori școlari,  conducători de instituții, profesori și studenți Ne putem imagina interesul care-l suscită această ”Tabără”, productivitatea ei cât și nivelul cultural la care s-a ajuns în ”Tabăra din Ocoliș”. Dacă mai menționăm că participanții sunt din patru județe, este firesc să-și imagineze cineva că acel care vine la Ocoliș, Vine pentru ceva, și întâlnește oameni, creatori de artă din toate domeniile.

                                                       TOMAS GROSS ROCNEANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu