joi, 19 septembrie 2013

La mulţi ani, domnule Nicu Scheianu!

Poetul şi omul de litere Nicolae Scheianu Păuna este unul dintre oamenii de cultură importanţi ai Cetăţii.
       S-a născut la 20 septembrie 1957 în Scheiu de Sus, judeţul Dâmboviţa. Este professor de limba engleză la bază, iar actualmente este referent la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Maramureş.
        Fiindcă s-a stabilit de mulţi ani în oraşul “Domniţelor”, confraţii îl consideră unul de-al “noştri”, adică maramureşean get-beget. Şi cum să nu-l considere aşa, când “maramureşeanul” nostru a realizat o monumentală lucrare intitulată “O Antologie a Poeziei Maramureşene – de la poezia populară până în 2009”?!
        Poetul Nicolae Scheianu a publicat până acum două volume de poezie, bine primite de către critică şi public: “Haine groase şi cărţi de citit”, Ed. Cybela Baia Mare, 1996 şi “Pietre din Potop”, Ed. Vinea Bucureşti, 2010, în schimb a ajutat şi prefaţat zeci de poeţi şi cărţi din Nord.
          Are în cercurile literare din România mulţi prieteni, deoarece poetul Nicolae Scheianu este un om citit, discret, cu mult bun simţ, prietenos, sincer, altruist şi de încredere. Poate că poezia lui a fost cel mai bine “descifrată” de către prozatorul Ioan Groşan la Tabăra Naţională “Archeus” din 2012: “Nicu Scheianu îmi aminteşte de Ion Alexandru cel tânăr. Este un poet ajuns la maturitate, care are amprenta lui prin aceste poeme centrate, prins în propria lui mitologie.”
        Mă bucură faptul că a fost invitatul de onoare la Cenaclul literar “Petre Dulfu” Satulung şi a citit alături de poeta Claudia Tomescu.
         La cei 56 de ani împliniţi astăzi, îţi dorim sănătate, să ai parte de fericire şi inspiraţie. Să ne trăieşti, Nicolae Scheianu!


                                                          Gelu DRAGOŞ

Un comentariu: