vineri, 13 februarie 2015

Incredibil! Un nou val de restructurări în Educație !

Ministerul Educatiei Nationale pregateste reduceri de "4.000-5.000 de posturi-norme didactice" in invatamantul preuniversitar, a declarat pentru HotNews.ro  Proiectul de ordin de ministru care apare cu semnatura ministrului si care prevede modificari majore in structura normelor din educatie chiar din timpul acestui an scolar, adica 2014- 2015.
Ministerul Educației vrea sa schimbe filosofia de normare a personalului nedidactic din scoli, precum si degrevarile directorilor, potrivit unui proiect de ordin obtinut de HotNews.ro.
Concret, dispar posturi de secretari, administratori, ingrijitori, bucatari, mare parte din contabili isi pierd indemnizatiile, directoarelor de gradinite li se iau degrevarile si trebuie sa aiba grija de o grupa de copii cu norma intreaga, potrivit proiectului. O parte din modificari ar urma sa se implementeze din septembrie 2015, altele din mai 2015.
Proiectul prevede ca directorii gradinitelor cu program prelungit si cu personalitate juridica sa efectueze integral norma didactica, adica sa aiba o grupa de copii in supraveghere si educare, la fel ca educatoarele. In prezent, ei fac 2-4 ore/saptamana in alte unitati de invatamant, potrivit ordinului nr. 4865/2011.
Si directorii scolilor cu mai putin de 300 de elevi ar trebui sa predea la clasa norma intreaga (18 ore pe saptamana) fata de 6-8 ore/saptamana cat au acum, se arata in proiect, ceea ce este un lucru bun.
Proiectul de ordin introduce si o situatie discriminatorie, in ceea ce-i priveste pe directorii scolilor care au terminat liceele pedagogice. Indiferent de ce facultate au facut ulterior, "Directorii unitatilor de invatamant de nivel primar, gimnazial care sunt absolventi ai liceelor pedagogice/scolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai specializarii 'Pedagogia invatamantului primar si prescolar' efectueaza integral activitatea didactica de instruire-educare cu grupa de prescolari sau clasa de elevi", spune proiectul de ordin.
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca: "Acest ordin este scris din decembrie 2013. Nu a avut in nici un fel avizul meu si va trebui reluata discutia de la zero, cu dezbateri cu sindicatele, directori de scoli. Nu sustin foarte multe din propunerile incluse in proiectul de ordin".
Intrebat care sunt masurile pe care le va lua, dupa ce a aparut un proiect de ordin cu numele sau, fara cunostinta sa, ministrul a declarat: "Voi cauta sa identific masurile ce trebuie luate intr-o astfel de situatie pe care o gasesc total anormala. Sunt in intalniri cu inspectorii scolari judeteni din Timis, Arad, Mehedinti, iar luni,16 februarie, la minister vom analiza ce masuri trebuie luate intr-o situatie pe care eu o apreciez ca fiind anormala". Preluare HotNews


                                                                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu