marți, 13 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Matematica, Doctrinele și... Patria



1. „FĂRĂ PERSPECTIVĂ SPIRITUALĂ, VIAŢA UMANĂ SE REDUCE REPEDE LA MATEMATICĂ: NUMĂR DE INDIVIZI ROBOTIZAŢI ŞI CANTITĂŢI DE PRODUSE FINITE PENTRU SCOPURI BINE DEFINITE, DAR ÎNTR-O LUME ÎNCHISĂ ÎN SINE, AUTOSUFICIENTĂ".
Daniel Ciobotea (1951-),
Este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române din anul 2007. Şcoala primară o face în satul natal Dobreşti, jud. Timiş, gimnaziul în loc. Lăpuşnic acelaşi judeţ, iar cursurile liceale în oraşul Buziaş şi Lugoj. În perioada 1970-1974 este student la Facultatea de Teologie din Sibiu, unde obţine şi licenţa,  iar imediat, doctoratul la Institutul Teologic Bucureşti, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloaie. Îşi continuă studiile în străinătate : doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea  Albert Ludwig din Freiburg, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). Peste tot obţine titlul de doctor în teologie. Din anul 1980 a activat ca lector la Institutul Ecumenic Bossey-Elvaţia, fiind şi profesor asociat în Geneva şi Fribourg (Elveţia). A participat la numeroase întruniri pentru promovarea ecumenismului peste hotare: Franţa, Elveţia, Germania, Anglia, Finlanda, Italia, SUA şi multe alte localităţi. În anul 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, naş de călugărie avându-l pe Părintele Ilie Cleopa. Devine în anul 1988 consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie şi Dialog Social şi Conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Insitutului Teologic Bucureşti. În 1990 a fost preşedintele Grupului de Reflecţie pentru înnoirea Bisericii, grup din care făceau parte: Pr. Galeriu, pr. Stăniloaie, pr. Bartolomeu, mirenii: Sorin Dumitrescu, Horea Bernea, Baconski  şi alţii. Ajunge Mitropolit al Moldovei în anul 1990 şi Profesor de teologie la Universitatea Ieşeană, cu realizări excepţionale pe tărâm social, cultural şi teologic. A  primit numeroase tiltluri onorifice, premii, distincţii pentru întreaga activitate de până acum, fiind totuşi destul de tânăr. Cetăţean de Onoare şi Doctor Honoris Causa, al mai multor oraşe şi universităţi din lume. A publicat sute de articole, recenzii şi cărţi cu conţinut teologic şi nu numai.
***

2. „SUNT UN OM CARE CREDE DOCTRINELE FUNDAMENTALE ALE CREŞTINISMULUI".
Ioseph Lister (1827-1912),
chirurg englez, creatorul asepsiei, folosind pentru prima dată fenolul (1865) ca antiseptic, la desinfecţia rănilor şi la curăţarea instrumentelor chirurgicale. Tatăl său, Jackson Lister, a fost fizician, optician şi inovator în domeniul microscoapelor. La 25 de ani îşi ia doctoratul în medicină la Universitatea din Londra. După 1854 va ajunge cercetător în laboratoarele medicale londoneze. Studiind scrierie lui Pasteur, Lister îşi dă seama că fermentarea şi putrezirea pot avea loc şi în absenţa oxigenului şi acesta în prezenţa anumitor microorganisme. Tratând instrumentele chirurgicale şi rănile cu fenol, Lister ajunge la performanţa de a reduce mortalitatea operatorie de la 50 la 15 la sută.
***

3. „E vița noastră făurită / De doi bărbați cu brațe tari / Și cu voința oțelită, / Cu minți deștepte, inimi mari / Și unu-i DECEBAL  cel harnic, / Iar celălalt TRAIAN cel drept / Ei pentru vatra lor amarnic, / Au dat cu-atâțea dușmani piept. Și așa din părinți de seamă / În veci s-or naște luptători, / Ce pentru PATRIA  lor  MAMĂ / Vor fi mereu învingători”.
 Ioan Neniţescu (1854-1901),
 poet simțirii românești, dramaturg, monograf, prozator, scriitor, membru corespondent al Academiei Române. Este autorul versurilor cunoscutului cântec patriotic „Pui de lei” muzica fiind compusă de Ionel G. Brătianu, precum și a poeziei „Țara mea”, adusă în cunoștința publicului român postbelic și contemporan prin intermediul interpretării sale de excepție de către Tudor Gheorghe.
***
P.S. „Anii noştri s-au socotit ca pânza unui paianjen; zilele anilor noştri sunt şaptezeci de ani, iar de vor fi în putere, optzeci de ani; şi ce este mai mult decăt aceştea, osteneală şi durere” (Psalm 89; 10-12).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R Maramureș,
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu