Veștile bune nu se opresc! Doamne ajută! Chiar dacă multe lucruri stau pe loc, evident, din cauza pandemiei, care ne ,,spală creierul", iată că literatura, prin scriitorii săi, nu se opresc locului, nu stau cu ,,mâna în sân", dimpotrivă, ei crează, scriu - recenzii, eseuri, epigrame, poezii, proză - fiecare spre ce are înclinare. Să nu ziceți că sunt doar vorbe goale, mă justific în fața Dumneavoastră, mulțumind Domnului, apoi prietenului Mihai ȘTIRBU, redactor-șef al REVISTEI MOLDOVA LITERARĂ - Revista Societății Scriitorilor Fără Frontiere, Iași, anunțându-i, totodată, că am primit cu punctualitate revista. Și, pentru că merită, vreau să-i semnalez apariția, fiind una dintre cele mai interesante, frumoase și valoroase reviste cu care am avut bucuria de a colabora... repet MULȚUMIRILE, care le bine-meritați, din plin. Este vorba despre nr. 3 (44), Septembrie 2020 pag. 142, ISSN 2066-6799, revistă care nu face rabat de la regulamentul de funcționare. Deja colaborarea noastră se întinde pe o perioadă de câțiva ani, și știu ce zic! Nu fac niciun fel de compromis ori rabat. Ne întâlnim, în acest număr, cu poezia lui Carmen MARCEAN:
,,Îmi bate toamna în fereastră
Cu stropi de galben-ruginiu,
Îmi crește-n umăr zare-albastră,
Eu sunt plutire-n arămiu", (TOAMNA DIN FEREASTRĂ).
Subsemnatul, Vasile BELE, cu un grupaj de poeme, cu o scurtă recenzie a acestei reviste, într-un eseu, dar și cu LEGENDA SPINULUI PREFĂCUT ÎN CRIN ALB (adaptare după legenda florilor de crin alb) în proză și în versuri.
Daniel DARIE, absolvent al Universității ,,Alexandru Ioan Cuza", Iași, ne surprinde plăcut și emoțional cu grupajul de poeme ales:
,,Îmi alint pleoapa
cu degetul tău
ca să țin ochii inchiși
e așa bine!", (ALINT).
La fel de plăcut ne surprind: Lhana ROMA-NOVA, cea care privind în OGLINDA RĂSTIGNIRII, se întreabă, tot în poem, UNDE, DOAMNE, SĂ MĂ DUC?
Elena MÂNDRU, prin grupajul de poezii alese, invocă plecarea PREA DEVREME - ÎNGER, un poem IN MEMORIAM pentru ANDA ELENA... știu că vorbele dor, știu că lacrimile curg, știu că plecarea este fără de întoarcere. Ne naștem, unii apucăm să ne și nuntim, dar când vine vorba de Marele Drum, de Marea Plecare nu mai este scăpare. Aprindem lumânări, care ard încet, puțin câte puțin, cum ardem noi, cei rămași... DRUM LIN, printre îngeri! Trimite, de acolo, mângâiere!
Eugenia CALANCEA, Mariana ZAVATI GARDNER, Dan FRIPIS, Cornelia PRISĂCARU ZOTA, Paraschiva ABUTNĂRIȚEI, Oana FRENȚESCU, Mihai SAVIN, Maria DOLHĂSCU, Bratu VIOLANDA, Florentina STANCIU, Gheorghe VICOL, Nina LAVRIC, Mihaela BACALI și Corina Ligia PĂTRAȘCU întregesc paginile acestei reviste, cu poeme de rouă din sufletul fiecăruia, având fiecare o bogată experiență literară. Să nu omit pe Carmen PASAT, care ne cucerește cu MICROPOEME ÎN STIL JAPONEZ. Felicitări dragi prieteni pentru întreaga activitate pusă în folosul literaturii și artei.
La secțiunea ESEU, Gheorghe PATZA, este un deschizător de drum, cu o RUGĂCIUNE NETERMINATĂ, urmat de Aurora CRISTEA, Mihai CABA, Stelian GOMBOȘ, Luminița COZMEI, Aldona PATRAȘ, Dora Alina ROMANESCU, Beatrice PANȚIRU și eu cu recenzia despre care aminteam supra.
SEMNALELE EDITORIALE aparțin lui Luca BEJENARU, (Un scriitor bucovinean pe potecile țării George DRUMUR și Mihai Eminescu și Ioan Slavici la Rădăuți în drum spre Prut), Cornelia BOGHEAN RUSU (Abecedarul iubirii, Editura PIM, Iași, 2019), Vasile BELE, adică eu, (Tu - mire de rouă. Eu - mireasă de lacrimi, înspre inima cititorilor), Gelu DRAGOȘ (Poeta Camelia Florescu nu-i o fată ca oricare), Nicolae DINA (Un român pe meleaguri miraculoase), Laurențiu BĂDICIOU (Caricatura - diamantul publicațiilor satirico-umoristice românești), Cezarina ADAMESCU (Inefabilul din oglindă. Maria Ieva - Diminețile sfinților. Poezii), Lucian MANOLE (N. Iorga și ,,Tesaurul de artă botușănean"), Cezara BOLAT (Blestem de mamă), Georgică MANOLE (A-l ,,înțelege" pe Aureliu Busuioc), iar Mihaela BACALI, de această dată, ne oferă fragmente din CULOARE DE TIMP.
Secțiunile GALERIA ARTELOR, este ,,răsfățată" prin amabilitatea lui Mihai PĂSTRĂGUȘ și Celia NEGOIESCU, iar cea responsabilă cu VOCEA DIASPOREI, ne încântă cu articole (eseuri) interesante Elena BUICĂ (din Canada), Mihai UNGUREAN ( Franța), Mariana CĂUEȘTEANU. Secțiunea EPIGRAME aparține în totalitate lui Eugen DEUTSCHI.
Felicitări tuturor celor care au participat! Felicitări colegiului de redacție! Felicitări Societatea Scriitorilor Fără Frontiere, Iași - pentru alegerea și trierea materialelor! Mândru de puntea literară dintre cele două țări surori - Țara Moldovei și Țara Maramureșului! Doamne ajută...
Vă așteptăm și în Maramureș, dragi prieteni! Vă mulțumim pentru aprecierea și susținerea în plan literar de care dați dovadă, mereu! Doamne ajută...
VASILE BELE
Chiuzbaia, 9 septembrie 2020, v.b.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu