Întrebarea pare firească, însă nu poate cuprinde multitudinea de probleme pe de o parte moştenite de la guvernul PSD, de pe altă parte generate chiar de guvernul instalat înainte de alegerile prezidenţiale din 2019.
“Moştenirea grea” rămâne un laitmotiv, o poezie pe care o recită fiecare partid după ce trece din opoziţie la guvernare.
Dacă cercetăm presa de după căderea guvernului Viorica Dăncilă, analizând mesajele din campania preşedintelui Iohannis din 2019, apoi din campania pentru alegerile parlamentare din 2020, putem uşor constata că PSD a fost făcut răspunzător pentru toate neajunsurile pe care le-a resimţit societatea românească în ultimii ani. Toate campaniile trebuiau să conducă la o singură concluzie: că PSD a guvernat prost şi se impune un nou mod de administrare a ţării. PNL şi preşedintele Iohannis şi-au asumat sarcina de a schimba radical modul în care trebuie administrată, trebuie guvernată România.
O judecată absolut obiectivă nu este posibilă. În martie-aprilie 2020 a apărut pandemia. Totul s-a dat peste cap. Criza sanitară a atras după sine o criză economică. Restricţiile impuse de toate guvernele din lume au afectat nu doar mediul economic, diferit în fiecare ţară, ci şi stilul de viaţă al omului începutului de secol 21.
Întreaga viaţă socială şi culturală a fost bulversată. Când le ceri celor peste 7,8 miliarde de indivizi de pe planetă să stea în case, să poarte măşti şi să păstreze distanţa socială când ies în public, se cheamă că s-a produs cea mai radicală revoluţie culturală pe care a cunoscut-o omenirea. În aceste circumstanţe a guvernat PNL. Cum să judeci modul în care a guvernat fără să ţii seama de “factorii externi”? Nu discutăm aici despre aceşti “factori externi”.
Sunt însă câteva elemente, câteva zone, câteva domenii care nu au legătură directă cu pandemia, care puteau fi “sustrase” de sub influenţa nefastă a infectării cu virusul Covid 19. De exmplu cercetarea. Pe bună dreptate s-ar putea pune întrebarea de ce ar trebui făcută o analiză a guvernării PNL acum? Retrospetivele se fac de regulă la sfârşitul unui an. Cu toate că avem un guvern de coaliţie, se impune o analiză a guvernării PNL pentru că acest partid este tras la răspundere acum şi va da seamă la alegerile viitoare asupra modului în care a administrat ţara.
De ce acum şi nu la sfârşitul anului? Pentru că ridicarea restricţiilor de Paşti reprezintă un moment de cotitură. Dacă numărul infectărilor nu va creşte în mod spectaculos se vor găsi numeroşi protestatari care să spună că restricţiile au fost inutile.
Guvernul are un răspuns deja pregătit: nu a crescut numărul infectărilor din cauza vaccinării unui mare număr de cetăţeni care au înţeles că vaccinarea este singura soluţie pentru a limita efectele infectării cu virusul Covid 19. Criza de pandemie are şi un efect politic pervers: nu se poate face o analiză obiectivă a modului în care partidele aflate la guvernare gestionează treburile ţării. Pandemia este o pavăză, un scut după care se ascunde ineficienţa partidelor care le este dat să guverneze în perioada pandemiei.
În curând, rând pe rând vor avea loc alegeri în diverse ţări. Vor fi câştigate alegerile de partide care s-au aflat la guvernare şi au gestionat criza pandemică? Vor pierde pe linie toate partidele aflate la guvernare?
Abia după primele rânduri de alegeri vom afla dacă din punct de vedere politic pandemia a schimbat lumea.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu