miercuri, 5 mai 2021

Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare pregătește pentru perioada următoare o serie de evenimente


 Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare (fostul Complexul Astronomic) pregătește pentru perioada următoare o serie de evenimente. Lansarea unui film educațional pentru tineri sau inaugurarea unui parc astronomic, sunt doar câteva dintre obiectivele ce vor fi tratate cu prioritate.

Printr-o colaborare cu Agenția Spațială Europeană, Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare a aniversat telescopul Hubble, care și-a îndeplinit cu succes misiunea.

”Am avut aniversarea telescopului spațial Hubble, pe 24 aprilie. În 1990 a fost lansat pe orbită. Urmează să fie scos din uz în cel mai scurt timp. Din păcate, această lansare a noului telescop, care urma să-l înlocuiască, a fost amânată. Instituția noastră este în colaborare cu Agenția Spațială Europeană. Am primit un print imens din partea acestei agenții, și am fost singura instituție din țară care a aniversat împreună cu această agenție, telescopul Hubble”, menționează Ovidiu Ignat, directorul Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare.

 Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Marea lansat recent și un film educațional pentru tineri.

De asemenea, am continuat să prelucrăm filme pentru aparatul nostru digital, tot zilele trecute am avut și lansarea unui nou film educațional pentru publicul tânăr. Urmează în cel mai scurt timp, sperăm noi până la finele lunii mai, să deschidem și parcul astronomic, cu tematică unică în România și în această parte de Europa”, spune Ovidiu Ignat.

Pentru perioada următoare, e în pregătire un eveniment astronomic.

Evenimentul important care va avea loc luna viitoare, este o eclipsă de soare, o eclipsă inelară de soare ce va avea loc pe 10 iunie, nord vestul României fiind avantajat deoarece de aici fenomenul este mai vizibil. Va fi o eclipsă parțială, doar 7% din discul soarelui va fi acoperit. În 10 iunie, avem în pregătire acest eveniment, vom observa această eclipsă alături de unul dintre cei mai cunoscuți vânători de eclipse din România, Cătălin Beldea din București, care va fi invitatul nostru special cu ocazia acestei elipse, care la activ foarte multe eclipse totale de soare”,  spune Ovidiu Ignat.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu