joi, 6 mai 2021

Reaşezări pe scena politică

 
Măsuri extreme împotriva primarului şi preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi. Pentru că au dosare penale, PNL propune nici mai mult nici mai puţin decât eliberarea funcţiilor. Costel Alexe a câştigat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi detaşându-se net de contracandidaţii PSD şi USR-PLUS. A fost un succes al PNL. La instalarea lui a participat preşedintele partidului, Ludovic Orban, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş. Evident, a fost prezent şi Mihai Chirică, primarul municipiului Iaşi, care părăsise PSD pentru a candida pe listele PNL.

Neîndoios, PNL a înregistrat la Iaşi o mare victorie electorală. Bucuria a fost de scurtă durată. La mai  puţin de o jumătate de an, PNL se vede pus în situaţia de a pierde ambele funcţii. Cei doi s-au ales cu dosare penale, drept pentru care Ludovic Orban, în consonanţă cu principiile de integritate, le cere celor doi să renunţe la funcţii.

Dacă la Iaşi este în corzi PNL, la Bucureşti capul de afiş este deţinut de USR-PLUS. Capitala nu are un buget. Consilierii USR-PLUS neţinând seama de faptul că Nicuşor Dan este, totuşi, fondatorul USR, au intrat în conflict cu primarul general. Nu este un conflict minor. Este vorba de localitatea cu cel mai mare buget din România. Tot la Bucureşti USR-PLUS se confruntă cu o problemă majoră. Primarul sectorului 1, cel mai bogat sector din Bucureşti, este pe cale de a-şi pierde funcţia obţinută cu greu.

Nu sunt simple conflicte personale sau de partid. Ambele cazuri, de la Iaşi şi Bucureşti, au un punct comun: este vorba despre corupţie, în sensul larg al cuvântului. De ce lucrurile sunt atât de grave? Pentru că ambele partide şi-au construit edificiul electoral pe tema corupţiei PSD.

Conştient că dacă nu iau măsuri extreme, PNL îşi pierde principala armă electorală – lupta anti-PSD însemnând lupta anti-corupţie – Ludovic Orban punând în balanţă prezentul şi viitorul partidului, a decis să sacrifice prezentul. Deci la Iaşi PNL a câştigat tot şi pierde tot.

În schimb conducerea USR-PLUS nu este atât de tranşantă. Nu rezolvă nici problema bugetului Capitalei şi ignoră problemele cu care se confruntă Clotilde Armand.

De aici se poate trage o conlcuzie de etapă: USR-PLUS nu are capacitatea de a deveni prima forţă politică de dreapta. Va juca în continuare la categoria mijlocaşă, fără să renunţe la atacurile mai mult sau mai puţin directe la adresa PNL.

Pentru Dan Barna şi Dacian Cioloş principalul adversar nu-l mai reprezintă PSD, ci PNL.

Jocul dintre PNL şi USR-PLUS face parte dintr-un mai complex proces de reaşezare a partidelor pe scena politică. Desigur, criza pandemică îşi are rolul ei în modul de manifestare a formaţiunilor politice, însă nu este determinantă. 

Un partid ca AUR profită de ocazie, s-a lansat şi profită de pandemie, însă rolurile principale sunt în continuare rezervate celor două partide PSD şi PNL, nu foarte mari, dar mult mai bine structurate ideologic şi doctrinar decât USR-PLUS sau AUR. Deschis spre colaborare întotdeauna cu câştigătorul, UDMR are drumul său neschimbat de peste 20 de ani.

Reaşezarea partidelor după alegeri este un proces normal, necesar, util pentru stabilirea opţiunilor alegătorilor.

Că porneşte din zona puterii este iarăşi normal. Partide precum UNPR, ALDE, PMP, Pro România s-au născut ca reacţii  de nemulţumire faţă de unul dintre partidele mari. Au rămas toate înafara parlamentului, dar acest lucru nu înseamnă că pe viitor nu vor apărea alte şi alte  frupări rupte din actualele partide parlamentare. PSD şi PNL, aşa cum s-a văzut, au rezistat numeroaselor acţiuni disidente. Este discutabil dacă USR PLUS va rezista în cazul unei rupturi. Cum se nasc grupurile desprinse dintr-un partid care se transformă apoi în partid? Prin creşterea numărului de nemulţumiţi, de oameni care se cred nedreptăţiţi de conducerea partidului. De exemplu Vlad Voiculescu dacă era abandonat de Dan Barna şi Dacian Cioloş îşi forma propria grupare pe care o transforma în partid.

Aşa cum există o reaşezare la nivelul de sus, aşa există o reaşezare politică la nivelul de jos. Acest proces încă nu a apărut, dar este o etapă în evoluţia partidelor politice absolut de neocolit.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu