Zilele astea m-am rasfatat cu o portie de melci. Daaaa, melci. De-ai nostri, din aia cu cochilia in dungi, care umbla agale prin roua. Recunosc, ca-mi era dor de gustul asta delicios. Da, pentru-ca eu am fost crescuta "pe balta" sa zic asa. Gradina bunicilor mei era strabatuta de vestita Jijia (un rau destul de cunoscut in zona), si in vacantele petrecute la ei am invatat sa savurez diferite vietati din balta, gen: raci, scoici, peste de orice fel (de la somn la behlite= niste pestisori mici-mici...mai mici decat hamsiile, dar deliciosi in omleta). Dar sa revenim.....zilele astea au fost destul de ploioase, astfel ca prin iarba si-au facut aparitia zeci si zeci de melci, iar tatal meu, intr-o seara, a cules o galeata plina. Mai frumos a fost ca a uitat de ei si peste noapte s-au imprastiat toti astfel ca dimineata am gasit melci lipiti si pe peretii casei ...A fost amuzant....
In fine, reteta dupa care am preparat melcii este cam
asa.....
Ingrediente:
·
melci,
·
3 cepe,
·
1 capatana usturoi,
·
condimente.
Preparare:
Melcii cu tot cu cochilie se spala bine de tot in apa rece
cu sare, apoi se pun la fiert (tot in apa rece) pentru aproximativ 1 ora -1:30
minute.
Cand sunt fierti (si va dati seama de asta ca din cochilie iese
talpa...cu care merg), scoateti carnea cu o furculita/un varf de cutit. Prin
carne de melc se intelege acea limba cu care vietatile se tarasc pe pamant,
prin iarba.....
De altfel, carnea de melc este recomandata (chiar daca
pt.unii pare ...beaks...sa zicem asa)
intrucat nu contine deloc colesterol.
Dupa ce am scos carnea din toate cochiliile , o spalam bine
in apa rece si o preparam dupa
preferinta. Se pot face parjoale, mancarici, frigarui, pane...etc...Optiunile
sunt numeroase. Eu am ales sa fac o mancarica cu ceapa si usturoi.
Am pus melcii intr-un vas cu
cateva linguri de ulei, dupa care am adaugat ceapa taiata pestisori si
usturoiul taiat feliute. Dupa ce s-au calit, am adaugat un pahar de apa, am
condimentat dupa gust si am mai lasat la fiert pentru inca 30 minute.
Se servesc stropiti cu zeama de lamaie. mmm.........un
deliciu............ Va sfatuiesc sa incercati.
Potfa buna !!!
C.S.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu