vineri, 4 februarie 2022

Iuliu Maniu comemorat la Cluj-Napoca. S-a citit poemul „Maniu la Sighet”

 

Lângă zidul Cetăţii, la statuia lui Iuliu Maniu din Piaţa Timotei Cipariu, pe 4 februarie a.c., la ora 11.00, a avut loc o ceremonie de comemorare a marelui patriot român, care a murit în închisoarea Sighetu Marmaţiei, fiind asasinat de comunişti, pe 5 februarie 1953. Ceremonialul de omagiere a lui Iuliu Maniu a fost organizat de Asociaţia Clubul Monarhiştilor Clujeni, în frunte cu istoricul Cornel Jurju și inginerul Călin Roșu.

În prezenţa unui sobor de preoţi de la Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla s-a desfăşurat o slujbă religioasă de pomenire. La eveniment a participat acad. Emil Burzo, fostul președinte al Academiei Cluj care a finanțat statuia, poetul Ovidiu Purdea Someș, omul de cultură Mihai Cucerzan și zeci de clujeni.

A luat cuvântul reprezentantul primăriei clujene care a transmis salutul edilului Emil Boc pentru acest eveniment comemorativ, care se doreşte organizat anual. Poetul Ionuț Țene a recitat poemul „Domnul Maniu”.

Au fost depuse jerbe de flori din partea Asociaţia Clubul Monarhiştilor Clujeni, Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla şi Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Prin sentința dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viață. Este trimis la penitenciarul din Galați, iar în august 1951 este transferat împreună cu Mihalache și alți național-țărăniști la Sighetu Marmaţiei. Iuliu Maniu s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighetu Marmaţiei.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul primăriei clujene.

Maniu la Sighet

Malul Tisei

Este o rană

Care taie inima

Unui popor despicat

Mormântul lui gol

Este Câmpul lui Horea

Ultima imagine

În clipa când Lumina

A închis ochii întunericului

Peste pletele lungi ale apei

Vii

Care duce visul năvalnic mai departe

Tuturor celor ce au jurat

La Alba-Iulia

Hora Unirii dreptății și a lacrimilor

Unui popor care a făcut

Din statul în genunchi

O rugăciune

Din care se înalță

Ca o avalanșă spre cer

Amintirea sculptată din stâncă de Bucegi

A Sfinxului de Bădăcin

Ionuț Țene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu