Reală sau nu, ştirea atribuită postului de televiziune CNN nu a fost luată în serios. Războaiele nu se anunţă la televizor. Pe de altă parte, tensiunile dintre marile puteri militare, Rusia şi SUA, au pus întrega lume în gardă.
În România au sosit o mie de militari NATO, dotaţi cu arme sofisticate. Populaţia din ţările vecine cu Ucraina are motive în plus de îngrijorare.
Teama că vor veni refugiaţi în România este justificată atâta vreme cât nimeni nu ştie nimic cu precizie.
Cu sau fără război la graniţă, situaţia economică a României nu este deloc bună. Inflaţie cu două cifre, preţuri instabile, tendinţa de creştere de la o zi la alta, criza sanitară, criza energetică, dar mai ales impresia că guvernul nu ştie ce trebuie făcut, sunt în sine motive de îngrijorare.
Dintre preşedinţii partidelor de guvernare Florin Cîţu se străduieşte tot mai mult să prezinte soluţii. A propus scăderea TVA la toate produsele, a propus scăderea preţului la energie, a propus scăderea CAS cu vreo cinci procente. Nimeni nu pare să-l ia în seamă.
Prin urmare preşedintele partidului care trece drept principalul partid de guvernare s-a supărat şi a declarat că nu mai participă la şedinţele coaliţiei de guvernare.
Propuneri face şi preşedintele PSD, însă legate de creşteri de pensii şi salarii. Marcel Ciolacu nu dă semne că s-ar fi supărat pentru că nu se face ce spune el.
Ce diferenţe există între ce propune PNL şi PSD? Florin Cîţu afirmă că dacă se adoptă propunerile lui inflaţia va scădea cu vreo patru procente. Dacă se majorează pensiile după cum cere Marcel Ciolacu, dimpotrivă, creşte inflaţia.
În cazul propunerilor PSD oamenii vor avea satisfacţia că li s-au majorat pensiile. În schimb propunerile PNL vizează o măsură macroeconomică. Totuşi, unii specialişti în domeniu, îl contrazic pe domnul Florin Cîţu arătând că nu există nicio legătură între scăderea TVA şi inflaţie.
Explicaţiile sunt prea tehnice pentru a fi înţelese de marea masă a populaţiei.
Ce rezultă de aici? Un lucru simplu: că PSD îşi ţine aproape electoratul, în timp ce PNL înregistrează, deocamdată în sondaje, pierderi după pierderi.
Nu este lipsit de interes că printre declaraţiile zilnice se întrevede nemulţumirea lui Florin Cîţu faţă de guvern, faţă de miniştri, în fond faţă de Nicolae Ciucă.
Propunerile, spune preşedintele PNL, trebuie să vină de la guvern. Într-adevăr, premierul nu vorbeşte decât la modul general despre măsurile ce vor fi luate pentru plafonarea sau scăderea preţurilor la energie. La fel nu avansează idei despre majorarea pensiilor.
S-ar putea produce o ruptură între conducerea liberală şi guvern? Situaţia politică nu permite conducerii PNL să-şi impună punctul de vedere. Florin Cîţu mai trage un semnal de alarmă: dacă nu se iau măsurile propuse de el există riscul unei recesiuni.
În ciuda acestor probleme reale, AUR o duce într-o veselie. Nu-i pasă nici de război, nici de recesiune, nici de inflaţie, nici de preţuri. Riscând să pară un neserios, George Simion se joacă de-a filmatul în parlament, organizează proteste, se distrează cum poate. Pe lângă aceste probleme, încă nu s-a clarificat constitualitatea purtării măştii anti-covid.
Autor: Dumitru
Păcuraru
Sursa: Informaţia
zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu