miercuri, 2 februarie 2022

Sorin Roșca Stănescu: Care este măciuca anti-pensionari?

 

Atunci când, sub guvernarea PSD, majoritatea deținută de socialiști în Parlament a decis majorarea pensiilor cu 40%, iar Klaus Iohannis a promulgat legea, Executivul a avut în vedere o practică și o directivă statornicite la nivelul Uniunii Europene. Conform acesteia, era indispensabilă o relativă aliniere a României prin creșterea puterii de cumpărare a pensionarilor. Astăzi, PNL invocă tot rigorile UE, pentru a proceda pe dos. Nemărind pensiile. Decizia de ieri funcținează ca o măciucă izbită în capul pensionarilor.

Generalul cu patru stele, Nicolae Ciucă, după o „consultare” la nivelul staff-ului PNL, a anunțat că se opune sub orice formă rediscutării la nivelul Uniunii Europene a procentului din Produsul Intern Brut alocat pensiilor. Invocând faptul că Uniunea Europeană nu va fi de acord cu nicio renegociere și că există riscul ca întreg programul de împrumuturi și granturi pentru România să fie astfel dat peste cap. Dar cel mai surprinzător argument este altul. Și anume că, de fapt, există resurse bugetare pentru o creștere semnificativă a pensiilor, fără a se umbla la mult discutatul procent. Aceste două afirmații, oricum le-am lua, ascund o mare înșelătorie.

România are unul dintre cele mai mici procente din Produsul Intern Brut din Uniunea Europeană alocate pentru pensii. Dacă am dori să ne aliniem celorlalte state, indiscutabil ar trebui să creștem cu cel puțin o treime, adică cu câteva procente bune din PIB, această alocare. Dar ce să-i faci? Ultimul Guvern PNL, Guvernul Cîțu, a apucat să negocieze cu pantalonii în vine acest program de asistență acordat României, care ne poate aduce pe de-o parte un împrumut consistent, de aproape 15 miliarde de euro, și pe de altă parte, în anumite condiții riguros urmărite de Comisia Europeană, granturi, adică bani nerambursabili, tot cam la aceeași valoare. Iar morișca a pornit și, așa cum susține Guvernul Ciucă, nu mai poate fi oprită pentru a i se regla altfel viteza. Ceea ce ieri era adevărat, astăzi nu mai e adevărat. Până ieri dimineață, inclusiv lideri marcanți ai PNL, ca să nu mai zic de liderii PSD, asigurau de zor populația că renegocierea nu ar fi vreo buturugă mică ce răstoarnă carul mare. Până și președintele Klaus Iohannis a admis acest lucru, printr-o declarație oficială. Câteva ore mai târziu, după o ședință a staff-ului PNL și fără a fi introdusă pe țeavă nicio informație suplimentară, lucrurile s-au dat peste cap. Iar Nicolae Ciucă, în numele PNL și al Guvernului pe care-l conduce, i-a asigurat pe pensionari că nu vor putea beneficia de o creștere a procentului alocat din PIB, pentru că România nu vrea să dea niciun fel de bătăi de cap Uniunii Europene.

Aici intervin două elemente care merită a fi supuse dezbaterii publice. Primul este acela că, din experiența de 15 ani pe care o avem ca membri UE, am aflat că deciziile acestui organism suprastatal, care oficial se prezintă doar ca o reprezentanță a unor state asociate, nu sunt deloc infailibile. Că unele decizii sunt greșite. Motiv pentru care, nu de puține ori, Comisia Europeană este silită să revină asupra lor. Birocrația de la Bruxelles poate greși. Și greșește. Iar când greșește, o face pe seama statelor membre. A celor care se conformează. Respectiv pe seama populațiilor. Prin urmare, un minimum instinct de conservare sau de supraviețuire, cum doriți să-i spunem, ar trebui să ne oblige să fim circumspecți. Să nu înghițim cu undiță cu tot orice cârlig ne este servit de la Bruxelles. Cu atât mai mult cu cât, cinstit vorbind, nu avem nicio obligație. A existat zilele trecute o dispută aprigă, legată de o ipotetică aliniere obligatorie  a deciziilor CCR deciziilor UE. Tema este falsă. Nu există nicio obligație pe care ne-am asumat-o vreodată de aliniere a legislației interne celei comunitare, cu o singură excepție: atunci când există o normă comunitară, care le creează cetățenilor mai multe drepturi decât norma internă. În problema pensiilor, situația este însă pe dos. Deci, pe fond, nu avem nicio obligație de a accepta acel procent mic din PIB rezervat pensiilor și de a îl pune în operă. Ce se întâmplă la acest capitol? Avem de-a face cu o ticăloșie a guvernanților? Sau cu o prostie de zile mari?

Și, iată, următoarea informație senzațională care ne este servită de cei mai apropiați colaboratori ai premierului cu patru stele Nicolae Ciucă. Pensionarii sunt asigurați că vor primi mai mulți bani decât se preconiza prin buget chiar cu respectarea blestematului procent. Cum? Prin faptul că economia duduie. Prin faptul că vom avea o creștere economică cu câteva procente. Iar pensionarii sunt îmbrobodiți, în sensul că acele procente, concretizate în câteva miliarde de euro, se vor scurge în buzunarele lor. Când? În ce fel? În baza căror acte normative care sunt de natură să modifice Legea bugetului național?

Și în timp ce PSD rămâne literalmente blocat la mantinelă, nu prea se știe până când, auzind aceste declarații ale partenerului de guvernare, veniturile pensionarului sunt mâncate zi de zi de o inflație galopantă, concretizată în primul rând prin creșterea prețurilor la energie, la alimente și la servicii. Astfel încât viața multora dintre pensionari este pusă în pericol, în condițiile în care nu numai că nu le mai ajung banii pentru medicamente, dar ei nu ajung nici pentru susținerea coșului zilnic de alimente. Așa că, fără a face un simplu joc de cuvinte, putem afirma că măciuca lui Ciucă a lovit din nou.

 

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Sursa: corectnews.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu