luni, 22 august 2022

Evenimentele Zilei de 22 august în Istorie


Semnarea Primei Convenţii de la Geneva de către o parte a puterilor europene în 1864 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Semnarea Primei Convenţii de la Geneva de către o parte a puterilor europene în 1864

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

22 august este a 234-a zi a calendarului gregorian și a 235-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 22 august

(BOR) Sfântul Mucenic Agatonic și cei împreună cu el: Zotic, Zinon, Teoprepie, Achindin si Severian

(BRU) Sf. Agatonic și însoțitorii săi, martiri († secolul al IV-lea)

(BRC) Sf. Fecioară Maria, Regină

 

Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei

Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei (“International Day of Remembrance for Victims of Violence in the Name of Religions or Beliefs”) este marcată în fiecare an la data de 22 august.

Libertatea religiei sau a credinţei, libertatea de opinie şi de exprimare, dreptul la întrunire paşnică şi dreptul la libertatea de asociere sunt interdependente, inter-relaţionate şi se completează reciproc, potrivit site-ului dedicat zilei internaţionale – www.un.org/en/observances/religious-based-violence-victims-day. Toate aceste drepturi sunt înscrise în articolele 18, 19 şi 20 din Declaraţia universală a drepturilor omului. Susţinerea acestor drepturi joacă un rol important în lupta împotriva tuturor formelor de intoleranţă şi a discriminării bazate pe religie sau credinţă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Rusia — Ziua drapelului de stat

 

Astăzi în istorie pentru 22 august

 

Evenimentele Zilei de 22 august în Istorie:

- 22 august 1531 – Bătălia de la Obertin;

- 22 august 1785 – Abolirea iobăgiei in Transilvania;

- 22 august 1864 – Convenția de la Geneva

 

22 august 449 - S-a încheiat Sinodul tâlhăresc de la Efes (449) - Sinodul „tâlhăresc” de la Efes a fost un sinod local care s-a ținut în anul 449 la Efes (Asia Mică, azi Turcia), în timpul marilor dispute hristologice din secolul al V-lea, având loc între Sinodul III Ecumenic și Sinodul IV Ecumenic. A fost convocat de către împăratul Teodosie al II-lea, al cărui sprijin pentru erezia monofizită era cunoscut.
cititi mai mult pe ro.orthodoxwiki.org

 

22 august 476 - Barbarul Odoacru este numit Rex Italiae de catre trupele sale.

Odoacru (latină Flavius Odoacer) (n. 433[1]–d. 493) rege al Italiei în secolul al V-lea din 476 până la moartea sa - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Odoacru – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Odoacru ( in latina Flavius Odoacer) (n. 433- d.493), a fost rege al Italiei din anul 476 până la moartea sa. Se consideră că domnia sa a marcat sfârșitul Imperiului Roman în Europa de Vest și începutul Evului Mediu. El este consemnat ca fiind primul conducator de origine non-romană care a domnit peste toată Italia. Odoacru a fost general foederati în Italia,apartinand unui trib germanic, care a condus o revoltă in urma careia l-a detronat la 4 septembrie 476 pe ultimul imparat al Imperiului Roman de Apus, Romulus Augustus.

Cu toate ca toată puterea din Italia era în mâinile lui, a domnit în numele imparatului Julius Nepos, care ramaseses doar la conducerea Dalmatiei. Cand Nepos a fost ucis de soldații săi in anul 480,Odoacru a invadat Dalmația și l-a învins pe generalul Ovida, încorporând Dalmația în regatul său, ramanand client al împăratului Zenon de la Constantinopol.

 

22 august 565 - Misionarul crestin, Sfantul Columban a vazut un monstru in lacul Loch Ness din Scotia. În anul 565, Sfântul Columban, un călugăr irlandez, a plecat spre Munții Scoției pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu printre păgânii ce locuiau acolo. Când a sosit pe malul lacului Loch Ness, a zărit un grup de localnici care tocmai așezau în mormânt trupul unui bărbat. Călugărul a întrebat în ce împrejurări a murit bărbatul, iar oamenii au răspuns, îndurerați, că nefericitul fusese ucis de monstrul care locuia în lac.

Columban le-a cerut oamenilor să îl conducă până la lac unde,in scurt timp, din apele învolburate și-a făcut apariția o creatura înfricoșătoare. Columban și-a ridicat mâinile, strigând: “Piei din ochii mei, creatură a iadului!”. În aceeași clipă, monstrul s-a scufundat din nou în adâncuri. Din acea zi, în Scoția locuitorii pagani s-au convertit la crestinism și, totodată, au luat amploare legendele legate de acel monstru, relatarile privitoare la acesta continuand pana in zilele noastre.

 

22 august 1233 - Primul Ban de Severin, Luca, este menționat intr-un document din timpul regelui Andrei al II-lea al Ungariei (1205–1235).

Banatul de Severin în epoca Huniazilor (1445-1490) - foto preluat de pe historymaps.ro

Banatul de Severin în epoca Huniazilor (1445-1490) – foto preluat de pe historymaps.ro

Banatul Severinului a fost o formaţiune politică, militară şi administrativă cu rolul de marcă în cadrul sistemului defensiv antiotoman al regalităţii maghiare medievale. A cuprins teritorii din vestul Olteniei şi din estul Banatului. Era condus de un ban, cu reşedinţa la Severin. Banatul Severinului a fost disputat între Ţara Românească şi Ungaria.

Titlul de „Ban”, acordat neîntrerupt pe parcursul a 300 de ani în istoria Severinului atâtor personaje importante din istoria europeeană, nu este o simplă titulatură onorifică ci subliniază rolul militar şi politic de excepţie în apărarea graniţelor dunărene. Pe lângă autoritate, titlu de cavaler al Ordinului Dragonului, titlul de Ban de Severin a oferit şi o serie de avantaje materiale, în primul rând prin sumele cu care demnitatea era remunerată. După Luca se cunoaşte numele altui ban maghiar de Severin, Ştefan. Numit de Regele Bela al IV-lea (1235–1270), funcţia sa va fi preluată de Ioan.

Conceput ca o Marcă de graniţă a regatului maghiar, Banatul de Severin avea drept scop apărarea, consolidarea şi extinderea autorităţii coroanei maghiare la sud de Dunăre. La maxima lui întindere a cuprins teritorii din vestul Olteniei şi din estul Banatului. Era condus de un ban, cu reşedinţa în Cetatea Severinului. Banatul Severinului a fost disputat politic între Ţara Românească şi Ungaria, iar religios între catolici si ortodocşi.

Mircea cel Bătrân a purtat şi el titlul de Ban de Severin. În 1408, Sigismund îl numeşte Ban de Severin pe renumitul Filippo Buondelmonti degli Scolari, cunoscut cu numele de Pipo di Ozora, cavaler ca şi Vlad Ţepeş al Ordinului Dragonului. În 1429 Sigismund cere ajutorul Ordinului cavalerilor Teutoni. Sub conducerea lui Nicolae Radwitz, care este înobilat baron şi Ban de Severin, cavalerii teutoni preiau apărarea cetăţii şi a Banatului de Severin.

În timpul domniei lui Ladislau al VII-lea (1444-1457), şi a lui Matei Corvin (1458-1490), urmează o perioadă în care printre Banii Cetăţii Severinului sunt nobili maghiarizaţi şi catolicizaţi de origină română: Mihail de Cerna care a avut o continuitate de opt ani în funcţie, între 1446 şi 1454, fiind dublat în 1449 de vărul său Vasile de Cerna, iar între 1452 şi 1454 de un alt nobil român bănăţean, Petru Danciu de Caransebeş. La fel, Ştefan şi Mihail de Mâtnic în 1459 şi respectiv 1467 vor contiuna şirul Banilor de Severin.

Alţi Bani severineni de origine româna sunt: Ladislau Ficior de Haţeg şi Gheorghe Mare, care pentru buna guvernare a Severinului este numit ulterior, Ban de Belgrad. După bătălia de la Mohács, din 1526, Banatul Severinului a fost divizat. Partea răsăriteană (începând de la Vârciorova) a trecut sub jurisdicţia domnitorilor munteni, iar în partea apuseană (începând de la Orşova, inclusiv) s-a constituit, treptat, Banatul de Lugoj – Caransebeş.
cititi mai mult despre Banatul Severinului pe ro.wikipedia.org

 

22 august 1376 - Într-o diplomă datată 22 august 1376, semnată de regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, se arată că cetatea Lugojului a fost donată marilor feudali Ladislau și Ștefan Losonczy. La sfârșitul secolului al XIV-lea, mai ales după Bătălia de la Nicopole (1396), turcii trec Dunărea deseori, invadează Banatul, ajungând până în părțile Lugojului. În timpul marilor campanii antiotomane, Ioan Huniade, pe când era comite de Timiș (1440), a luat măsuri pentru organizarea sistemului de apărare a orașului, întărind cetatea cu șanțuri, metereze și palisade.
cititi mai mult despre Lugoj pe ro.wikipedia.org

 

22 august 1456 - Vlad Ţepeş, fiul lui Vlad Drăculea, l-a înfrânt şi ucis pe Vladislav al II-lea, ceea ce a dus la începutul celei de a doua domnie a lui în Țara Românească (până în noiembrie 1462).

Vlad Țepeș (n. noiembrie/decembrie 1431 - d. decembrie 1476), denumit și Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476 (tablou postum, din a doua jumătate a secolului XVI-lea. 60x50 cm. Kunsthistorisches Museum - Viena) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vlad Țepeș (tablou postum, din a doua jumătate a secolului XVI-lea. 60×50 cm. Kunsthistorisches Museum – Viena) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vlad Țepeș (n. noiembrie/decembrie 1431 – d. decembrie 1476), denumit și Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476.

 

22 august 1485 - Bătălia de la Bosworth: Regele Richard al II-lea a fost înfrânt și ucis iar Henric de Richmond s-a încoronat rege al Angliei (30 octombrie 1485) sub numele de Henric al VII-lea, întemeind dinastia Tudorilor. Sfârșitul “Războiului celor două Roze“.

Bătălia de la Bosworth Field, descrisă de Philip James de Loutherbourg (1740–1812) – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Bosworth a fost penultima bătălie din Războiul celor Două Roze, războiul civil dus între Casa Lancaster și Casa de York în Anglia în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Ea a avut loc la 22 august 1485, și a fost câștigată de Casa Lancaster. Liderul acesteia, Henry Tudor, Earl de Richmond, a devenit în urma ei primul monarh englez din dinastia Tudor, căsătorindu-se cu o prințesă din Casa York. Inamicul său, Richard al III-lea, ultimul rege din Casa York, a murit în luptă. Istoricii consideră că bătălia de la Bosworth a reprezentat sfârșitul dinastiei Plantagenet, moment definitoriu al istoriei Angliei.

 

22 august 1531 - In Bătălia de la Obertin domnul moldovean Petru Rareș a fost înfrânt de poloni.

Bătălia de la Obertyn (22 august 1531) - Modovian army Polski Kronika from 1564 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Obertyn (22 august 1531) – Modovian army Polski Kronika from 1564 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Obertyn (sau Obertin) dintre Petru Rareș și hatmanul Jan Tarnowski (Ioan Tarnovschi) a avut loc pe 22 august 1531, după ce Petru Rareș invadase Pocuția în 1530. Aceasta s-a soldat cu înfrângerea trupelor moldovene și recucerirea Pocuției de către polonezi.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

22 august 1599 - A încetat din viaţă compozitorul italian Luca Marenzio, a fost extrem de admirat ca autor de madrigaluri, fiind supranumit compozitorul divin; (n. 1553).

 

22 august 1639 - Compania Britanică a Indiilor de Est a achiziționat o bucată de pământ pe care a înființat orașul Madras, astăzi denumit Chennai. Chennai este capitala statului Tamil Nadu din estul Indiei. Zona mare a orașului Chennai are aproape 7 milioane de locuitori.

 

22 august 1642 - Începutul Războiului Civil Englez (22 august, 1642 – 3 septembrie, 1651)Marea Rebeliune, între partizanii regelui Carol I și parlamentari. Regele califică Parlamentul englez drept trădător.

The victory of the Parliamentarian New Model Army over the Royalist Army at the Battle of Naseby on 14 June 1645 marked the decisive turning point in the English Civil War - hand-coloured copper engraving by Dupuis after Parrocel, 1727 (for Rapins History, v.2, p. 527) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The victory of the Parliamentarian New Model Army over the Royalist Army at the Battle of Naseby on 14 June 1645 marked the decisive turning point in the English Civil War – hand-coloured copper engraving by Dupuis after Parrocel, 1727 (for Rapins History, v.2, p. 527) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Războiul Civil Englez (1642-1651) a fost o serie de conflicte armate și manevre politice între susținătorii parlamentului („Roundheads”) și regaliști („Cavaliers”), în special, în ceea ce privește guvernarea Angliei. Primul război (1642-1646) și cel de-al doilea (1648-1649) au fost purtate între susținătorii regelui Carol I și susținătorii Parlamentului cel lung, în timp ce al treilea (1649-1651) s-a dat între susținătorii regelui Carol al II-lea și susținătorii parlamentului rămas. Războiul s-a încheiat cu victoria parlamentarilor în Bătălia de la Worcester, la 3 septembrie 1651.

Oliver Cromwell in Bătălia de la Worcester (3 septembrie 1651) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Oliver Cromwell in Bătălia de la Worcester (3 septembrie 1651) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Rezultatul general al războiului a avut trei ramificații: procesul și executarea lui Carol I (1649), exilul fiului său, Carol al II-lea (1651), și înlocuirea monarhiei engleze cu, în primul rând, Commonwealthul Angliei (1649-1653) și apoi Protectoratul sub conducerea lui Oliver Cromwell (1653-1658) și ulterior a fiului său Richard (1658-1659).

În Anglia, monopolul Bisericii Anglicane privind cultul creștin s-a încheiat, în timp ce în Irlanda învingătorii au consolidat ascensiunea protestantă. Constituțional, războaiele au stabilit precedentul prin care un monarh al englezilor nu poate guverna fără consimțământul Parlamentului, deși ideea unui parlament ca putere conducătoare a Angliei a fost stabilită legal doar în timpul revoluției glorioase în 1688.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

22 august 1647 - S-a născut fizicianul Denis Papin, inventatorul cazanului cu abur (1679).A proiectat motorul cu abur (1690).(m. 1712).

 

22 august 1770 - Expediția condusă de James Cook ajunge pe coasta de est a Australiei.

Traseele celor trei călătorii ale lui Cook. Prima călătorie este marcată cu roşu, a doua cu verde iar a treia cu albastru. Ruta echipajului lui Cook de după moartea acestuia este marcată cu linia albastră întreruptă – foto: ro.wikipedia.org

 

22 august 1780 - Nava lui James Cook, Resolution, s-a întors în Anglia, după moartea lui Cook în Hawaii.

HMS Resolution and Discovery in Tahiti - foto preluat de pe en.wikipedia.org

HMS Resolution and Discovery in Tahiti – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

22 august 1785 - Promulgarea patentei lui Joseph al II-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană 1765-1790, (şi rege al Ungariei şi Boemiei, 1780-1790) de „desfiinţare a iobăgiei în Transilvania”, prin care li se recunoştea ţăranilor dreptul de strămutare şi se interzicea alungarea lor de pe moşie fără un motiv legal.

Iosif al II-lea, născut Joseph Benedikt August Johann Anton Michael Adam în Casa de Habsburg-Lothringen, (n. 13 martie 1741, Viena - d. 20 februarie 1790, Viena) împărat al Sfântului Imperiu Roman între anii 1765-1790. A fost, de asemenea, rege al Ungariei, Boemiei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iosif al II-lea - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iosif al II-lea, născut Joseph Benedikt August Johann Anton Michael Adam în Casa de Habsburg-Lothringen, (n. 13 martie 1741, Viena – d. 20 februarie 1790, Viena) împărat al Sfântului Imperiu Roman între anii 1765-1790. A fost, de asemenea, rege al Ungariei, Boemiei. A vizitat în mai multe rânduri, în anii 1768, 1770, 1773, 1783 și 1786, Banatul, Transilvania și Bucovina, unde a primit cu solicitudine petițiile oamenilor și a intrat în conștiința colectivă ca „bunul împărat”.

Joseph II depicted plowing a field near Slawikowitz in rural southern Moravia on 19 August 1769 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Joseph II depicted plowing a field near Slawikowitz in rural southern Moravia on 19 August 1769 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Hotelul „Împăratul Romanilor” din Sibiu a fost denumit astfel în amintirea lui Iosif al II-lea. Tot lui i se datorează numele comunelor grănicerești, învecinate, din județul Bistrița-Năsăud: Salva, Romuli, Parva și Nepos, în urma exlamației „Vă salut mici nepoți ai Romei!” (în latină: Salve parvae nepos Romuli!). În domeniul politicii religioase, Iosif al II-lea a fost adeptul iluminismului, secularizând averile mănăstirești, însă sprijinind emanciparea parohiilor. A aprobat construirea a numeroase biserici ortodoxe din piatră în Transilvania, cum ar fi bisericile ortodoxe din Brașov și în special din Mărginimea Sibiului.

 

22 august 1802 - S-a născut Ecaterina Varga, luptătoare pentru drepturile românilor din Munții Apuseni (d. 1858)

Ecaterina Varga, în maghiară Varga Katalin, (n. 22 august 1802, la Hălmeag, Comitatul Târnava Mare, Transilvania, azi în comuna Șercaia, județul Brașov - decedată cca. 1858, la Hălmeag) a fost o luptătoare pentru drepturile românilor din Munții Apuseni - Bustul Ecaterinei Varga în Hălmeag - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bustul Ecaterinei Varga în Hălmeag – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ecaterina Varga, în maghiară Varga Katalin, (n. 22 august 1802, la Hălmeag, Comitatul Târnava Mare, Transilvania, azi în comuna Șercaia, județul Brașov – decedată cca. 1858, la Hălmeag) a fost o luptătoare pentru drepturile românilor din Munții Apuseni. În anii 1840-1847, Ecaterina Varga a devenit o luptătoare pentru drepturile românilor iobagi din Munții Apuseni, față de autoritățile habsburgice.

Prin petiții adresate guvernului Transilvaniei de la Sibiu, precum și prin memorii susținute personal la Curtea de la Viena, Ecaterina Varga cerea, în numele moților, înlăturarea abuzurilor autorităților vremii. Dată fiind nepăsarea autorităților locale și centrale la cererile moților, Ecaterina Varga a îndemnat populația din Munții Apuseni la nesupunere și împotrivire pe față. Ecaterina Varga era supranumită Doamna Moților.

Autoritățile au fost nemulțumite de revendicările ei și au dispus să fie prinsă. De aceea, Ecaterina Varga a fost urmărită ca instigator. Andrei Șaguna, care era pe atunci vicar episcopal, a ajutat la predarea ei către autorități, răpind-o și astfel trădând-o, la 17 ianuarie 1847, în localitatea Bucium Poieni.

A fost închisă la Aiud și la Alba Iulia, între anii 1847-1851, timp de aproape patru ani, fără judecată. Procesul a avut loc în 1851, iar Ecaterina Varga a fost condamnată la încă trei luni de închisoare. După scurgerea celor trei luni, Ecaterina a fost exilată în satul său natal, Hălmeag. Se presupune că și-a trăit restul vieții acolo și că a decedat câtva timp după 1852.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 august 1806 - A murit Jean-Honoré Fragonard, pictor, desenator şi gravor francez (”Sărutul pe furate”, ”Jurămîntul dragostei”, ”Sărbătoare la Saint-Cloud”); (n.05.04.1732).

 

22 august 1820 - S-a născut Manolache Costache Epureanu, politician român (d. 1880)

Emanoil (Manolache) Costache Epureanu (n. 22 august 1820, Bârlad - d. 7 septembrie 1880, Wiesbaden, Germania) a fost primul-ministru al României, din partea partidului Conservator, în două rânduri: în 1870 (1 mai - 26 decembrie) și în 1876 (6 mai - 5 august) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Emanoil (Manolache) Costache Epureanu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Emanoil (Manolache) Costache Epureanu, cunoscut mai ales ca Manolache Costache Epureanu (n. 22 august 1820, Bârlad, Moldova – d. 7 septembrie 1880, Wiesbaden, Imperiul German) a fost un politician român din secolul al XIX-lea, ministru cu diverse portofolii în diverse guverne, de două șeful guvernului de la Iași, după Mica Unire, dar înainte de unirea administrativă a Principatelor Române, precum și primul-ministru al României, din partea partidului Conservator, în două rânduri, în 1870 (1 mai – 26 decembrie) și în 1876 (6 mai – 5 august).

Conservator de seamă al timpului său, Manolache Costache Epureanu, împreună cu un grup de alți conservatori români marcanți, a fost membru fondator al Partidului Național Liberal din România, la 24 mai 1875.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 august 1834 - Aradul a primit în mod solemn titlul de Oraş Liber Regesc din partea împăratului Francisc I (atunci Aradul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar). Autonomia administrativ-fiscală obţinută prin ridicarea la rangul de Oraş Liber Regesc, a fost încununarea unui întreg secol de eforturi politice şi financiare depuse de comunitatea arădeană, care aspira la „eliberarea economică” şi a generat un avânt economic deosebit, care în următoarele decenii a adus prosperitate şi a făcut din Arad un important centru economic al Transilvaniei.

 

22 august 1846 - SUA a anexat New Mexico.

 

22 august 1850 - A încetat din viaţă Nikolaus Lenau, poet romantic de limbă germană, originar din Banat (n. 1802)

Nikolaus Lenau, născut Nikolaus Franz Niembsch von Strehlenau, (n. 25 august 1802 în Csatád, comitatul Timiş, azi Lenauheim, judeţul Timiş - d. 22 august 1850 la Oberdöbling bei Wien, Austria), a fost un important poet romantic austriac - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nikolaus Lenau – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nikolaus Lenau, născut Nikolaus Franz Niembsch von Strehlenau, (n. 25 august 1802 în Csatád, comitatul Timiș, azi Lenauheim, județul Timiș – d. 22 august 1850 la Oberdöbling bei Wien, Austria), a fost un important poet romantic austriac, autorul poemelor dramatice: “Savonarola” şi “Faust

După ce și-a petrecut tinerețea în Ungaria (Pesta, Tokaj și la Pojon), a plecat la Viena, unde a studiat, între 1822 și 1832 jurisprudența, filozofia, agronomia și medicina, dar nu și-a dat doctoratul. A trăit dintr-o moștenire consistentă, ca scriitor liber profesionist. Din 1832 până la 1844 a dus o viață tihnită, împărțită între Viena și Schwaben. A rupt mai multe logodne. Ultimii șase ani de viață i-a petrecut într-un ospiciu. Operele sale au fost publicate post mortem în 1855.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 august 1860 - S-a născut inginerul Paul Gottlieb Nipkow, unul dintre părinţii televiziunii. A inventat reflectorul parabolic asimetric de baleiaj, precursorul televizorului; (m. 24 august 1940).

 

22 august 1862 - S-a născut compozitorul Claude Debussy, considerat a fi cel mai important compozitor de pian, după Frederic Chopin; (m. 25 martie 1918).

 

22 august 1862 - S-a născut (la Kecskemet, Ungaria) Pósta Béla, arheolog (al epocii migraţiunii popoarelor) şi istoric al artei şi culturii. A fost unul dintre primii cercetători ai epocii feudale timpurii din Transilvania; (m. 1919, la Cluj).

Zichy Jenő és Pósta Béla - foto preluat de pe hu.wikipedia.org

Zichy Jenő és Pósta Béla – foto preluat de pe hu.wikipedia.org

 

22 august 1864 - Douăsprezece țări Europene au semnat din iniţiativa lui Henri Dunant, Convenţia internaţionala de la Geneva privitoare la acordarea statutului de neutralitate răniţilor de război şi personalului sanitar militar. A fost înfiinţată Crucea Roşie.

Semnarea Primei Convenţii de la Geneva de către o parte a puterilor europene în 1864 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Semnarea Primei Convenţii de la Geneva de către o parte a puterilor europene în 1864 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prima Convenție de la Geneva pentru Ameliorarea Situației Răniților din Armatele de pe Câmpul de Luptă este unul dintre cele patru tratate care constituie Convențiile de la Geneva. El definește „bazele pe care se sprijină restul legislației internaționale pentru protecția victimelor conflictelor armate”. A fost adoptată în 1864, dar a fost actualizată semnificativ în 1906, 1929 și 1949. Este strâns legată de Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care a activat în sensul adoptării Convenției și a fost delegat ca organism de punere în aplicare al acesteia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 august 1875 - Este ratificat tratatul de la Sankt Petersburg dintre Japonia și Rusia, legat de statutul Sakhalin din insulele Kurile.

 

22 august 1882 - S-a născut Augustin Maior, fizician și inventator român (d. 1963)

Augustin Maior (n. 22 august 1882, Reghin - d. 3 octombrie 1963, Cluj) fizician, pedagog și inventator român - foto: ro.wikipedia.org

Augustin Maior - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Augustin Maior (n. 22 august 1882, Reghin – d. 3 octombrie 1963, Cluj) fizician, pedagog și inventator român.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

22 august 1883 - A încetat din viaţă scriitorul rus Ivan Sergheevici Turgheniev, autorul operelor “Un cuib de nobili” şi “Fum”; (n. 28 octombrie /9 noiembrie 1818).

 

22 august 1884 - S-a născut Raymonde de Laroche, prima femeie pilot din lume. Amurit la 18 iulie 1919,cand avionul pe care il pilota s-a prabusit inaintea aterizarii.Acestei aviatoare temerare i s-a inaltat o statuie pe aeroportul Le Bourget, Paris.

Elise Raymonde Deroche (n. 22 august 1882 la Paris – d. 18 iulie 1919 la Le Crotoy) a fost un aviator francez, prima femeie din lume care a obținut o licență de pilotaj aparate de zbor - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Elise Raymonde Deroche - foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Elise Raymonde Deroche (n. 22 august 1882 la Paris – d. 18 iulie 1919 la Le Crotoy) a fost un aviator francez, prima femeie din lume care a obținut o licență de pilotaj aparate de zbor. Fascinată de realizările fraților Wright, decide să ia lecții de zbor. La 8 martie 1910 obține licența din partea aeroclubului francez. Deși multe din zborurile sale s-au soldat cu accidente, și-a urmărit vocația cu fermitate. Cu toatea acestea, femeie fiind, s-a lovit de concepțiile misogine ale epocii.

Astfel, în Primul Război Mondial nu i s-a permis să piloteze avioane și a fost nevoită să fie activă doar ca șofer militar. A stabilit două recorduri: unul de altitudine în zbor susținut de femei (4800 m) și unul de distanță (323 km). Și-a pierdut viața într-un zbor experimental. În memoria ei, în fiecare an, în jurul datei de 8 martie (Ziua Internațională a Femeii și ziua când Raymonde de Laroche a obținut licența de zbor) se sărbătorește Săptămâna Internațională a Femeii Aviatoare.

 

22 august 1890 - A încetat din viaţă scriitorul Vasile Alecsandri, redactor şi proprietar al revistei “România literară”, membru fondator şi membru de onoare al Academiei Române; a publicat prima culegere de poezie populară românească; (n. 21 iulie 1821).

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie S.N. 2 august 1821, undeva în ținutul Bacăului, Moldova — d. 22 august S.N. 3 septembrie 1890, Mircești, județul Roman, România) a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea - in imagine, Constantin Daniel Stahi - Portretul lui Vasile Alecsandri - foto: ro.wikipedia.org

Vasile Alecsandri- foto: ro.wikipedia.org

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie S.N. 2 august 1821, undeva în ținutul Bacăului, Moldova — d. 22 august S.N. 3 septembrie 1890, Mircești, județul Roman, România) a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

22 august 1892 - S-a născut Victor Daimaca, astronom român (d. 1969)

Victor Daimaca (n. 22 august 1892, Turnu Severin - d. 20 mai 1969, București) a fost un pedagog și astronom român. Este singurul român descoperitor de comete - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Victor Daimaca – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Victor Daimaca (n. 22 august 1892, Turnu Severin – d. 20 mai 1969, București) a fost un pedagog și astronom român. Este singurul român descoperitor de comete. A fost un pasionat de astronomie, numele său legându-se de descoperirea a două comete, ambele omologate de Uniunea Astronomică Internațională și singurele care poartă numele unui român:

- cometa 1943c Daimaca, o cometă de mărimea 8 pe care a descoperit-o în 3 septembrie 1943 în constelația Lynx, pe linia α Geminorum – ε Ursa Mare.

- cometa 1943 W1 VanGelt-Peltier-Daimaca, cometă pe care Victor Daimaca a descoperit-o în data de 16 decembrie 1943 în regiunea sudică a constelației Aquarius, concomitent cu alți doi astronomi, sud-africanul Van Gelt și americanul Peltier.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgenciclopediaromaniei.roadevarul.ro

 

22 august 1893 - S-a născut scriitoarea Dorothy Parker, autoare a lucrărilor “Enough Rope” şi “Big Blonde”. (m. 7 iunie 1967).

 

22 august 1897 - S-a născut Sterie Diamani, profesor și eseist aromân (d. 1981)

Sterie Diamani (n. 22 august 1897, Aminciu-Mețova, Grecia - d. 11 iunie 1981, București) a fost un profesor și eseist aromân - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Sterie Diamani – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Sterie Diamani (n. 22 august 1897, Aminciu-Mețova, Grecia – d. 11 iunie 1981, București) a fost un profesor și eseist aromân. A debutat în 1921 cu note și recenzii în „Buletinul Institutului de Literatură” al lui Mihail Dragomirescu. În opinia academicianului Răzvan Theodorescu, Sterie Diamandi a fost un autor prolific și informat.

A scris mai multe cărți și studii, printre care „Oameni și aspecte din viața aromânilor”, apărută la București, în 1940 și „Fiul lui Dumnezeu, Fiul Omului” între 1942 – 1943, apărută la Editura Cartea Românească din București (trilogie reeditată în 2008 de Editura Albatros).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 august 1902 - S-a născut Leni Riefenstahl, una dintre cele mai controversate personalităţi feminine ale secolului XX, dansatoare, actriţă, regizoare de film. Filmele sale, realizate din ordinul lui Adolf Hitler – „Olympia”, „Triumph des Willens” – , deşi demonstrau talentul de cineast al regizoarei, i-au adus oprobriul lumii artistice. In anul 2002, ultimul ei film, documentarul „Impresii sub apă”, difuzat de canalul de televiziune ARTE, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, a fost considerat o adevărată capodoperă, însă cometariile criticilor nu au omis să pună în evidenţă răspunderea morală a creatorului de artă; (d.08.09.2003).

 

22 august 1904 - S-a născut sculptorul român Gheorghe D. Anghel, autorul bustului lui Mihai Eminescu aşezat în faţa Ateneului; (m. 7 aprilie 1966).

 

22 august 1904 - S-a născut fostul lider chinez Deng Xiaoping, este creditat cu faptul că a adus China mai aproape de capitalism şi a deschis calea creşterii rapide a economiei si a deschiderii acestei tari spre lume. Este cel care a ordonat in ziua de 4.06.1989, represiunea mişcării studenţeşti din Piaţa Tienanmen a capitalei chineze; (d. 19.02.1997).

 

22 august 1908 - S-a născut fotograful şi pictorul Henri Cartier-Bresson, a cutreierat întreaga lume şi a fost primul fotograf “capitalist” acceptat să fotografieze liber în Blocul Sovietic. A fondat împreună cu Robert Capa, în 1947, agenţia de fotografie Magnum; (d.03.08.2004).

 

22 august 1909 - A avut loc primul miting aviatic internațional, organizat la Reims in Franța.

 

22 august 1910 - Coreea a fost anexată Japoniei, după cinci ani de protectorat nipon. Numele Coreea a fost abolit și înlocuit cu vechea denumire Joseon.

 

22 august 1911 - A fost descoperit furtul pânzei Mona Lisa, capodopera lui Leonardo da Vinci de la Muzeul Luvru.

Mona Lisa – Leonardo da Vinci, c. 1503–1507- ulei pe pânză 77 × 53 cm, 30 × 21 inci – Musée du Louvre, Paris – foto: ro.wikipedia.org

Istoria tabloului este plină de peripeții. Leonardo era foarte atașat de el și îl purta totdeauna cu sine în călătorii, inclusiv atunci când regele Francisc I l-a invitat în 1516 să se stabilească în Franța, în castelul din Amboise. Regele i-a cumpărat tabloul, care a fost expus mai întâi la palatul Fontainebleau, mai târziu la Versailles. După Revoluția Franceză este expus la Luvru, Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul său dormitor, apoi a revenit la muzeul Luvru.

În timpul Războiului franco-prusac din 1870-1871 a stat ascuns într-un loc necunoscut. În ziua de 22 august 1911 se constată dispariția tabloului din muzeu. Poetul Guillaume Apollinaire este suspectat de furt și arestat, în ziua de 7 septembrie este interogat și Pablo Picasso, dar ambii sunt eliberați din lipsă de dovezi. S-a descoperit că un angajat de la muzeul Luvru, de origine italiană, Vincenzo Perugia, convins că tabloul aparține Italiei, l-a furat purtându-l sub manta la ieșirea din muzeu.

A fost descoperit când a încercat să-l vândă unui negustor de opere de artă din Florența. După ce a fost expus în principalele orașe ale Italiei, revine la Luvru în 1913. În 1956, partea inferioară a tabloului suferă daune serioase în urma unui atentat cu o soluție acidă, iar câteva luni mai târziu un vizitator a aruncat în el o piatră. În prezent se află protejat sub o sticlă incasabilă. În anul 1962 a fost expus în America la New York și Washington, D.C., iar în anul 1974 la Tokyo și Moscova.

 

22 august 1914 - Împăratul Germaniei, Wilhelm al II-lea, îi cere telegrafic regelui Carol I al României (1866-1914) intrarea ţării noastre în război de partea Puterilor Centrale. Regele Carol I îi răspunde că nu poate satisface cererea din cauza opiniei publice româneşti.

 

22 august 1917 - A murit Ecaterina Teodoroiu.

Ecaterina Teodoroiu (născută Cătălina Vasile Toderoiu la 14 ianuarie 1894, Vădeni, astăzi cartier în componența municipiului Târgu-Jiu, România – d. 22 august 1917 lângă Panciu, România) cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. Ca voluntar in Primul Război Mondial, s-a remarcat în luptele de pe Jiu.

In timpul Bataliei de la Varnița și Muncelu, ofensivă a armatei germano-austro-ungare este oprită de Armata Română cu pierderi grele. În cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent. A fost împușcată în piept. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieți, sunteți cu mine!” A fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitionești, județul Vrancea. Osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Tg. Jiu în mormântul monument din centrul orașului. Numele ei adevărat a fost Cătălina Toderiu.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 august 1917 - S-a născut criticul şi istoricul literar Alexandru Piru autorul lucrării “Istoria literaturii române de la început până azi”; (m. 6 noiembrie 1993).

 

22 august 1917 - S-a născut John Lee Hooker, solist vocal şi instrumentist, o legenda blues-ului american cu peste o sută de albume înregistrate, câştigător al Premiilor Grammy; (m. 21 iunie 2001).

 

22 august 1920 - S-a născut Ray Bradbury, scriitor american (”Cronici marţiene”, ”Farenheit 451”).

Ray Douglas Bradbury (n. 22 august 1920 - d. 5 iunie 2012, Los Angeles, California) scriitor american de romane SF, fantasy, horror și mister - foto - ro.wikipedia.org

Ray Douglas Bradbury – foto – ro.wikipedia.org

Ray Douglas Bradbury (n. 22 august 1920 – d. 5 iunie 2012, Los Angeles, California) scriitor american de romane SF, fantasy, horror și mister.

 

22 august 1920 - Deschiderea primului Festival de muzică “Mozart” de la Salzburg.

 

22 august 1922 - A murit Michael Collins, unul dintre eroii luptei pentru independenţa Irlandei; lider al revoluţionarilor irlandezi, ministru de finanţe în guvernul Irlandei, director al serviciului de spionaj al IRA, membru al delegaţiei irlandeze în timpul negocierilor cu englezii, comandant al Armatei Naţionale Irlandeze ;(n.16.10.1890).

 

22 august 1933 - S-a născut Sylva Koscina, actriţă italiană de origine croată.

 

22 august 1934 - Nicolae Titulescu a fost numit şef al delegaţiei române la cea de-a 15-a sesiune extraordinară a Societăţii Naţiunilor.

Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova, România – d. 17 martie 1941, Cannes, Franţa) a fost un diplomat, jurist, profesor şi om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotenţiar, fost preşedinte al Ligii Naţiunilor. A fost membru titular (din 1935) al Academiei Române - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Titulescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova, România – d. 17 martie 1941, Cannes, Franţa) a fost un diplomat, jurist, profesor şi om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotenţiar, fost preşedinte al Ligii Naţiunilor. A fost membru titular (din 1935) al Academiei Române.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 august 1941 - Ion Antonescu s-a autopromovat la gradul de mareșal (decretele de decorare și de promovare au fost semnate de rege.

Ion Victor Antonescu (cunoscut și sub apelativul Mareșalul Antonescu; n. 2 iunie 1882, Pitești - d. 1 iunie 1946, închisoarea Jilava) a fost un militar și om de stat român, ofițer de carieră, general, șeful secției de operații a Marelui Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României și Conducător al Statului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mareșalul Antonescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ion Victor Antonescu (cunoscut și sub apelativul Mareșalul Antonescu; n. 2 iunie 1882, Pitești – d. 1 iunie 1946, închisoarea Jilava) a fost un militar și om de stat român, ofițer de carieră, general, șeful secției de operații a Marelui Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României și Conducător al Statului.

- 5 septembrie 1940 – 23 august 1944: președintele Consiliului de Miniștri, numit prin decret regal și demis prin decret regal.

- 16 septembrie 1940: s-a autopromovat la gradul de general de corp de armată.

- 5 februarie 1941 (sau la 18 februarie, după Ioan I. Scafeș în „Odessa, o victorie scump plătită” [42]), conform decretului nr. 841, s-a autopromovat la gradul de general de armată.

- 22 iunie – 17 iulie 1941: Grupul de Armate general Antonescu.

- 6 august 1941: decorat de germani cu Crucea de Fier în rang de cavaler.

- 21 august 1941: s-a autodecorat cu ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a si I-a.

- 22 august 1941: s-a autopromovat la gradul de mareșal (decretele de decorare și de promovare au fost semnate de rege.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 august 1942 - Al Doilea Război Mondial: Brazilia declară război puterilor Axei (Germania, Italia și Japonia).

 

22 august 1949 - S-a născut Diana Nyad, inotatoare americanca, primul om care a reuşit să traverseze înot golful dintre Bahamas şi Florida; (1979).

 

22 august 1958 - A încetat din viaţă scriitorul francez Roger Martin du Gard, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1937; (n. 23 martie 1881).

 

22 august 1963 - S-a nascut jurnalistul român Bogdan Teodorescu.

 

22 august 1968 - Papa Paul al VI-lea ajunge la Bogotá in Columbia. Este prima vizită a unui papă în America Latină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu