joi, 11 august 2022

Jocul ministrului Rafila cu atacul nuclear l-ar putea costa funcţia

 


Alexandru Rafila s-a făcut remarcat în viaţa publică în timpul pandemiei de coronavirus. Om aşezat, specialist de necontestat, bun comunicator, părând a fi un om de stânga, PSD şi l-a apropiat. În scurt timp a ajuns să se vorbească despre el ca unul dintre posibilii candidaţi la preşedinţia României, desigur din partea PSD.

Destrămarea coaliţiei PNL-USR-UDMR, căderea guvernului Cîţu, a produs o schimbare majoră pe scena politică. PNL a renunţat la adversitatea faţă de PSD, preşedintele Iohannis s-a convins că în situaţia politică internă nu există altă soluţie decât o guvernare PNL-PSD. După modelul german al grose Koalition, preşedintele a acceptat coaliţia brută PNL-PSD, plus un apendice UDMR.

Prin medicul afirmat în pandemie ca mare tehnician, visul dintotdeauna al partidelor de a pune mâna pe un posibil mare om politic prezentat ca un mare tehnocrat s-a îndeplinit. Alexandru Rafila s-a înscris în seria de tehnocraţi racolaţi de partide, începând cu Theodor Stolojan, Mugur Isărescu, Dacian Cioloş şi chiar Florin Cîţu. PSD a dat lovitura, zice lumea. Alexandru Rafila corespundea candidatului-robot. Ca să-l ruleze, PSD l-a propus ministru al Sănătăţii. Nu se putea desemna un om mai potrivit în perioada pandemiei. Numai că, la fel ca alt medic, Sorin Oprescu, nici Bucureştiul, nici ţara, nici ministerul Sănătăţii, nu este o masă de operaţie în care ceri pensete, foarfece, despărţitor, aţă de cusut. La fel ca Stolojan, Cioloş, Cîţu şi alti tehnocraţi, nici Alexandru Rafila nu a excelat ca ministru al Sănătăţii. Era potrivit pentru a da sfaturi, pentru a consilia, pentru a atrage atenţia asupra greşelilor.

Şi-a atins nivelul maxim de competenţă politică în momentul în care, fără să se consulte cu partidul, cu guvernul, cu specilaiştii militari şi medicali, a anunţat că pentru întreaga populaţie a României de sub 40 de ani trebuie să se distribuie pastile de iod. Motivul? Ruşii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată în Ucraina, şi este posibilă o scurgere de radiaţii care vor pune în pericol viaţa a milioane de oameni.

Anunţul lui a zăpăcit lumea, numai că norocul lui a fost că nu a anunţat că pastilele de iod se vor distribui persoanelor în vârstă, ci tinerilor. Acestora nu prea le pasă de ce spun politicienii. Dacă era vorba despre persoane de vârsta a treia farmaciile, cabinetele medicilor de familie, erau luate cu asalt.

Mass media a făcut caz de anunţul ministrului Rafila, dar cum nu s-au format cozi uriaşe, incidentul trece aproape neobservat. Adică ministrul nu prea a fost luat în seamă.

Dar problema care se pune este dacă un om care ia o decizie dintr-un impuls personal, de altfel corect, este potrivit pentru cea mai înaltă funcţie în stat? Nu este.

Alexandru Rafila poate fi şters de pe lista scurtă a candidaţilor prezidenţiali. Ruşii nu au bombardat centrala nucleară din Ucraina, nu a crescut nivelul readiţiilor, dar cu toate acestea primul ministru Ciucă ar putea cere remanierea ministrului care a speriat lumea. Depinde cât de mult îşi doreşte PNL să tensioneze relaţiile cu PSD.

Că relaţiile PNL-PSD sunt încordate nu există niciun dubiu. “Rotativa” prevăzută pentru 2023 este incertă. Fiecare dintre cele două partide care îşi dispută funcţia de prim ministru ar dori să fie şi la guvernare, dar să se comporte, să critice guvernul ca şi când s-ar afla în opoziţie. Pe de altă parte există o competiţie pentru resurse. Oamenilor din administraţiile locale, primari şi preşedinţi de consilii judeţene, nu le pasă de certurile de la vârf. Ei au o singură dorinţă: ca partidul lor să fie la guvernare pentru că altfel nu primesc fonduri guvernamentale.

Dacă lucrurile sunt privite din acest punct de vedere, ministrul Rafila este pentru grosul PSD o cantitate neglijabilă. Aşa trebuie înţeleasă afirmaţia lui Marcel Ciolacu când spune că se poate guverna şi cu remanieri de miniştri.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu