miercuri, 17 august 2022

Relaţii tensionate între cele trei partide de guvernare

 


                                                                                            de Dumitru Păcuraru

În timp ce PNL pare să se fi împăcat cu ideea că nu se poate face mare lucru pentru a stăvili creşterea preţurilor la energie şi combustibil, mizând totul pe compensări, PSD insistă în continuare pe reglementarea preţurilor.

Marea problemă care frământă acum toate ţările din Uniunea Europeană sunt preţurile. La începutul acestei săptămâni preţul de referinţă la energia electrică a depăşit pragul de 500 de euro. Costurile continuă să crească. Consecinţele furnizării de gaze din Rusia încep să se resimtă pe toate pieţele. Toate ţările vor fi afectate mai ales la iarnă. Se iau în calcul toate variantele, inclusiv raţionalizarea, ca în România din vremea lui Ceauşescu.

Gazprom anunţă că va creşte la iarnă preţul gigacaloriei cu peste 60%. Un aport la accentuarea crizei şi-a dus şi natura, seceta prelungită a condus la scăderea debitelor de apă. Sancţiunile împotriva Rusiei s-au întors împotriva ţărilor care se bazau pe materiile prime, mai ieftine, ruseşti.

Ţările europene se vor descurca fiecare după capacitatea de adaptare la noile condiţii, la fel cum au făcut în pandemie. Solidaritatea atât de mult clamată nu se prea vede decât în teorie. Dar ce calcule îşi face PSD din moment ce susţine că singura soluţie este reglementarea?

După unele sondaje PSD ar fi scăzut în sondaje sub 30%. O măsură susţinută împotriva PNL, ar sălta partidul lui Marcel Ciolacu la nivelul deja consacrat de aproximativ 35%. Chiar dacă PNL ar ajunge la concluzia că reglementarea preţurilor este singura soluţie, din calcule politico-electorale nu va susţine o propunere venită din partea social-democraţilor.

Compensaţiile propuse şi susţinute de premierul Nicolae Ciucă afectează credibilitatea PNL, pun sub semnul întrebării capacitatea guvernului condus de Nicolae Ciucă de a găsi soluţii viabile.

După adoptarea măsurii de compensaţie, furnizorii de energie au umflat preţurile, iar pe deasupra mai aşteaptă şi bani de la guvern. Este vorba despre miliarde de euro. Şapte miliarde de euro până în iunie şi alte miliarde în semestrul doi al acestui an.

PSD probabil nu vrea să fie părtaş la această schemă de ajutor din care câştigaţi ies doar furnizorii de energie. Mai vorbeşte PSD de o supraimpozitare a agenţilor economici. O lovitură neaşteptată au primit persoanele şi în regim part time, când se ştie foarte bine că extrem de multe firme şi-au redus producţia.

Ajutoarele pentru firme în această perioadă abia dacă se ridică la 0,43% din PIB, în timp ce în UE nu există ţară care să nu fi acordat de la 1% la 2 sau 3%. Deci declaraţiile despre ajutorarea cetăţenilor afectaţi de creşterea preţurilor, precum şi sprijinirea firmelor sunt doar poveşti.

Având în vedere diferenţele de viziuni dintre PSD şi PNL este posibilă o rupere a alianţei? Cu fiecare zi care trece încep să apară tot mai multe lucruri care îndepărtează cele trei partide aflate la guvernare. UDMR este somat să se dezică de declaraţiile lui Viktor Orban, deşi pe fond premierul Ungariei are dreptate. Există o criză demografică în Europa. Însăşi România suportă consecinţele migrării populaţiei, a forţei de muncă dinspre ţările mai slab dezvoltate spre ţările dezvoltate.

În acelaşi timp comerţul în ţările mai slab dezvoltate, cum este şi România, este la cheremul multinaţionalelor. Se produce un dezechilibru demografic şi economic ale cărui consecinţe nu sunt greu de prevăzut.

Ce poziţie oficială are România în acest nou context internaţional, european? Are PSD un cuvânt de spus în politica externă? Nu prea. Este un domeniu aproape exclusiv al preşedintelui.

În disputa cu PNL, social democraţii arată că este permisă de Comisia Europeană reglementarea preţurilor la energie, dar PNL se face că nu ştie acest lucru.

Chiar şi fără să descâlcim toate iţele încurcate de situaţia internă şi internaţională, devine din ce în ce mai clar că relaţiile dintre PNL, PSD şi UDMR sunt din ce în ce mai tensionate. Se va sparge şi această coaliţie, la fel ca PNL-USR-UDMR?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu