marți, 6 ianuarie 2015

Cele mai ciudate 10 superstiţii din România şi din întreaga lume

Superstiţiile au însoţit fidel omenirea încă de la începuturile sale pierdute în adâncul istoriei. Nici în prezent, superstiţiile nu dau înapoi, ci din contră supravieţuiesc şi se adaptează în cele mai diverse şi neaşteptate moduri. Unele dintre ele sfidează raţiunea, altele par de-a dreptul scandaloase şi de neacceptat, unele sunt nevinovate şi deseori hazoase, în timp ce altele oripilează în mod direct şi fără menajamente. Toate acestea sunt superstiţiile care refuză să moară şi pe care alegem să le păstrăm, cel mai adesea din amuzament sau din dorinţa de a ne păstra o parte a specificului naţional.
 1. În India se crede şi în prezent că masturbarea duce invariabil la impotenţă sexuală.
2. În Japonia, pe de altă parte se crede că masturbarea creşte coeficientul de inteligenţă al bărbaţilor, pe motiv că aceştia se pot concentra mai uşor dacă s-au masturbat recent.
 3. În unele părţi din România se crede că dacă apare vreun păduche pe fruntea unui om care boleşte la pat, acela nu va trăi mult.
 4. Tot la noi în ţară se crede că nu este bine sa se tăia unghiile copilului mic, până ce acesta împlineşte vârsta de un an, căci altfel devine hoţ când va creşte.
 5. La români se crede că atunci când visezi urs, are să dea norocul peste tine.
 6. La englezi se crede că la capătul curcubeului este întotdeauna o comoară îngropată.
 7. Soldaţii romani obişnuiau să studieze antent furnicile înainte de începerea bătăliilor. Dacă furnicile se luptau între ele, întreaga armată romană de la generali la centurioni, decurioni şi simpli legionari, era convinsă că inamicul era undeva pe aproape.
 8. În toată Europa se crede că dacă te mănâncă palma, este semn că vei primi bani.
 9. La fel, o veche superstiţie europeană spune că nu este bine să te căsătoreşti în luna mai, altfel mariajul nu va ţine nici măcar un an de zile.
 10. Nu trebuie să deschizi umbrela în interiorul casei, căci acest gest ar atrage ghinionul.
 Suprestiţiile sunt incluse de unii antropologi în cadrul magiei populare.  


                                                                  dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu