luni, 16 martie 2015

COMUNICAT DE PRESA – Luna plantarii arborilor

In perioada 15 martie – 15 aprilie a fiecarui an autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura organizeaza “Luna plantarii arborilor “. ( Legea nr. 46/2008 Codul silvic, art. 81.1)

Traditia dateaza din 1901, cand fostul ministru al Instructiunei publice si a cultelor Spiru Haret a instituit”Luna sadirii pomilor”, printr-o circulara transmisa tuturor scoalelor, la 15 martie, ca fiecare elev sa planteze cel putin un pom, actiune sustinuta ulterior de catre marele savant – silvicultor roman, parintele silviculturii moderne, Marin Dracea. Incepand din 1953, dupa modelul din numeroase alte tari”Luna padurii” a fost institutionalizata sub aceasta denumire pana in anul 2008 cand conform noului Cod silvic, denumirea s-a schimbat in “Luna plantarii arborilor”.

Codul silvic precizeaza ca “Luna plantarii arborilor se organizeaza cu participarea consiliilor judetene, a prefecturilor, a primariilor, a inspectoratelor scolare teritoriale, a institutiilor confesionale, a unitatilor militare, precum si a altor institutii cu caracter public”.

Actiunile trebuie sa trezeasca in randul cetatenilor si mai ales a tineretului dragostea fata de padure, necesitatea ocrotirii si apararii codrului romanesc, mobilizandu-i sa participe la activitatile de impaduriri, intretineri ale plantatiilor tinere, culturi in pepiniere, curatire si igienizare a padurilor si a spatiilor verzi.

“Luna plantarii arborilor “nu este dedicata numai silviculturii, ea este a intregii societati romanesti, care trebuie sensibilizata in favoarea padurii, pentru sustinerea actiunilor de ocrotire si conservare a padurilor si cresterea constiintei forestiere a populatiei, dezvoltarii patrimoniului silvic national.

Pe de alta parte, in conformitate cu Rezolutia Adunarii Generale a ONU din noiembrie 2012, ziua de 21 martie a fiecarui an a fost declarata “Ziua internationala a padurilor”, sens in care toate statele membre sunt invitate pentru prezentarea si promovarea, in context national, a unor activitati concrete privind toate tipurile de padure.

La toate ocoalele silvice se va organiza o actiune de plantare de puieti intr-un santier model cu participarea elevilor, a membrilor ONG, a reprezentantilor organelor administrative locale, agenti economici si altii.

In vederea satisfacerii solicitarilor unor persoane fizice sau juridice, pentru acordarea de puieti forestieri in vederea plantarii, ocoalele silvice vor furniza contra cost la preturi avantajoase, material saditor disponibil, pentru persoanele fizice si juridice interesate in plantarea unor arbori sau impadurirea unor suprafete de teren, cu asigurarea asistentei tehnice, gratuite din partea personalului silvic. Pentru unele specii exista posibilitatea solutionarii astfel de cereri prin sponsorizare cu aprobarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

Directia silvica dispune de puieti ornamentali care se pot procura numai contra cost din pepiniera silvica Valea Borcutului.

Salariatii directiei silvice sunt pregatiti pentru declansarea campaniei de primavara. Inca la data de 26 februarie, la sediul directiei a avut loc sedinta tehnica de stabilire a ultimelor detalii privind asigurarea puietilor si desfasurarea campaniei de impaduriri, cu responsabili de regenerarea padurilor de la ocoalele silvice din judet.

Pentru aceasta primavara avem prevazut a realiza in padurile statului minim 282 ha impaduriri integrale si 47 ha completari in plantatiile executate in anii anteriori iar in padurile altor detinatori ( paduri proprietate privata ) care se gasesc in administrarea noastra minim 16 ha impaduriri integrale si 2 ha completari in plantatiile executate in anii anteriori Pentru acestea se vor folosi 1.701 mii buc puieti forestieri din care 976 mii buc. molid, 218 mii buc. brad, 68,8 larice, 79 mii buc. gorun, 63 mii buc. stejari, 259 mii buc. paltin si alte specii de ajutor si amestec frasin, cires, salcam si fag.

Puietii se asigura in totalitate din pepinierele proprii in care mai avem disponibil pentru valorificare stejar rosu, gorun, salcam, molid, paltin.

Cele mai mari suprafete se vor planta la Ocolul silvic Viseu 84 ha, Dragomiresti 63 ha, Poieni 42 ha, Baia Sprie 16 ha, Somcuta Mare 14 ha, iar cele mai mici la Ocolul silvic Firiza 5 ha, Mara 4 ha si Tg. Lapus 1 ha.

Tot in aceasta primavara vom semana in solarii 700 mp, din care 600 mp cu molid si 100 mp cu larice. In pepiniere se vor semana in aceasta primavara 10 ari cu molid si se vor executa 117 ari repicaje de molid.


                                         DIRECTIA SILVICA MARAMURES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu