duminică, 29 martie 2015

Întrunirea Filialei Maramureş a Ligii Scriitorilor din România

Am putea zice că prezența la cenaclu a fost în suferință la această întrunire, motivația poate fi și apropierea Sf. Paște, dar și vremea care este foarte indecisă, probabil pentru unii să fi fost un impediment. Chiar și cu prezență deficitară, cenaclul s-a ținut și ș-a atins problemele propuse. Domnul Ioan Meteș Morar Chelințeanu a delectat colegii cu un fragment din noua sa carte, povestirea se numea:"Pumnalul lui Oros Milian" citit cu pasiune de I.M.Chelințanu, o povestire petrecută în satul lui care a avut un ecou neașteptat și după zeci de ani. Este poate una dintre puținele dovezi de recunoștință omenească care întoarce binele făcut cândva, dar ar putea fi și o pildă pentru fiecare.
Toate persoanele prezente l-au lăudat pentru povestirea citită. Mihai Epli s-a exprimat că „povestirea presupune o introspecție pentru fiecare”. Ceilalți vorbitori au sesizat transformarea literară, stilul autorului de a transforma o intâmplare reală într-un adevărat eseu literar. Doamna Carmena Băințan, președintele acestui cenaclu al filialei Maramureș  al Ligii Scriitorilor, a dat cuvântul domnului Toma Gross Rocneanu, care a dat citire la două fragmente din viitorul roman: "Ce și cât mai putem pierde?!" Fragmentele citite se numeau : "Colega mea de bancă" și "Cât mai suntem româini?!". Lectura celor două fragmente a impresionat colegii de cenaclu. 
Doamna Carmena Băințan spune că astfel de dovezi de viață, de cum noi am trecut prin viață ar fi bine adunate și făcută o astfel de istorie, plăcută la citit, pentru ca fiii noștri să se apropie cu plăcere, de ce nu cu drag, de astfel de cărți.
 Profesorul Epli s-a arătat mișcat, i-au făcut plăcere, a fost impresionat deoarece fiind mai tânăr nu a apucat aceste tipuri de trăiri. Tot domnia sa ne citește două poezii din care reiese zbuciumul interior al poetului.
 Doamna Carmena Băințan decide ca următoarea întâlnire, datorită sărbătorilor de Paște, să aibă loc peste o lună de zile.
Astfel s-a încheiat și această plăcută întâlnire, mai intimă cum s-a exprimat un confrate. Sărbători fericite!

                                                                TOMA GROSS ROCNEANU 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu