duminică, 29 martie 2015

Apariţii editoriale. Autori Aurelia Oancă, Valer Turcu-Iorga şi Ioan Romeo Roşiianu

Am primit la redacţie trei cărţi proaspete, mirosind a tipografie şi a hârtie de Gutenberg, de la trei autori băimăreni consacraţi. Este vorba despre Aurelia Oancă care a scris a nu ştiu câta carte de poveşti  pentru copii (oricum peste zece ). Ea se numeşte „Două fete şi două zâne”. A apărut la prestigioasa editură băimăreană „Eurotip” iar desenele (ilustraţiile) sunt tot creaţia dumneaiei. Iată ce afirmă Aurelia Oancă despre poveşti şi un crez în a scrie acest gen literar: „Poveştile au fost trimise de Dumnezeu pentru a povăţui, a bucura şi a învăţa, ce e rău şi ce e bine. Dar cui i-au fost trimise? Unor oameni, iubitori de oameni, pentru a putea fi dăruite şi transmise oamenilor.Cu plecăciune şi cu umilinţă, consider că Dumnezeu mi-a dat şi mie şansa, de a fi printre cei aleşi, printre iubitorii de oameni”. Aşa este în mod cert doamna Aurelia Oancă, o povestitoare, epigramistă şi poetă valoroasă, dar prea discretă cu opera sa uneori.
De la poveşti pentru copii trecem în alt registru cu cartea „Cozmin şi sosia lui” de Valer Turcu-Iorga. Mă aşteptam la aforismele şi maximele maestrului Turcu-Iorga pe care le născoceşte cu mult talent acasă sau la „Academia Cuvintelor”din centrul Băii Mari, dar am avut surpriza unei proze scurte din lumea satului, în vremea C.A.P-ului. Cartea ne descrie destinul unui tânăr, Cozmin, care doreşte cu orice preţ să facă carte. La final, gânditor, Cozmin care nu-şi găsea gazdă în Cluj Napoca pentru a putea fi înscris în anul II, constată: „În întuneric nu se vede murdăria, iar intelectualii sunt lumina”.
Desprea această a cincea carte de autor, prozatorul Valeriu Sabău scrie pe coperta de final: „...şi-a încercat condeiul şi în proză. Tenace – cum sunt de regulă matematicienii – a reuşit să se impună remarcabil în tagma scriitorilor maramureşeni. Şi nu numai. Cu acest volum demonstrează, o dată în plus, că stăpâneşte spaţiul transilvănean. Urmându-i, într-o oarecare măsură, lui Pavel Dan, Triteniul său natal a mai împins în lumea largă un scriitor.”
Al treilea autor, poetul şi omul de televiziune Ioan Romeo Roşiianu ne propune cea de-a 13-a carte de poezii a sa „Înnomenirea cuvintelor”, Editura „Ceconi” Baia Mare.
Cu titlul „Ioan Romeo Roşiianu sau viaţă de poet într-un mozaic alcătuit din poeme scrisoare”, scriitorul Marian Ilea afirmă despre acest volum: „Poemele scrisori sunt o aventură arar întâlnită în literatura română. Ici-colo găsim la poeţii reprezentativi ai câtorva generaţii câteva scrisori-poem. Roşiianu oferă o carte pe piaţa literară, o carte poem în care scrisoarea devine pretext şi liant.Tensiunea lirică de necontestat se apropie...paradoxal...de ceea ce aş numi proză poem. Nu avem în volum această proză...e poezie de frontieră fără a deveni exerciţiu experimental. Şi cum e vorba de un poet ce-şi continuă drumul literar, e de salutat constanţa şi înnoirea stilistică.”
Citind aceste rânduri mă face să sper şi să cred că v-am determinat să intraţi în librăriile băimărene pentru a cumpăra aceste cărţi!


                                                                           Gelu Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu