vineri, 11 martie 2016

Prefectul Anton Rohian a participat la o altfel de conferință a tinerilor

Asociația pentru Dezvoltare prin Educație, Informare și Susținere – D.E.I.S. a desfășurat, în perioada aprilie 2015 – martie 2016, proiectul “Voluntar Urban – Lucrătorul de tineret, un sprijin în dezvoltarea comunității”, finanțat prin fonduri europene. Vineri, 11 martie, la Centrul de Afaceri Millennium din Baia Mare, a avut loc o altfel de conferință, menită să marcheze, într-un mod informal, finalizarea proiectului. Au participat, alături de numeroși tineri, prefectul ing. Anton Rohian, Andrei Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Mihai Dragoș – președintele Consiliului Tinerilor din România, Corneliu Săvoiu, director executiv al Direcției Județene pentru Tineret și Sport Maramureș, voluntari ai Asociației D.E.I.S.
Prefectul ing. Anton Rohian le-a vorbit tinerilor pe un ton degajat și sincer, asigurându-i că sunt foarte importanți pentru Maramureș, prin proiectele pe care le gândesc pentru ei înșiși și pentru județ. El a amintit situația regretabilă a celor aproximativ 5.000 de copii maramureșeni care se află în grija bunicilor, a străbunicilor, a unchilor și mătușilor, în timp ce părinții lor muncesc în țări străine. Pe de altă parte, Anton Rohian le-a atras atenția tinerilor că nu mai știu să comunice, să se apropie cu căldură de alte persoane, întrucât întreaga lor atenție se îndreaptă spre rețelele de socializare, spre telefoane și tablete. “V-aș recomanda din tot sufletul să vorbiți între voi și o să vedeți că o să descoperiți omenie”, a spus prefectul. Totodată, el le-a recomandat celor prezenți ca, atunci când se vor prezenta la un interviu de angajare, să spună mai întâi ce știu să facă, și abia pe urmă să întrebe ce salariu vor primi.
Prin proiectul “Voluntar Urban – Lucrătorul de tineret, un sprijin în dezvoltarea comunității” au fost acreditați și specializați 16 lucrători de tineret, prin două traininguri și un stagiu de practică de 5 luni în cadrul Centrului de Tineret Baia Mare. În această perioadă de practică, lucrătorii de tineret au desfășurat activități de educație non-formală, dezvoltare personală și campanii antidrog, de care au beneficiat 320 de tineri, în mod gratuit. De asemenea, lucrătorii de tineret au oferit servicii de consiliere pentru 80 de tineri.
Proiectul a pornit de la premisa că tranziția tinerilor de pe băncile școlii spre un loc de muncă este dificilă; în România, tinerii părăsesc târziu casa părintească și puțini dintre cei care își încheie studiile își găsesc un loc de muncă în decurs de un an. Aceste obiceiuri, nu dintre cele mai sănătoase, sunt cauzate în parte de lipsa de timp a părinților, care preferă să își știe copiii în fața televizorului și a calculatorului, unde stau cuminți și, cred ei, sunt în siguranță.
În aceste cazuri, lucrătorul de tineret poate să vină cu soluții, de exemplu să organizeze diverse activități pe teme de interes pentru tineri, să pună în practică unele campanii de conștientizare sau să facă sesiuni de consiliere în special cu adolescenții (care nu au diagnostic și nu necesită terapie).

Instituția Prefectului – Județul Maramureș




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu