joi, 31 martie 2016

ADRIAN POP. Poetul risipit în armonii

Adrian Pop_poarta_maramureseana_2013

                          de Angela-Monica JUCAN

Creștin ortodox, poetul, publicistul, interpretul de muzică folk, bibliotecarul, profesorul Adrian Pop (numele întreg: Ioan Adrian Pop), descendent al familiei nobiliare Pop din Chioar, cu diplomă și blazon, împlinește astăzi 44 de ani (născut la 30 martie 1972, ora 17, comuna Copalnic Mănăștur).
Foto_Adrian Pop_1
Adrian Pop a adunat în aceste patru decenii și aproape jumătate o cultură mult mai mult decât „generală”, larg-cuprinzătoare și de foarte bună calitate. Instruit la un liceu de profil realist (Liceul de Matematică-Fizică „Gheorghe Șincai” – cea mai bună școală din Baia Mare) și, pe lângă diploma de bacalaureat, calificat în prelucrare prin așchiere, trecut și prin experiența postliceală de pedagog la școala din localitatea sa natală, s-a orientat apoi spre spațiul cultural umanist, urmând Facultatea de Litere a Universității de Nord, unde s-a specializat în limba și literatura română, limba și literatura franceză, didactica acestor discipline. A predat la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Grupul Şcolar Tehnic, Grupul Şcolar „Costin D. Neniţescu”, toate din Baia Mare, în anii 1996 și 1997, după care a renunțat la cariera didactică, optând pentru jurnalism și biblioteconomie. Astfel, a devenit, în 1997, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, unde a lucrat până la pensionarea prematură (pe motiv de boală), în anul 2014, iar în paralel, în perioada 1997-2001, a fost redactor, fotoreporter și colaborator la cotidienele băimărene „Opinia” și „Informația zilei”. S-a specializat în biblioteconomie în cadrul unor cursuri postuniversitare la Bușteni și a unora organizate la Biblioteca Județeană din Baia Mare. La Biblioteca „Petre Dulfu”, a lucrat la sediul instituției, ca bibliotecar la compartimente de relații cu publicul și ca bibliograf; a fost șef de secție la Împrumut carte pentru adulți, redactor al buletinului semestrial al acestei instituții – „Bibliotheca septentrionalis” –, a coordonat volume colective editate de aceeași instituție, a organizat manifestări culturale.
Copalnic Manastur_foto_Adrian Pop
Bun cunoscător al limbii franceze, face traduceri și retroversiuni. Curentul vremii însă pretinzând cunoștințe de limbă engleză și de operare la calculator, a prins din mers limba engleză la nivel satisfăcător, cu posibilități chiar de conversație, discurs și exprimare scrisă, și a deprins (mai mult în mod autodidact, dar la un foarte bun nivel) tehnica folosirii calculatorului.
Adrian Pop_foto Delia Florea
Este responsabil de ediție la revista online „e-Bibliotheca septentrionalis”, secretar de redacție la revista tipărită „Vatra chioreană”, redactor la revistele „Archeus” și „Atelier”. Colaborări la „Graiul Maramureşului”, „Glasul Maramureşului”, „Gazeta de Maramureş”, „Şcoala maramureşeană”, „Necenzurat”, „Estrada maramureşeană”, „Tribuna oamenilor de afaceri” (Cluj-Napoca), „Cetatea culturală” (Cluj-Napoca), „Foaia virtuală a folkului românesc” (https://folk4noi.wordpress.com/) și la alte publicații online. Este vicepreședinte al Asociației Culturale „Vatra Chioreană”, membru al Cenaclului literar „Acrostih” din Cavnic, interpret vocal și instrumental (chitară) de muzică folk. Interesat de păstrarea și promovarea folclorului autentic, ca și, în general, de conservarea tradiției satului autohton, participă la diverse proiecte culturale și este implicat în activități de documentare. Excelent fotograf.
 foto_Adrian Pop
Suflu calm, peniță inspirată, vers armonic, în duh de psalm. Scrie o poezie adâncă, cu sunet criptic de ghioc. Deși în text predomină tonul melancolic – o tristețe înțelegătoare –, în subtext găsim nu o dată un mesaj optimist (de care poetul însuși s-ar putea să nu știe, uneori).
Articole de analiză pe diverse teme, definite de o mare pătrundere, intuiție a esenței, exploatare a amănuntului și scrise într-o manieră extrem de agreabilă.
Adrian Pop_1
Nu a editat încă un volum propriu, dar apare cu poeme și cu articole în volume colective și antologii:
  • Biruirea de sine. Volum omagial Mircea Vulcănescu, Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, 2004. Lucrare colectivă coordonată de Corneliu Oneț și Angela-Monica Jucan.
  • O antologie a poeziei maramureșene. De la poezia populară la poezia contemporană (2009), Baia Mare, Ethnologica, 2010. Volum alcătuit de Nicolae Păuna Scheianu.
  • „Sunt ani la mijloc și-ncă mulți vor trece”. Teodor Ardelean – 60. [Volum omagial], Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, 2011. Coordonatori: Adrian Pop și Angela-Monica Jucan.
  • Pași împreună. Antologie literară, Baia Mare, Gutinul, 2014. Antologatori: Florica Bud și Augustin Cozmuța.
  • e-Creator, vol. 2, Baia Mare, Ethnologica, 2015. Antologie realizată de Ioan Romeo Roșiianu.
Este coordonator (în colaborare cu Angela-Monica Jucan) al lucrării colective
„Sînt suflet în sufletul neamului meu”. Andrei Dragoș – 65. Volum omagial, Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, 2012.

poem octombrăratec

de Adrian POP

Din frunze ce se-nchid în amănunte
De prin păduri ce-şi stivuiesc tăcerea
O vietate dintr-un vârf de munte
Începe-n lume-a şti ce e durerea
Departe de tumultul casei unde
Mijise ochi şi-şi începuse rostul
Domesticit nicicând n-a fost să fie
Deşi în lume rătăcea ca prostul
Trecând peste iluzia de-o clipă
Tribut plătit încrâncenării sale
A retrăit un anotimp cu zâne
În burguri falnice, medievale

Un soi de anamneză nelăsată
În voia sorţii de mulţimea caldă
Îi face pe-amândoi să mai revadă
Un vultur, ce-n lumină blând se scaldă
Un negrăbit urcuş al luminării
Îşi face loc, tot mai adânc, sub pleoape
Spre peştera tăcerii şi-a durerii
Ce e, mereu, cu câte-un pas aproape

Iar drumul, din triunghi către spirală
Îşi cere propriul drept către răbdare
E toamnă, bucuraţi-vă, prieteni,
Vine o iarnă pentru toţi, cu Soare!…

Adrian Pop_2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu