miercuri, 7 septembrie 2016

Culisele noului dosar penal al lui Victor Viorel Ponta

România Curată a aflat că omul de afaceri care ar fi plătit 220.000 de euro pentru a fi pus de Ponta pe listele de parlamentari era Sebastian Ghiță, iar banii erau destinați aducerii în România a lui Tony Blair.
Fostul premier Victor Ponta are un nou dosar de corupţie. El a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de procurorii DNA Ploieşti de folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la infracţiunea de spălare de bani.
Victor Ponta s-a prezentat de dimineaţă la DNA Ploieşti, unde a fost informat în legătură cu noile acuzaţii. DNA nu a avut nevoie de aviz pentru ridicarea imunităţii întrucât faptele de care e acuzat Victor Ponta ar fi fost săvârşite în calitate de preşedinte de partid, nu de prim-ministru.
Procurorii susţin că fostul preşedinte al PSD şi-ar fi folosit autoritatea de lider de partid pentru a-l pune pe amicul lui, omul de afaceri din Ploieşti, Sebastian Ghiţă, pe un loc eligibil la alegerile parlamentare din 2012. În schimb, ar fi primit o sponzorizare de 220.000 de euro pentru aducerea în România a fostului premier britanic laburist Tony Blair. Astfel, fostul lider PSD ar fi beneficiat de un capital electoral finanţat cu bani negri.
În comunicatul de presă, DNA nu îi nominalizează pe Sebastian Ghiţă şi pe Tony Blair, însă deputatul a confirmat într-o declaraţie de presă. Surse judiciare au confirmat informaţiile.
Potrivit comunicatului DNA, Victor Ponta ar fi urmărit să obţină “foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine”.
Scopul acestei vizite, afirmă procurorii, era ca, “prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare”.
Suma de 220.000 de euro ar fi fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri Sebastian Ghiţă, plasat pe un loc eligibil.
Procurorii susţin că, pentru a se crea aparenţa că vizita lui Tony Blair în România nu are loc la iniţiativa PSD, s-ar fi stabilit ca invitaţia să fie făcută prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice. Strategia ar fi avut darul să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea lui Blair cu Ponta ar fi avut loc la iniţiativa fostului premier britanic.
“În acest scop, Ponta Victor Viorel, împreună cu omul de afaceri, i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că initiaţiva îi aparţinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse”, arată DNA.
În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, Ponta ar fi acceptat, în înţelegere cu Sebastian Ghiţă, încheierea succesivă a două contracte.
“Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obţinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel şi pentru formaţiunea politică reprezentată de către acesta, conform înţelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către preşedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din judeţul Prahova”, se mai arată în comunicatul DNA.
Fostul premier este la al doilea dosar penal. Anul trecut, el a fost trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni pentru că l-ar fi ajutat pe senatorul Dănuţ Şova să obţină contracte de asistenţă juridică contra unui comision. Deputatul Sebastian Ghiţă este deja la a 5 lea dosar penal.

                                                                       Autor Alex COSTACHE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu